הסכם גירושין הינו הסכם בין בני זוג שמתגרשים זה מזו ובו הם מפרטים את תנאי הפרידה שלהם.
הסכם גירושין ינוסח ברוב המקרים על ידי עורכי דין המתמחים בגירושין.
הסכם גירושין - הנושאים העיקריים
ניתן לחלק את התחומים בהם דן הסכם גירושין לארבעה נושאים עיקריים: ילדים, דמי מזונות, רכוש וממון ותהליך הגירושין עצמו:
- ילדים - הסכם גירושין יפרט את תנאי משמורת הילדים. ברוב המקרים תנתן המשמורת לאם, ובפרט כשמדובר בילדים עד לגיל 6. במקרה זה לאב ינתנו הסדרי ראיה, המקנים לו זכות לראות את ילדיו אך למעשה הוא אינו מחוייב לכך. אפשרות נוספת הינה משמורת משותפת, בה מתחלקת המשמורת באופן שווה בין שני בני הזוג והחוק שניהם יהיו אחראים על הילדים במידה שווה מבחינת החוק. במהלך הזמן ניתן לשנות את הסדרי הראיה ואף את המשמורת, לפי השתנות הנסיבות.
- דמי מזונות - דמי מזונות הינם תשלומים שנועדו לתמוך בהוצאות גידול הילדים. המקרה השכיח הינו שהילדים נמצאים בחזקת האם והאב משלם דמי מזונות חודשיים. דמי המזונות נועדו לתמוך בהוצאות הגידול השוטפות, כמו מגורים, מזון, חינוך ובריאות וכן בהוצאות חד פעמיות חריגות, ככל שניתן לצפות בניסוחו של הסכם גירושין.
- רכוש וממון - זהו אחד הסעיפים הבעייתיים ביותר בכל הסכם גירושין ולא פעם גוררת המחלוקת בסעיף זה את הצדדים לתהליך גירושין ארוך ומייגע. בסעיף זה מפורטים תנאי חלוקת הרכוש והממון המשותף שצברו בני הזוג במהלך שנות נישואיהם, לרבות הכנסות עתידיות שצמחו משנים אלו.
- תהליך הגירושין - הסכם הגירושין יציין כי שני בני הזוג הסכימו להתגרש מרצונם החופשי.
הסכם גירושין - תוקף ההסכם
הסכם גירושין אינו יכול לחייב את אחד משני הצדדים להתגרש, גם אם הצהיר בהסכם שהוא מסכים לכך וחתם על ההסכם.
לאחר ניסוח הסכם גירושין, יש להביאו לבית משפט לענייני משפחה או לבית דין רבני, על מנת לקבל את אישורם להסכם. בית המשפט או בית הדין הרבני מוודאים ששני הצדדים הבינו את ההסכם עליו חתמו. במידה וההסכם נוגד את טובת הילדים (הקטינים) או את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, בית המשפט לא יאשרו וללא אישור זה, אין להסכם הגירושין תוקף, גם אם שני בני הזוג חתמו עליו.
הסכם גירושין ניתן לביטול רק במקרים בהם אחד משני הצדדים או שניהם הפרו את ההסכם, בגלל טענה חוזית כגון טעות, הטעיה, כפייה, תרמית או עושק.
ניתן לאכוף את ביצועו של הסכם גירושין באמצעות ההוצאה לפועל.