לאחר 8 שנות מעקב אחרי יותר מ-160 אלף נשים פוסקים החוקרים: אין כל יתרון בריאותי בנטילת מולטי-ויטמינים. עדיף בהרבה לאכול פירות וירקות
עופר מאיר
לפני כמה חודשים התפרסם מחקר ענק שהוכיח כי גברים שנוטלים ויטמינים חשופים למחלות לב בדיוק כמו חבריהם שלא בולעים כמוסות מדי יום. כעת מתגלה תמונה זהה גם בקרב נשים.
במחקר רחב היקף, שעקב אחרי כ-160 אלף נשים בנות 50 ומעלה במשך 8 שנים, התגלה כי שיעור מחלות הלב, השבץ המוחי והסרטן אצל נשים שנטלו ויטמינים ואצל נשים שלא נטלו ויטמינים – היה זהה.
במילים אחרות, קובעים החוקרים: אין כל יתרון בריאותי בנטילת מולטי-ויטמינים, והם אינם יכולים לשפר את בריאות הלב או להגן עליו.
כ-42% מן הנשים שהשתתפו במחקר נטלו ויטמינים (לעומת 58% שלא לקחו תוספי תזונה). במהלך 8 שנות המחקר לקו יותר מ-8,700 נשים בהתקפי לב ובשבץ מוחי. שיעור התחלואה הלבבית היה דומה בין שתי הקבוצות.
בצד הבשורות המאכזבות ובשולי המחקר, גילו החוקרים גם יתרון סטטיסטי קטן לנטילת ויטמינים המשמשים לטיפול בלחץ נפשי (ומכונים בארה"ב "Stress Multivitamins"): בקרב נשים שנטלו אותן נרשמה הפחתה של 25% בסיכון לחטוף התקף לב.
אותם "ויטמיני לחץ" הם קטגוריה של מולטי-ויטמינים המקובלת באמריקה, וכוללת בדרך כלל קומפלקס המורכב מוויטמינים מקבוצה B ועוד כמות נכבדת של ויטמין C.
35% מהנשים שלקחו תוספי תזונה נטלו מולטי-ויטמינים עם מינרלים; 3.5% מהן נטלו מולטי-ויטמינים בלבד; ועוד 2.3% בלעו ויטמינים לטיפול בלחץ.
המחקר נערך במרכז פרד האצ'ינסון לחקר הסרטן בסיאטל שבארה"ב, והוא מתפרסם בגליונו האחרון של כתב העת Archives of Internal Medicine.
לאור התוצאות המאכזבות והחד-משמעיות, חוזרים החוקרים אל ההמלצות הקלאסיות המקובלות ברפואה ובתזונה קלינית: צריכה של 5 מנות של ירקות ופירות מדי יום – מסוגים שונים, בצבעים שונים ובשעות שונות.
שחל טלרפואה - רפואת העתיד פועלת כבר היום, בעשרות אלפי בתים בישראל
עשרות אלפי המנויים של שחל מצוידים במכשור טלרפואי מהמתקדמים בעולם, ההופך את האבחון מהבית לפשוט וידידותי. האמצעים הטכנולוגים העומדים היום לרשות הטלרפואה מאפשרים לצוות הרפואי מעקב שוטף אחרי מצבו של המנוי, בארץ או בעולם.
התקף לב | מחלות לב