אתמול הגשנו עתירה לבג"צ.
אני מצטט פה את הידיעה באתר NEWS1 - "חדשות מחלקה ראשונה".
חולי הנפש נאבקים לצאת מ"השבי". בית המשפט העליון קבע (יום ד', 6.1.10) כי עתירה לביטול שיטת "הסדר האזוריות" בתחום בריאות הנפש תועבר בהקדם לדיון בפני הרכב. מדובר בעתירה של שניים הסובלים ממוגבלות נפשית, צביאל רופא ודליה וירצברג-רופא, לבטל את הסדר "מנצ'ל-דורון" משנת 1978, שחילק את המדינה ל-23 אזורי שירות בתחום בריאות הנפש. ההסדר קובע כי חולי נפש משויכים למוסד אחד באזור גיאוגרפי ואינם יכולים לקבל טיפול במקום אחר זולת אותו מוסד. לטענת העותרים מדובר בהסדר לא חוקי הפוגע בשוויון ובזכותם של חולי נפש לבחור מקום אשפוז.
באי-כוחם של השניים, עוה"ד רון דרור ואופיר מנצ'ל המייצגים אותם במסגרת "פרו-בונו", טוענים בעתירה כי ההסדר מעמיד את חולי הנפש במצב "קשה ובלתי מתקבל על הדעת", בין היתר בשל העובדה כי חולי הנפש אינם יכולים להתלונן על אופן הטיפול בהם מאחר שהם מחויבים להמשיך לקבל את הטיפול במקום נגדו התלוננו "איך יכול מטופל או מטופלת להתלונן כאשר אותו צוות עליו הוא רוצה להתלונן עתיד לטפל בו בפעם הבאה בו יזדקק לאשפוז והוא במצב עובדתי ומשפטי הנתון למרותם באופן כמעט מוחלט."
פירוש ההסדר הוא כי המטופל הפך ל"שבוי" של המוסד הפסיכיאטרי שכן הוא אינו יכול לפנות למוסד אחר "ואם יגיע לבית חולים אחר יישלח אחר כבוד לבית החולים אליו הוא 'משויך'".
עוד נטען בעתירה כי ההסדר משנות השבעים ממשיך להוות בסיס לשיטת האשפוז בתחום בריאות הנפש, וזאת ללא שעוגן בצורה חוקית כלשהי. יתרה מכך, "החלוקה האזורית הקשיחה אינה תוצאה של החלטה מקצועית לאחר חשיבה ודיון אלא תוצאה של הסכם מנהלי בין המדינה לקופת החולים שלמעשה גם לא יושם לאחר מכן אלא שנותרה אותה הפרדה אזורית".
כאמור השופט יצחק עמית קבע כי העתירה תידון בפני הרכב וכי על המדינה להגיב לעתירה - 14 יום לפני מועד הדיון.
עברנו את הדברים על בשרנו, ודיברנו עם אנשים שסיפרו לנו סיפורים קשים בעיניים מלאות פחד.
אנו תקווה שבית המשפט הגבוה לצדק יכריע לטובת העניין כמתבקש, ויסיר כתם אחד מפניה של החברה הישראלית. בחירת מקום האשפוז תבטל את המונופול של כל מוסד בסביבתו ותיצור תחרות בין המוסדות שתוביל לשיפור דרמטי בתנאי האשפוז, אשר כיום הם ירודים מבחינה פיזית וסיעודית.
ליד 1956 * קלינית - חולה במאניה-דפרסיה * נשאתי כ-400 הרצאות * מנחה קבוצות בעמותת אנוש * מאמר באנגלית פרי עטי בכתב העת הרפואי היוקרתי לפסיכיאטריה של אוניברסיטת אוקספורד * לבלוג הבית