עצמאים בראשית דרכם, מתלבטים לא אחת בין קבלת אישור לפעילות כעוסק מורשה לבין פתיחת חברה בע"מ (בערבון מוגבל). לכל אחת מן ההגדרות הללו ישנם יתרונות וחסרונות והתשובה לשאלה מה כדאי לעשות, משתנה כמובן בהתאם למקרה.
שיקולים בעת פתיחת חברה
חברה בע"מ הינה ישות משפטית נפרדת מבעליה, ולכן פתיחת חברה מאפשרת לבעלי החברה ליהנות מהפרדה זו ומאחריותם המוגבלת. משמעות הדבר הינה שרכושם האישי של בעלי החברה מוגן ואינו נמצא בסיכון, ללא קשר למצבה הפיננסי של החברה או לתביעות שתלויות ועומדות נגדה. כמובן שחברה יכולה להיות התאגדות של מספר שותפים, המחזיקים בבעלות על מניותיה, בעוד עוסק מורשה הינו תמיד אדם יחיד.
שיקול מרכזי נוסף הנוגע לשאלת כדאיות פתיחת חברה, הינו היקף הפעילות. במידה ויש צורך להעסיק עובדים ולשלם להם משכורות, הדרך לעשות זאת הינה על ידי פתיחת חברה. ככל שהצפי הינו למחזור עסקים גדול יותר, בו יתגלגלו כספים רבים יותר בעסק ולא אצל בעליו, כך יהיה נכון יותר לבחור באופציית פתיחת חברה.
חברה הינה גוף סחיר וניתן בעתיד למכור את מניותיה או את חלקן ולגייס אליה כספים, על ידי הפיכתה לחברה ציבורית המונפקת בבורסה.
מאידך, פתיחת חברה הינה מהלך פורמלי מחייב, הכרוך במהלכים מסויימים ובתשלום אגרות הקשורות למהלכים אלו. גם לאחר פתיחת חברה, במשך כל שנות פעילות החברה מחוייב בעליה בניהול ספרי החשבונות של החברה ובהגשת דו"חות כספיים שנתיים, המגדילים את עלויות התפעול של החברה בהשוואה לעוסק מורשה. כאשר נפח הפעילות הינו גדול, הוצאות אלו אינן משמעותיות אולם בעסקים קטנים, עלול שיקול זה להכריע לטובת בחירה בסטטוס של עוסק מורשה.
פתיחת חברה - הלכה למעשה
לצורך פתיחת חברה, יש להגיש לרשם החברות מספר מסמכים: בקשה לרישום חברה, תקנון ההתאגדות, הצהרת דירקטורים ראשונים ותצהיר בעלי המניות של החברה.
יש לוודא שהמסמכים מולאו כיאות ולאשר את זהות החותמים על ידי עורך דין. באופן כללי, מקובל ומומלץ להיעזר בעורך דין לייעוץ משפטי בתהליכי פתיחת חברה.
פתיחת חברה אצל רשם החברות מחוייבת בתשלום אגרת רישום. רשם החברות בוחן את מסמכי החברה שהוגשו לו ובמידה והוא מוצא לנכון, הוא מאשר את פתיחת החברה ורישומה ומנפיק לחברה תעודת התאגדות, הכוללת את שם החברה ואת מספרה. החל מרגע זה החברה קיימת כישות משפטית נפרדת מבעלי המניות שלה, וחלים עליה כל הזכויות והחובות החלים על חברות בע"מ.