לצערנו, תאונות דרכים הינן מכת מדינה אולם בשעה בה המדינה מתמקדת (ובצדק) בהורדת מספר ההרוגים כתוצאה מתאונות דרכים, פצועי תאונות דרכים יכולים אמנם לברך 'הגומל' אולם נאלצים להתמודד, לא אחת, עם מגבלות גופניות, כאבים וסבל.
ממי תובעים נפגעי תאונות דרכים פיצויים?
נפגעי תאונות דרכים, בין אם הם הולכי רגל, נהגים או נוסעי המכונית שנפגעה, זכאים לתבוע פיצויים עבור נזקי גוף, מחברת הביטוח של הנהג הפוגע.
במקרים בהם לרכב פוגע אין ביטוח חובה (מצב שאינו חוקי כמובן אך לצערנו קיים), זכאים הנפגעים לתבוע פיצויים מקרן מיוחדת שהוקמה לצורך כך, הנקראת "קרנית". במקרה זה, הנהג הפוגע אינו זכאי לפיצויים מקרן זו או מכל מקור אחר. קרן זו מכסה גם תשלומי פיצויים לנפגעי תאונות דרכים מסוג "פגע וברח", כאשר זהות הפוגע אינה ידועה ולא ניתן לתבוע נהג כלשהו.
מה מכסים פיצויים לנפגעי תאונות דרכים?
הפיצויים המשולמים לנפגעי תאונות דרכים נועדו לכסות מספר דברים:
· החזר הוצאות רפואיות, לרבות נסיעות לטיפולים רפואיים.
· פיצוי עבור אובדן כושר עבודה (זמני או קבוע) שנגרם בגין התאונה.
· פיצוי עבור עוגמת הנפש, כלומר כאבים וסבל שנגרמו בגין התאונה.
כיצד נקבע גובה הפיצויים המשולמים לנפגעי תאונת דרכים?
גובה הפיצויים נקבע בהתאם להחלטת בית המשפט, המביא מצידו עדים מומחים, המעריכים את מצבו של הנפגע ומתרגמים את ליקויי הבריאות שלו ופגיעותיו לטבלאות קבועות של אחוזי נכות. בהקשר זה, כדאי לציין כי קיים הבדל בין 'נכות רפואית', שהיא הנכות כפי שהיא מוערכת על ידי גורמים רפואיים, לבין 'נכות תפקודית', שהיא מידת השפעת הפגיעה על יכולתו של האדם לעסוק במקצועו ולהתפרנס ממנו.
נקודה זו הינה משמעותית ביותר וחשוב לזכור כי העדים המומחים מזומנים על ידי בית המשפט ואין לנפגע אפשרות לבחור אותם. לכן, בכל תביעת פיצויים בגין פגיעות גוף, מומלץ מאוד להעזר בעורך דין המתמחה בטיפול בנפגעי תאונות דרכים, שעזרתו יכולה להשפיע במידה רבה על גובה הפיצויים שהתקבלו.
עצות לנפגעי תאונות דרכים
במידה ונפגעת בתאונה, ישנם מספר דברים שתוכל לעשות, על מנת להקל בעתיד על תביעת הפיצויים שלך:
· נפגעי תאונות דרכים זכאים לקבל טיפול רפואי. באם לא קיבלת טיפול במקום, מומלץ לפנות לחדר המיון בהקדם האפשרי, גם אם אתה חש בטוב.
· במידה ונזקקת לטיפולים רפואי בגין תאונת הדרכים, שמור את כל הקבלות הקשורות בטיפולים אלו, לרבות הוצאות הנסיעה. במידה ונזקקת לעזרה נוספת בתשלום, הקפד לשמור את התיעוד לתשלומים אלו.
· בקש מהמשטרה אישור להתרחשות התאונה.