מדגם וזכויות יוצרים - מבוא
חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו הפך את זכות הקניין לזכות עליונה בחשיבותה. כפי שאנו זקוקים להגנה על הקניין המוחשי שלנו, כך אנו זקוקים להגנה על הקניין הרוחני שלנו. באופן טבעי, ההגנה על קניין רוחני מסובכת הרבה יותר ועל כן חשוב שנהיה מודעים לה היטיב.
כפי שזכויות יוצרים הם חלק מן הקניין הרוחני שלנו, כך גם מדגמים. מדגם אמנם אינו נחשב לזכות יוצר אך הוא זוכה להגנה כפי שתכף נראה.
מהו מדגם?
מדגם הוא למעשה הפן העיצובי של מוצר כלשהו. כשאנו מדברים על מדגם, אנחנו מתכוונים למוצר או חפץ כלשהו אשר מיוצרים באופן תעשייתי ואין המדובר בעיצוב יחידני, חד פעמי.
מדגם יכול לזכות להגנה רק אם הוא רשום וכל עוד הוא רשום. על מנת לרשום מדגם יש לפנות אל רשם הפטנטים והמדגמים. טרם הרישום, יבדוק הרשם במאגר המדגמים האם לא נרשם בעבר מדגם דומה לזה שאנו מבקשים לרשום.
במידה וישנו פרסום קודם של המדגם בארץ, אין המדובר במדגם חדשני והדבר שולל את האפשרות לרשום את המדגם.
ההגנה על מדגם
כאמור, כשאנו מדברים על מדגם, אנו מתכוונים למדגם שמשמש לייצור תעשייתי. מדגם שכזה אינו מוגן על ידי חוק זכויות יוצרים אולם מדגם אשר אינו נועד לייצור רב פעמי, נכנס בגדר חוק זכויות יוצרים. למרות כי מדגם תעשייתי אינו מוגן בחוק זכויות יוצרים, קיימת הגנה עליו. מדגם רשום משמעו כי אדם אחר לא יכול לחקות את המדגם ללא אישור בכתב מבעל המדגם.
במובן זה דומה ההגנה על מדגם להגנה על זכויות יוצרים שכן השימוש של אחרים מוגבל. בהקשר של זכויות יוצרים, החוק מכיל רשימה פתוחה של שימושים מותרים. ההגנה על מדגם רשום תקפה לחמש שנים ולאחר מכן ניתן להאריך את תקופת ההגנה בחמש שנים נוספות כך שסך תקופת ההגנה אינו עולה על 15 שנים.
נקודת דמיון נוספת בין מדגם לבין זכויות יוצרים היא כמובן דרישת המקוריות. חוק זכויות יוצרים יעניק הגנה רק ליצירה מקורית ומדגם יירשם רק אם לא נרשם בעבר מדגם אשר דומה לו. דרישת המקוריות היא מרכזית ביותר בשני העניינים הללו וזאת על מנת להגן באמת על רעיונות חדשניים שהם בגדר הקניין הרוחני שלנו.
בקשה לרישום מדגם
בקשה לרישום מדגם תתבצע באופן הבא:
1. טפסים ודמויות זהות – לכל בקשה נצרף שני טפסים ושתי דמויות זהות מכל זווית. מספר זוויות הראייה תלוי במבקש עצמו.
2. הדבקת תצלומים או ציורים – על המבקש להדביק את התצלומים או הציורים על נייר לבן כאשר עליו לציין מאיזו זווית צולם כל צילום או צויר כל ציור.
3. תשלום אגרה – כמו כל דבר בחיים...גם עבור בקשה לרישום מדגם עלינו לשלם אגרה אשר סכומה משתנה מעת לעת.
4. בקשת ביטול – כל אדם רשאי לבקש ביטול של מדגם רשום אם יצליח להראות כי המדגם לא היה חדש טרם רישומו.
לסיכום הסוגיה נדגיש כי רישום מדגם בישראל תקף רק בישראל ועל כן ההגנה עליו חלה רק בארץ ולא תקפה בכל מדינה אחרת בעולם. יש להגיש בקשת רישום נפרדת במדינה בה אנו מעוניינים כי המדגם יקבל הגנה.
בסיום הדברים אציין כי ייעוץ מקוון באינטרנט בנושאי קניין רוחני, כדאי לקבל ללא עלות בפורום קניין רוחני>>