כשנפטר אדם, מועבר עזבונו ליורשיו. במידה והנפטר לא השאיר אחריו צוואה, מחולק העז,בון בין יורשיו לפי חוק הירושה.
ירושה על פי חוק הירושה
כאמור, כאשר לא הושארה צוואה או שהצוואה שהושארה נפסלה, יחולק עיזבון המנוח על פי דין. חוק הירושה קובע כי העזבון יחולק בין קרוביו של המנוח, הכוללים את בן זוגו של המנוח, ילדיו וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם וכן הורי הוריו וצאצאיהם. במקרה בו השאיר המוריש אחריו צאצאים או הורים, בן זוגו של המוריש מקבל חצי מרכושו של הנפטר. במקרה בו השאיר המוריש אחריו רק אחים או צאצאיהם או הורי הורים, יקבל בן זוגו שני שלישים מרכושו.
החוק מגדיר שלושה מעגלי ירושה:
1. מעגל ראשון: ילדיו, נכדיו וניניו של המוריש.
2. מעגל שני: הוריו, אחיו, אחיותיו ואחייניו של המוריש.
3. מעגל שלישי: סבו, סבתו, דודיו ובני דודיו של המוריש.
הירושה מחולקת רק בתחומי מעגל אחד, כאשר למעגל הראשון עדיפות על יתר המעגלים ולמעגל השני עדיפות על המעגל השלישי. כלומר - באם נמצאו יורשים בני המעגל הראשון, תחולק הירושה כולה ביניהם בלבד; במידה ולא נמצאו צאצאים, תחולק הירושה בין בני המעגל הבא בסדר העדיפות. במידה ולא נמצאו יורשים כלל, יועבר העיזבון לאוצר המדינה. חשוב לציין שכל עוד לא חולק העיזבון, רשאי יורש להסתלק מחלקו בעיזבון, כולו או מקצתו, על ידי מסירת הודעה בכתב לרשם הירושות.
מהו צו ירושה?
על מנת לקבל את הירושה המגיעה על פי חוק הירושה, יש לפנות לרשם לענייני ירושה ולהגיש "בקשה לצו ירושה", המכריז מי הם יורשיו של הנפטר ומה חלקו של כל אחד מהם בעזבון. צו ירושה הינו פסק דין לכל דבר ובמידה ונפלה בו טעות, ניתן לתקנו במועד מאוחר יותר.
אדם הרואה עצמו נפגע מהבקשה לצו ירושה, רשאי להגיש לרשם הירושות התנגדות למתן הצו. במידה והבקשה לצו הירושה, נמצאת תקינה רשם הירושות נותן לה תוקף. משניתן צו ירושה, היורשים יכולים לקבל לרשותם את העזבון.
ההסכם שנעשה בין היורשים, הסותר את האמור בצו ירושה - יכול לחייב את היורשים בינם לבין עצמם, אולם אין הוא מחייב צד שלישי, גם אם אושר בבית משפט.
ייעוץ משפטי בענייני ירושה
מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בענייני ירושה, שיוכל לתת ליורשים תמונה מלאה אודות זכויותיהם (וחובותיהם) מן הירושה. עורך הדין יטפל בכל הקשור להוצאת צו ירושה וייעץ בהיבטים הקשורים לירושה, לרבות תכנון מס הקשור לירושה.