איך אתם עושים קניות באינטרנט - מהם הקריטריונים שלכם - האם אתם רוכשים מכל אתר ש"נראה לכם" - האם אתם תמיד יודעים עם מי יש לכם עסק - במאמר הבא נציג לכם מספר כללים פשוטים על איך להימנע מנוכלויות אינטרנט ואתרים מפוקפקים או פריצים.
האינטרנט הוא עולם מדהים, עד לפני כמה שנים מי חלם על זה שנוכל להגיע לכל מידע קיים, כמעט מכל מקום בעולם בזול וביעילות ומבלי להוציא על זה סכומי עתק.
אחת הפונקציות המהפכניות ביותר היא פונקצית הקניות באינטרנט, היום ניתן למצוא כמעט כל מוצר באינטרנט, מוצרי צריכה, ביגוד, תכשיטים, מכוניות, בתים, או אפילו פוליסות ביטוח, הכול זמין במרחק כמה קליקים מכסא המחשב שלך.
עם זאת,גם באתרי קניות באינטרנט כמו בעולם הלא וירטואלי ישנם גם נוכלים שכדאי להיזהר מהם, ולכן קיבצנו עבורכם מספר כללים חשובים אשר יעזרו לכם לזהות אתרים מפוקפקים גם אם הם נראים מצוין.
אז מה כדאי לעשות לפני קניות באינטרנט ?
ראשית אבטחה
תעודת אבטחה (תעודת SSL )
לכל חנות וירטואלית מקצועית אשר עושה שימוש בסליקת כרטיסי אשראי או מקבלת מהלקוח נתונים רגישים אמורה להיות תעודת אבטחה מאושרת וברת תוקף מגוף מוסמך.
תעודת האבטחה מבטיחה לנו שתהליך הרכישה באתר זה מוצפן ונעשה תחת "שידור" מאובטח, אחת הסכנות המרכזיות בתהליך הרכישה המקוונת היא שליחת נתונים בתהליך שאינו מאובטח מה שמאפשר להאקרים לקלוט נתונים אלו ולעשות בהם שימוש.
איך ניתן לדעת עם תהליך סליקת כרטיס האשראי מאובטח ?
פשוט מאוד, גשו לעמוד הסליקה של החנות ובדקו את כתובת העמוד היכן שנמצא ה http , עמוד מאובטח יציג לכם את האות S לאחר ה http' כלומר אתם אמורים לראות את תחילת הכתובת כך https ה S הוא קיצור ל Secure כלומר תהליך מאובטח, ברוב הדפדפנים יופיע לצד הכתובת גם אייקון של מנעול או מפתח (תלוי באיזה דפדפן) .
קבלת תעודת אבטחה כרוכה גם בהוצאה כספית וגם בהערכות טכנית, אתר בעל תעודת אבטחה ברת תוקף ירצה להציג לכם אותה בדרך כלל על ידי הצגת אייקון וקישור לעמוד פרטי החברה באתר הגוף אשר סיפק את התעודה.
פרטיות
האם אתם יודעים מה נעשה עם המידע אותו אתם שולחים - האם אתם יודעים מי יכול לצפות בפרטים שלכם -
בדקו היטב את מדיניות הפרטיות באתר בו אתם מתכוונים לבצע רכישה, בדקו האם פרטיכם נשמרים מוצפנים, או האם הם בכלל נשמרים - רוב האתרים המכבדים את עצמם יציגו לכם את מדיניות הפרטיות והאבטחה כמו גם נתונים על אופן ההצפנה ותיעוד הנתונים הרגישים באתר, לא כל אתר שומר על נתוני הלקוח מוצפנים.
בניית אתר תדמית אינה כמו בניית חנות וירטואלית הנושא העיקרי המבדיל בין בניית אתר תדמית לבין בניית חנות וירטואלית הוא נושא הצפנת הנתונים, באתר רגיל אין צורך בפונקציה זו מאחר ואינו שומר נתונים רגישים מהלקוח.
בדקו גם האם האתר מוסר את פרטי הקשר שלכם לחברה צד שלישי, האם הוא משווק בתכניות שותפים וכך פרטיכם יועברו לחברה אחרת.
מי שעומד מאחורי
קניות באינטרנט מתבצעות באתרי חנות וירטואלית, מטבע הדברים איננו רואים מי עומד מאחורי החנות ומי הם בעליה, עם זאת, ניתן לאתר את פרטי של כל אתר ברשת, למעט אתרים אשר חסמו אפשרות זו, אתרים אלו הם אתרים מסוכנים לרכישה, חברה המסתירה את פרטי הבעלות שלה זו חברה שכדאי להיזהר ממנה.
על ידי בדיקה פשוטה באתרים כמו :
whois.domaintools.com/
ניתן לגלות מי הוא בעל האתר בו אתם רוצים לעשות קניות באינטרנט
ניתן לגלות פרטים כמו:שם בעל האתר, מספר טלפון, כתובת, דואר אלקטרוני, ואפילו את פרטי מנהל האתר אם קיים.
בדיקות אלו הן בדיקות הכרחיות כאשר מבצעים רכישה באתר חדש ולא מוכר, בדיקת נושאים כמו תעודת האבטחה של האתר או בדיקת פרטי בעלי האתר עשויה לחסוך לכם המון עוגמת נפש ונזקים מיותרים.