bee balm, horsemint, oswego tea, or bergamot
צמחים אלו בעלי הפרח המזדקר נחשבים כמושכי חרקים שונים , כגון פרפרים יונקי דבש ודבורים , בגלל הצוף הרב והריחני. פורח באביב ובתחילת הקיץ בגווני אדום, ורוד או סגול. מומלץ לגזום אחרי הפריחה.כאשר כותשים את העלים , מקבלים שמן ריחני וחריף מאוד . הבולט מבין גורמי הריח היא המין ברגמוט. תנאי גידול - שמש מלאה ועד צל. צמחים רב שנתיים או עשבוניים שנתיים . המגיעים מצפון אמריקה.לסוג זה נמצא כ 18 מינים שונים. בגינה נמצא בעיקר את אחד משני המינים הבאים -
- monarda fistuloza - Monarda fistulosa מונרדה נבובה
- monarda Didim - Monarda didyma מונרדה מצויה(Bergamot, Scarlet Beebalm, Scarlet Monarda, Oswego Tea, or Crimson Beebalm)
מונרדה מצויה - מזדקר לגובה של כ 60 סמ.ניחוח הפרח מזכיר בריחו תפוז ברגמוט.הברגמוט מכיל חומר הנקרא BERGAPTEN.
על פי יסודות הארומתרפיה השמן האתרי המופק מברגמוט ומכיל חומר זה, אמור לסייע בטיפול בבעיות היפר-אקטיביות, ולהקל במצבי פסוריאזיס.
ברפואה אלטרנטיבית הוא מומלץ כחליטה לטיפול בתולעי מעיים, הורדת חום, שיכוך כאבי גרון, שיתון, כיוח, והורדת גזים.
מונדרה מצויה קיבלה את שמה העממי, ** ראה בהמשך הדף ** בגלל הדמיון של ניחוחה לזה של שמן התפוז הברגמותי, ונהוג להשתמש בה לתיבול משקאות, סלטים ומילוי מאכלי בשר וירקות. הילידים בארה"ב נהגו לחלוט את עלי המונדרה בעלי ניחוחות הלימון . המשקה הלימוני החזק אמור להשפיע על הורדת חום, שיכוך כאבי בטן ושינה נינוחה.
ניתן לאכול את פרחי הברגמוט חיים או מבושלים.
?Citrus bergamia
ברגמוט הוא שמו של תת-זן של החושחש, מין של עץ הדר. זן זה קרוי גם תפוז ברגמוט, אם כי צבעו, צורתו וטעמו שונים מזה של התפוז המתוק. זן הברגמוט נוצר מהכלאה של חושחש עם אתרוג. פרי העץ בעל ריח בולט, צורתו כשל אגס קטן, גונו ירוק וטעמו מר. העץ גדל באופן טבעי בדרום מזרח אסיה. כיום הברגמוט מגודל מסחרית בקלבריה, איטליה למטרות הפקת שמן ריחני מקליפתו. שמן זה משמש לארומתרפיה, כתוסף בישום וכמו כן כתוסף מזון, למשל בתערובת תה ארל גריי. הפרי אינו משווק למאכל, היות שטעמו מר וחומצי. במקומות מסוימים ביוון ובטורקיה משתמשים בפרי וקליפתו כבסיס למרקחות, סירופים וליקרים שונים.
תה "ארל גריי", קרוי ע"ש הפטרון האנגלי, צ'רלס ארל גריי, אשר שימש כראש ממשלה (1830-1834) בתקופתו של המלך וויליאם הרביעי.
חומר הטעם האחראי לניחוח המאוד מיוחד של תה "ארל גריי" הוא שמן התפוז הברגמותי שמקורו בפרי . תערובת התה המתובלת "ארל גריי", מענגת את החושים ומשמשת ליווי מושלם להגשה עם עוגות ומאפים
אריאל בנימין אתר גינת נוי http://www.ginatnoy.co.il
>