הסכם ממון עלול להצטייר כצעד לא רומנטי בדרך אל החופה אבל במציאות המודרנית, בה אחוז המתגרשים עולה בהתמדה, הוא הפך לצעד מתבקש ובלתי נפרד מההכנות לחתונה ובסופו של דבר הוא מהווה רשת בטחון וחוסך לשני הצדדים אי נעימויות ומחלוקות מיותרות. הסכמי ממון עורכים אצל עורכי דין המתמחים בכך ועל מנת להוסיף לתוקפו החוזי גם תוקף משפטי, יש לאשרו בבית משפט.
מה כולל הסכם ממון?
- הסכם ממון הינו הסכם אשר נועד להסדיר את חלוקת המשאבים הממוניים והרכוש בין בני זוג בעת הפרידה.
- הסכם ממון יפרט איך יחולקו המשאבים הכלכליים (ממון ורכוש) שצבר כל אחד מבני הזוג לפני הנישואין ובמהלכם, בין בני הזוג וילדיהם במקרה של פרידה.
- הסכם ממון נותן גם מענה במקרים של ילדים מנישואים קודמים ומאפשר להגן על זכויותיהם ועל זכויות הילדים (באם יהיו) מהנישואין הנוכחיים. ניתן להגדיר את הסכם הממון כתלוי בקרות אירועים מסויימים, ובכל מקרה ניתן לערוך אותו במרוצת השנים, באם חלים שינויים משמעותיים בנסיבות.
- הסכם ממון גובר על חלוקת הרכוש לפי חוק יחסי ממון, ומשמעות הדבר הינה שניתן להכניס ירושות או מתנות, המתקבלות במהלך שנות הנישואין, לתוך הקופה המשותפת, בהתאם להסכמת הצדדים.
למי כדאי לעשות הסכם ממון?
הסכם ממון מומלץ לכל זוג העומד בפני מיסוד הקשר אולם מטבע הדברים הוא נחוץ יותר כאשר נקודת הפתיחה הכלכלית של שני בני הזוג או משפחותיהם אינה מאוזנת. דוגמאות לכך הינן מקרים בהן לאחד מבני הזוג ישנה דירה בבעלותו או עסק מצליח וכן מקרים בהם משפחתו של אחד הצדדים מעניקה סיוע כלכלי משמעותי לזוג הנישא ואילו הצד השני אינו תורם במידה שווה. הסכמי ממון הינם גם פתרון מצויין לזוגות הבוחרים להתקשר שלא באמצעות נישואין (אמנות נישואין, ידועים בציבור, נישואין רפורמיים) ומחפשים דרך להגן על זכויותיהם, במקרים אותם החוק הישראלי אינו מכסה.
לקראת חתימה על הסכם ממון, צריכים הצדדים המעורבים לסקור את רכושם ונכסיהם ולהחליט איזה חלק מתוכם ברצונם להכניס לקופה המשותפת ואיזה חלק ימשיכו להחזיק בנפרד. כשמדובר בעסק השייך לאחד מבני הזוג, הכנסתו לרכוש המשותף משמעה, בין היתר, כי בן הזוג יהנה מפירות הצמיחה של העסק ומאידך ישא בנטל ההוצאות, במידה והעסק יקלע להפסדים.
מומלץ מאוד להוסיף בכל הסכם ממון סעיף המבטיח את חלוקת הרכוש והממון בין בני הזוג מיד עם פרידת בני הזוג, וללא תלות בהתקדמות תהליך מתן הגט.