המאפיין העיקרי למקרקעין הוא היותם נכסים שאינם נדים (נכסי דלא ניידי) לעומת מיטלטלין שהינם נכסים נדים, היינו שניתן להעבירם ממקום למקום.
בסעיף 11 לחוק המקרקעין מצוין כי "הבעלות בשטח של קרקע מתפשטת בכל העומק שמתחת לשטח הקרקע, בכפוף לדינים בדבר מים, נפט, מכרות, מחצבים וכיוצא באלה, והיא מתפשטת בחלל הרום שמעליו, אולם, בכפוף לכל דין, אין בכך כדי למנוע מעבר בחלל הרום."
על פי סעיפים אלה, מקרקעין הינם נכס שהינו שטח מסוים מתוך כדור הארץ ואשר כולל את המרחב האווירי שמעליו, והמרחב שמתחתיו.
עד לאן משתרע המרחב האווירי שמעל המקרקעין ?
בע"א 782/70 נידונה השאלה – אם מתיחת חוט טלוויזיה מעל לדירה מהווה השגת גבול, ובית המשפט העליון פסק אז כי בידי הבעלים זכות מוחלטת לשטח האווירי שמעל הרכוש ועד לחלל החיצון. (גבול החלל החיצון מתחיל בשטח אשר מעבר לאטמוספרה של כדור הארץ והוא משתרע על פני היקום).
עם זאת אמנם הבעלות מתפשטת בחלל הרום שמעל המקרקעין, אולם בכפוף לכל דין, אין בכך כדי למנוע מעבר בחלל הרום, ובכך מתכוון המחוקק בין השאר לאפשר מעבר של כלי טיס מעל המקרקעין שבבעלות הפרטית.
מהו המרחב התת קרקעי שמתחת למקרקעין ?
המרחב שמתחת למקרקעין משתרע עד לנקודת מרכז כדור הארץ הפנימית המהווה את הגבול התחתון העומקי ביותר. עם זאת הבעלות בעומק פני האדמה כמצוין בחוק כפופה לדינים בדבר מים, נפט, מכרות ומחצבים וכיוצא באלה.
להלן התייחסות סעיפי החוק הרלוונטיים לנושא :
לפי סעיף 4 לחוק המים, התשי"ט 1959 "זכותו של אדם בקרקע אינה מקנה לו זכות במקור המים הנמצא באותה הקרקע או העובר בגבולה..." שהרי מקורות המים במדינה הם קניין הציבור הנתונים לשליטתה של המדינה. בהתאם לסעיף 1 לחוק נכסי המדינה, תשי"א 1951 נכסים של שלטונות ישראל כוללים בין השאר את כל המכרות והמחצבים למיניהם, ובהתאם לסעיף 2 א' לחוק העתיקות, תשל"ח - 1978 – עתיקה שנתגלתה או שנמצאה בישראל לאחר תחילתו של חוק זה יהיו היא והשטח שבו נמצאה או נתגלתה והדרוש לשמירתה לפי הגבולות שיקבע המנהל, לנכס המדינה"
לייעוץ משפטי בנושא מקרקעין - רכישת דירה, מכירת דירה ועוד - משרד עורכי דין יורם גולדברג
לייעוץ ועריכת צוואה נוטריונית - צוואה
כתובת אתר : yg-law.co.il