פרולוג
באוקיאנוס השקט יש אי קטן ושמו מוזאיקה. בחלקו הצפוני של האי גרים הפטגונים, ובחלקו הדרומי גרים האוקטגונים. איש אינו זוכר מתי החלה היריבות בין הפטגונים לאוקטגונים ומה הייתה הסיבה לכך, אבל יש אגדה, ששמו של האי ניתן לו משום שלפני שנים רבות חיו שני העמים יחד, ממש כמו מוזאיקה.
כך או אחרת, אחרי מלחמות רבות הגיעו מנהיגי העמים להסכם, שהפטגונים יגורו בצפון האי והאוקטגונים בדרומו. האי נחצה לשני חלקים בגבול, ונאסר על העמים לעבור מחלק אחד של האי לחלקו האחר.
המשפט
בבוקר קיצי התעורר אלפירה האוקטגוני משנתו, והתעוררו בו געגועים לחוף הים בפטגון, שבו עברה עליו ילדותו. הוא ארז תרגיל עם מזון ושתייה, ויצא למסע רגלי בהרים, צפונה לעבר חוף הים בפטגון. לפני שהספיק לסיים את מסעו, תפסו אותו חיילי פטגון והעמידו אותו למשפט.
אלפירה הובא בפני השופט, אבל החיילים שעצרו את אלפירה לא הגיעו להעיד נגדו. השופט החליט לאפשר לאלפירה לחזור לאוקטגון, בתנאי שחבריו יפקידו ערבות כספית להבטחת התייצבותו למשפט. הפיקדון הופקד, ואלפירה חזר לביתו.
בדיון המשפטי השני הודיע הסנגור, כי אלפירה לא התייצב משום ששומרי הגבול בפטגון סרבו לתת לו אשרת כניסה, וכי אלפירה אפילו העלה רעיון להיכנס לפטגון באופן לא חוקי על מנת להתייצב למשפט על כניסה לא חוקית לפטגון, אך הוא אסר עליו לעבור עבירה נוספת.
השופט הורה לשומרי הגבול לאפשר לאלפירה להיכנס לפטגון לצורך התייצבותו למשפט, והורה לסניגור להגיש בקשה מתאימה למפקד של שומרי הגבול.
בדיון המשפטי השלישי סיפר הסניגור, כי אלפירה לא התייצב משום שבקשתו להיכנס לפטגון נדחתה, אבל אין לו אישור שהגיש בקשה כזו, משום שהמפקד של שומרי הגבול לא מוכן לתת אישור על הגשתה של הבקשה, והורה לאלפירה לצאת מיד ממשרדו. התובע ביקש שיוצא צו הבאה נגד אלפירה, והשופט עשה כך.
בדיון המשפטי הרביעי דיווח התובע לשופט, כי מסר בעצמו את צו ההבאה לשומרי הגבול, כי אלפירה התייצב במעבר הגבול וביקש להיכנס לפטגון, אבל למרות צו ההבאה, לא הסכימו שומרי הגבול להכניסו.
השופט הורה לפרקליטות מדינת פנטגון להתייחס למצב שנוצר. פטגון הגיבה, שאין הצדקה לכך שיד אחת של הרשות המבצעת תבקש מבית משפט להוציא צו נגד יד אחרת של אותה רשות מבצעת, ומן הראוי שהמדינה תעשה סדר בביתה פנימה, ללא עזרת בית המשפט.
התובע אמר, שאלפירה לא הורשה להיכנס לפטגון משום שיש צורך לפנות בבקשה מתאימה אל מפקד שומרי הגבול, ואין רישום של בקשה כזו. אלפירה היה צריך להוכיח, שהגיש בקשה להיכנס לפטגון, אולם אישור כזה לא הוצג לבית המשפט.
הסניגור טען, שאלפירה הגיש בקשה להיכנס לפטגון, אבל לא קיבל אישור על הגשת הבקשה, משום שמפקד שומרי הגבול לא מוכן לתת לו אישור כזה. מדינת פטגון היא זו שמונעת מאלפירה להיכנס לפטגון באופן חוקי על מנת לעמוד למשפט על כניסה לא חוקית, ולכן יש לבטל את המשפט ולהחזיר את הפיקדון לחברו של אלפירה.
מלכוד22
מלכוד22 Catch-22 הוא רומן משנת 1961 מאת הסופר האמריקאי ג'וזף הלר. עלילתו מתרחשת במלחמת קוריאה. הספר מתאר את קורותיו של קצין אמריקאי בשם יוסאריאן, מטילן פצצות בטייסת של חיל האוויר האמריקני באי פיאנוסה בים הטירני.
עלילת הספר רצופה במלכודים מעגליים כמוטיב. לפי העיקרי שבהם, על מנת להפסיק לבצע טיסות הפצצה מסוכנות, צריך החייל להוכיח אי שפיות, אולם עצם הגשת הבקשה להפסקת הטיסות מוכיחה, שהחייל מנסה להימנע מסיכון חייו, ועל כן הוא שפוי ולא יכול להשתחרר. הביטוי "מלכוד22" קיבל משמעות של מצב אבסורדי, שבו יש לבצע שתי פעולות, שכל אחת מחייבת תחילה את ביצוע הפעולה האחרת.
אפילוג
הסיפור המייגע שכתבתי, הוא תקציר של סיפור אמיתי, שאותו ניתן לקרוא על ידי הקלקה כאן. אני נשבע בנקיטת חפץ, אני נשבע בכבודי האבוד, אני נשבע בפני קוראי הנאמנים, שברומן שכתבתי רק השמות שונו, ושכל הסיפור הקפקאי הזה הוא אמת לאמיתה, דבר דבור על אופניו.
אתם מוזמנים לקרוא סיפור פנטזיה בסגנון של קפקא ומלכוד22 הקליקו
בוגר הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב (1974). פרקליט וחבר בלשכת עורכי-הדין (1976). דוקטורט בשיווק בפקולטה לכלכלה, אוניברסיטת אורדיה, רומניה (2001). ספרים: ארנונה עירונית, מס שבח מקרקעין, הפטור ממס שבח לדירת מגורים, היטל השבחה. מרצה, עיתונאי, עורך מגזין ARNONA באינטרנט, עורך האנציקלופדיה של דיני הארנונה העירונית.