ניהול ופיקוח הנדסי הוא המקצועי שבין תחומי הניהול והפיקוח בתחום הבנייה. בניגוד לתחום ניהול פרויקטים של תשתיות ובניית מעטפת הבניין, אותו יודעות לבצע מרבית חברות הניהול וההנדסה, הניהול והפיקוח ההנדסי נכנס כבר לתוך הבניין עצמו וכולל את כל המערכות האלקטרו-מכאניות והאחרות המשמשות את דיירי המבנה. זהו תחום התמחות ספציפי, בו נדרשים משאבי ניהול רבים ומגוונים, יצירתיות וידע הנדסי וטכני במגוון מקצועות ומערכות המשמשות כיום בפרויקטים של בנייה, הן למגורים והן מסחריים.
- מה עושה מפקח הנדסי טוב למפקח הנדסי מעולה?
יורם קראוס: "מעבר לכל מה שהזכרנו לעיל, דווקא בתחום הניהול והפיקוח ההנדסי, יש חשיבות רבה לניסיון המקצועי וליכולת לראות את הדברים בראיה מרחבית. מכיוון שבכל פרויקט מעורבים מספר מערכות שאמורות להשתלב ולעבוד במבנה אחד, ומהמפקח ההנדסי נדרשת הבנה של כל רכיב במערכות השונות. בסקר שערך מרכז הקבלנים נמצא שבתהליך בנייה של בניין מגורים ממוצע, מעורבים לא פחות מ-40 יועצים ובעלי מקצוע שונים ולמעלה מ- 5,000 פריטים שונים. כיום גם כל פרויקט בנייה מלווה בתקינה מתקדמת ועדכנית שלא כל בעלי המקצוע ערים לה. לכן, יש חשיבות עצומה ליכולת של המפקח ההנדסי לקלוט ולהבין כל הזמן את התמונה הכוללת ולהפעיל הרבה יצירתיות כדי למנוע או לפתור בעיות הן בשלב התכנון והן בשטח".
- האם האדריכל לא יכול לפתור את הבעיות מול המהנדסים השונים?
יורם קראוס: "זו טעות ישראלית נפוצה שרואים אותה בהרבה פרויקטים של בנייה, הן כשמדובר בבתים פרטיים והן במבני ציבור או משרדים. מצד אחד משקיעים מיליונים בפרויקט, ומצד שני מנסים לחסוך דווקא במפקח הנדסי או אפילו מנהל פרויקט, שעלותם זניחה יחסית לעלות כלל הפרויקט, אולם ביכולתם לחסוך ליזמים כספים רבים.
"ראשית האדריכל עסוק מעל לראש בתכנון החללים ובמתן מענה לבעיות וסוגיות שצצות כל העת בחללים ובמעטפת של הבניין. דבר נוסף הוא, שמהנדסי התכנון והיועצים בשטח שייכים בדרך כלל לתחום הבניין. רק למעטים מהם יש ניסיון אמיתי ואת הידע הנדרש בכל הקשור לפיקוח הנדסי ולתיאום המערכות. מפקח הנדסי הוא תפקיד חשוב וחיוני בפרויקט בנייה, ואם במקום איש מקצוע אמיתי ובעל ניסיון, מצפים מאיש מתחום הבניין לתת מענה ופתרונות, נוצרות בעיות קשות שלפתור אותם אח"כ, עולה הרבה יותר מאשר לשכור מלכתחילה את איש המקצוע הנכון".