נסו להיזכר בחג החנוכה בילדותינו, האם לקחו אותנו להרבה הצגות בהפקות ענק? האם קנו לנו עוד ועוד צעצועי מותגים במאות שקלים?
סביר להניח שרובנו גדלנו בתקופה יותר צנועה, עם תרבות צריכה נמוכה יותר, פחות הצגות בהפקות ענק, פחות גירויים וצעצועים...אך זה לא אומר שהייתה לנו פחות הנאה מחג החנוכה.
הפכנו לחברה צרכנית והישגית, אנחנו שואפים להרבה דברים שאת רובם אנחנו לא באמת צריכים.
מה הייתה שאיפתו של אברהם אבינו? "לחם לאכול ובגד ללבוש", בעבר הסתפקות במועט הייתה ערך שאבות העבירו לבניהם, כיום אנו בעידן אחר, נטשנו את הפשטות ופיתחנו מרדף אחר השגיות ורכוש.
אנו נוטים לקנות לילדנו כל מה שרצינו בילדותנו ולא יכולנו להרשות לעצמנו.
כיום נוצר מצב בו הילדים מוצפים בגירויים כתוצאה מעודף צעצועים, הצגות ופעילויות כאלה ואחרות.
כאשר ילד מוצף בגירויים הוא כבר לא מעריך גירוי חדש ומהר מאוד הוא ישתעמם וישאף למשהו אחר. ילד מוצף לא יחווה את האושר של "יש", מכיוון שלא חווה את התחושה של "אין", כלומר בשביל להעריך משהו ולהיות מאושר שיש לי אותו, צריך לחוות את חסרונו וכגודל הכמיהה לדבר, כך גודל האושר בהשגתו.
כאשר ילד מקבל כל מה שהוא רוצה, הוא לא חווה מחסור ולכן הוא עלול להיות אומלל בבגרותו, כי רק אדם שחווה מחסור ידע להעריך שפע.
ילד שמרצים אותו כל הזמן ולא נותנים לו לחוות תסכול, יצא לחיים האמיתיים בידיעה שהכל מגיע לו, וכאשר לא יתנו לו את מה שהוא רוצה, יחוש תסכול רב.
אותו הדבר לגבי הצגות בהפקות ענק, ילד שרואה יותר מדי הצגות, לא יתרגש מההצגה הבאה ולא יעריך את העובדה שהוא מבלה זמן איכות עם הוריו, הוא עלול לאבד את ההנאה מדברים פשוטים.
ההמלצה שלי היא לשמור על פשטות, לא להציף את הילד בגירויים, הצגות וצעצועים, לאפשר לו להנות מהדברים הקטנים של החיים, לתת לו לחוש לעיתים מחסור בכדי לפתח כמיהה לדבר לפני שקיבל אותו.
אם הילד מקבל הרבה מתנות לחנוכה מהמשפחה, אפשר לתת לו אחת מהמתנות כל מספר ימים ולא את כל המתנות בבת אחת.
כדאי לספר על ילדים שאין להם צעצועים, למיין את הצעצועים של הילד ולעודד אותו לתרום את הצעצועים שהוא כבר לא משחק בהם.
אפשר לקנות לילד קופה ולתת לו דמי כיס שישמשו אותו לקניית הדברים שהוא רוצה, כך ילמד לנהל רכישות בתקציב מוגבל.
רצוי ללמד אותו לחסוך כסף לדבר שהוא מאוד רוצה, כך יפתח כמיהה וילמד דחיית סיפוקים.
אסכם ואומר כי אני מציעה לחזור לדברים הפשוטים שאנחנו גדלנו לצידם, כמו תחרות סביבונים משפחתית (של מי הסביבון שמסתובב הכי הרבה זמן?) הכנת סופגניות ביחד או הכנת חנוכייה משפחתית, אפשר אפילו לשים שירי חנוכה ברקע ולרקוד ריקוד משפחתי, אלו דברים פשוטים אך מאוד מהנים שלא עולים הרבה כסף ומספקים לנו זמן איכות עם הילדים.
אז שיהיה חג חנוכה מלא אור ושמחה, חג של צחוק, הנאות פשוטות והמון זמן איכות משפחתי.
דלית הלוי סיטרוק, יועצת חינוכית, זוגית ומשפחתית, מומחית לניהול כעסים, תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית, בעלת מרכז לי-ולך (המרכז לטיפול והעשרה) הרצאות, סדנאות וייעוץ אישי, מחברת הספר "עולמו של דניאל". 052-7330456 http://www.lilach-center.com/
דלית הלוי סיטרוק, יועצת חינוכית, זוגית ומשפחתית, מומחית לניהול כעסים תואר שני בפסיכולוגיה חינוכית, תואר ראשון במדעי ההתנהגות, מייסדת ומנהלת מרכז לי-ולך (המרכז לטיפול והעשרה) , גישור, מחברת הספר "עולמו של דניאל", מנהלת פורום בוואלה, הרצאות, סדנאות וייעוץ אישי. 052-7330456 http://www.lilach-center.com/
>