דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


הבחינה הפסיכומטרית - מבנה, מועדים והסברים על הציון 

מאת    [ 04/01/2010 ]

מילים במאמר: 606   [ נצפה 1709 פעמים ]

המבחן הפסיכומטרי הפך להיות אחד החסמים הכי גדולים בפני אלו שרוצים לפצוח קריירה בתחום מבוקש ויוקרתי כמו לימודי רפואה או הנדסה באוניברסיטאות המובילות. זהו מבחן אשר הורכב על ידי המרכז הישראלי לבחינות והערכה והוא מתקיים במדינת ישראל כבר משנת 1981 במתכונת מאוד דומה למה שמתקיימת היום. כיום הוא בשילוב ממוצע ציוני הבגרות מהווים את המדד הכי מדוייק שקיים בפני האוניברסיטאות להעריך את סיכויי הצלחתו של האדם בלימודי התואר הראשון. חשוב להבין כי המבחן הפסיכומטרי אינו מבחן אבסולוטי אלא הציון שמתקבל בבחינה הוא יחסי לשאר הנבחנים באותו המועד בחמש השנים האחרונות, כלומר: על מנת להוציא את הציון הכי גבוה במבחן (800 נקודות) אין צורך לענות על כל השאלות במבחן פסיכומטרי נכון אלא רק לענות נכון על יותר שאלות משאר הנבחנים באותו מועד פסיכומטרי בשנים הקודמות. פעמים רבות נטען כי המבחן עצמו אינו מדוייק ואינו יכול לשקף מרכיבים נוספים באישיותו של האדם כמו כושר התמדה, אמביציה, כישורים חברתיים ועוד רבים אחרים, בנוסף מדדים אישיותיים כמו לחץ יכולים להסיט את תוצאות הבחינה משמעותית ולגרום לאי דיוקים מהותיים בתוצאות הבחינה.

מבנה המבחן הפסיכומטרי:  8 פרקים בשלושה נושאים: חשיבה כמותית, חשיבה מילולית ואנגלית כאשר לאנגלית יש משקל של 20% בציון הסופי לעומת 40% עבור החשיבה הכמותית או המילולית. לכל נושא יהיו שני פרקים שניתן יהיה לענות עליהם בכ30 דקות, בנוסף אליהם המרכז הישראלי לבחינות ולהערכה מצרף שני פרקי פיילוט נוספים על מנת לבחון סטטיסטיקות של שאלות חדשות עבור המועדים הבאים, הציון שייתקבל בפרקים אלו אינו ייחשב לתוצאת הבחינה, למרבה הצער לא ניתן בוודאות לזהות את הפרקים הנ"ל למרות שחלק מבתי הספר מלמדים שיטות דיי יעילות לטובת זאת, בכל אופן מאוד לא מומלץ לדלג על שום פרק או לזלזל בפרק מסויים מתוך הכרה שמדובר על פרק פיילוט - התוצאות עלולות להיות הרסניות לציון פסיכומטרי הסופי. 
בחלק החשיבה הכמותית יידרש הנבחן לענות על שאלות במתמטיקה פשוטה כמו משוואות בעלות מספר משתנים וניתוח נתונים המבוססים על זמן ומהירות, מומלץ מאוד להשקיע את הזמן הדרוש על מנת להבין את השאלות הצפויות לנבחן בבחינה הפסיכומטרית מכיוון שלרבים מהנבחנים אין את הכלים לענות על השאלות ויתרון בחלק זה ייתבטא היטב בציון הבחינה.
בחלק החשיבה המילולית יידרש הנבחן להפגין היכרות עם אוצר מילים עשיר מאוד ובנוסף להתמודד עם חידות הגיון בנושא מרחב, אנלוגיות, הוצאת שורשים ועוד.
בחלק האנגלית יידרש הנבחן לקרוא קטע קריאה באנגלית ולענות על שאלות בכדי לבחון את יכולות הבנת הנקרא שלו בשפה האנגלית, בנוסף יופיעו בפרקי האנגלית שאלות נוספות הבוחנות את אוצר המילים שלו.

ציון הפסיכומטרי נע בין 200 נקודות ל800 נקודות כאשר הממוצע הארצי הוא כמובן 500 נקודות, כיום כל חוג יוקרתי באוניברסיטה מובילה (ואף בחלק מהמכללות) דורש ציונים גבוהים מהממוצע בפסיכומטרי ועל המעוניינים ללמוד בחוגים אלו לשקוד היטב על ההכנות לקראת הבחינה הפסיכומטרית. רק אחוז בודד מהנבחנים (כ10%) עוברים את ציון ה700 המיוחל ורק כ2% מהנבחנים עוברים את ה750 נקודות, חשוב להבין כי לימודים והכנה מתאימה יישפרו את ציונכם משמעותית, בניגוד למבחן iq אשר נתפש כיותר סטרילי והכנה אליו תהיה פחות משמעותית המבחן הפסיכומטרי הוא דוגמא חיה לכך שהתמדה וסבלנות משתלמת בסופו של דבר.

הכנה למבחן פסיכומטרי - מומלץ להתחיל ללמוד לקראת הבחינה כשלושה חודשים מראש וארבעה חושים למי שמעוניין להוציא ציון גבוה במיוחד, התקופה המומלצת היא בניגוד לדעה הרווחת בזמן התיכון, מכיוון שהתלמידים נמצאים עוד במסגרת לימודים וההתמודדות עם לימודים ולחת מהבחינה. בנוסף עלות הבחינה יהיה משמעותית מופחת מהעלות לאחר הצבא. בתי ספר רבים ויחידות צבאיות רבות מציעות לנמניהן לגשת לקורס פסיכומטרי מסובסד מאוד אשר מוריד משמעותית את עלות הקורס ומאפשר דלת פתוחה לכל אחד לקראת לימודים אקדמיים, באם ההזדמנות נקרית על דלתכם מומלץ מאוד כי תנצלו אותה בחוכמה.)

מועדי הבחינה - המבחן הפסיכומטרי נערך חמישה פעמים בשנה : פברואר, אפריל, יולי, ספטמבר ודצמבר כאשר לעיתים המועד זז כמה שבועות אחורה או קדימה בהתאם לחגים. תושבי אילת זכרו כי בחינה בעירכם מתבצעת אך ורק במועד אפריל!

 

 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב