למרבה הצער, כל נושא תאונות הדרכים בישראל יצא מכל פרופורציה. לא עובר יום ללא חדשות טרגיות של פצועים או הרוגים בכבישי הארץ. אחת הסיבות המרכזיות לריבוי תאונות הדרכים היא נהיגה בשכרות. לאור שכיחותה של התופעה האיומה הזו, נהיגה בשכרות, ננקטה גישה מחמירה במהלך השנים האחרונות שמטרתה היא כמובן להפחית את מספר הנוהגים בשכרות ובקשר ישיר – את מספר תאונות הדרכים.
בשל אופייה הקטלני והטרגי של נהיגה בשכרות נקבע עונש מינימום לעבירת נהיגה בשכרות. נהג המורשע בגין נהיגה בשכרות, רישיון הנהיגה שלו יילקח ממנו לשנתיים לפחות.
נהיגה בשכרות - ההגדרה
אם שתיתם ורף האלכוהול בגופכם עבר את רף המינימום שקבוע בחוק, הנכם נוהגים בשכרות. אם שוטר יעצור אתכם, סביר להניח שתואשמו בעבירה של נהיגה בשכרות. ישנן שתי בדיקות שכרות כאשר רף המינימום בשניהם הוא שונה:
1.בדיקת דם - אם תימצא בדמכם רמת אלכוהול גבוהה מ-50 מיליגרם ב-100 מילימטר דם, יוגש נגדכם כתב אישום בשל נהיגה בשכרות.
2. בדיקת מכשיר הינשוף - מכשיר הינשוף בודק את רמת האלכוהול באוויר נשוף שלכם. אם השוטר ימצא יותר מ-240 מיקרו גרם אלכוהול באוויר נשוף אצלכם, אתם נוהגים בשכרות מבחינת החוק.
3. הדרישה לבדיקות - שתי בדיקות השכרות שונות גם בצורתן הפיזית אך גם בסמכותם של שוטרים לבצע את הבדיקות. באשר לבדיקת דם, שוטר רשאי לבקש מכם לעבור בדיקת דם רק אם יש לו חשד סביר שאתם אשמים בעבירת נהיגה בשכרות או במקרה שקרתה תאונת דרכים. אולם, בדיקה באמצעות הינשוף, יכול שוטר לדרוש מכם לעשות ללא שקיים לגביכם כל חשד מסוים. היינו מצפים כי סמכותם של השוטרים לבדוק כאוות נפשם את רמת האלכוהול של נהגים באמצעות מכשיר הינשוף, תהווה אמצעי הרתעה אך למרבה האכזבה, אין זה כך.
נהיגה בשכרות – פסילת הרישיון לשנתיים
לאור המצב העגום המתחולל בכבישים ולאור התגברות התופעה של נהיגה בשכרות, החליט המחוקק שלנו להחמיר בענישה מתוך מחשבה שהדבר יצמצם את התרחשותה של העבירה הקטלנית הזו. במסגרת ההרתעה נקבע כי בעבירה של נהיגה בשכרות, על בית המשפט לגזור על הנהג פסילת רישיון של מינימום שנתיים. בתי המשפט אימצו בנחישות את קביעת המחוקק והם לא מרבים להשתמש בשיקול הדעת שניתן להם, מצומצם ככל שיהיה, שיקול דעת המאפשר להם להפחית מעונש המינימום במקרים חריגים. שופטים אינם חיים במגדל השן אלא הם חלק מן העם בו הם חיים ולכן הם שותפים מלאים לדעת המחוקק וכן לדעת הציבור כי יש לשים קץ לעבריינות התנועה הקטלנית הזו של נהיגה בשכרות.
נהיגה בשכרות – מה עם החרמת רכבים?
במדינות מסוימות בעולם כמו ארה"ב למשל, מוחרמים רכביהם של הנוהגים בשכרות. אני מוכרחה לומר שנשגבת מבינתי הסיבה מדוע מדינת ישראל אינה מחרימה את רכבו של נהג אשר ברוב חוצפתו עבר עבירה של נהיגה בשכרות בעודו מסכן את חייו שלו וחמור מכך, את חיי כל הנהגים האחרים בכביש. בתקופה הקשה הזו שבה הקטל בדרכים איננו פוסק בארצנו, אין מנוס מלנקוט ביד חריפה כנגד מי שעובר עבירה של נהיגה בשכרות ולטעמי יש להתחיל באופן מיידי בהחרמת רכבים, בד בבד עם פסילת הרישיון וכמובן שיש להטיל סנקציות כבדות ביותר על מי שנוהג ללא רישיון.
שמרו על עצמכם שם בחוץ!
התייעצות נוספת בנוגע לנהיגה בשכרות מומלץ מאוד בפורום דיני תעבורה >>