דג הסלמון לאכילה
אכילת דגים היא תמיד טובה לבריאות.עדיפים תמיד דגי ים על פני דגי ברכה.רצוי שלא לאכול קרפיון שהוא דג מים מתוקים ושמן באופן מיוחד.בין דגי הבריכה ניתן למנות את הפורל, הדניס והסלמון כמומלצים מבחינת טעמם וערכם הבריאותי.
הסלמון הוא אחד מדגי המאכל הפופולאריים ביותר. סלמון נחשב כמאכל בריא הודות לתכולה הגבוהה של חלבונים בבשרו, רמות נמוכות מאד של שומן ותכולה גבוהה במיוחד של חומצת השומן החיונית, אומגה.
חומצות שומן הן הכרחיות לגוף ותפקידן חשוב למניעת מחלות רבות. מחקרים רבים כבר הוכיחו, כי בכוחן של חומצות שומן אלה להעלות את רמות הכולסטרול הטוב, הוא ה-HDL, ולהפחית את רמות השומנים הטריגליצרידים.
מופחת הסיכון להתפתחות מחלות לב, שבץ ולאחרונה מיוחסת להם גם השפעה המרוממת את מצב רוח ומשפרת את הזיכרון. מחקרים מציינים גם את חשיבות חומצות השומן מסוג זה לתפקוד תאי המוח ולהאטת קצב ההזדקנות שלהם. ידוע גם שאוכלוסיית אוכלי הדגים מבורכת בתוחלת חיים גבוהה יותר.
חומצות אומגה שלוש מגינות גם על הלב ומורידות רמות טריגליצרידים. בנוסף, נמצא שהן יכולות להפחית דלקות ומחלות פרקים. בישול, אפיה או טיגון אינם פוגעים בערכים התזונתיים של חומצות השומן בדג ולכן מומלץ לאכול וליהנות ממנו בכל מצב. כאיזון לאוכל המאוד לא בריא שאנו צורכים מידי יום.
כ-95% מדגי הסלמון הנצרכים היום בעולם, מקורם בבריכות גידול מלאכותיות ועל פי דיווחים בירחון(מדע) science דגי סלמון שגודלו בבריכות דגים מכילים רמות גבוהות יותר של רעלנים, לעומת דגי סלמון שגדלו בטבע, כחלק מאי חילוך חומרים שבטבע והתערבות האדם להגדלת הרבייה.בעקבות נתונים אלו, ברור מדוע גם רמות אומגה 3 נמוכות יותר בדגי בריכה מאשר בדגי פרא.למרות זאת עדיין עדיף לאכול את הדגים הללו במקום מיני אוכל אחרים ורבים כמו בשר בקר ובשר עוף.בשים האחרונות אני מעדיף מאכלי דגים וגא בסימתי המכינה סלמון אפוי ומטוגן מעולה.
הסלמון והפורל גדלים במים קרים כחלק מהמורשת הגנטית שלהם.זו הסיבה שהם גדלים בנחלי הצפון ששם המים מלכתחילה קרים לעומת מרכז ודרום ארץ.גם בברכות הגידול הניזונות מהנחלים הללו מקפידים על סף הקור הנדרש לדגים אלו.
בתיאבון
ד"ר אבי זלבה
ד"ר אבי זלבה, קרימינולוג ויועץ ארגוני