לאחרונה בוצע שינוי משמעותי בתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה, התשכ"ה- 1965 (להלן: "החוק"). התוספת השלישית לחוק מסדירה את כל נושא היטל ההשבחה. כידוע, החבות בהיטל השבחה נוצרת בעת אישור תוכנית, שימוש חורג או הקלה. המימוש (התשלום) של היטל ההשבחה הוא בעת מכירת הנכס או קבלת היתר בניה. שיעור היטל ההשבחה נקבע על בסיס שומה שעורך שמאי מקרקעין מטעם הועדה המקומית לתכנון ולבניה. עד לתיקון שבוצע בחוק, לאחר קבלת שומת הועדה היה רשאי הנישום להגיש מטעמו שומה שכונתה "שומה אחרת". לאחר הגשת "השומה האחרת" ניהלו השמאים של הצדדים הידברות ולרוב הסדירו את המחלוקת בהסדר פשרה- "שומה מוסכמת". במידה והשמאים לא הגיעו להסדר היו הצדדים ממנים שמאי מכריע מטעמם אשר היה מכריע במחלוקת הן בשאלות שבשומה והן בשאלות שבמשפט. במקרים רבים הצדדים כלל לא נדרשו לסיוע של עורכי דין אלא רק בשלב הערעור שהוגבל על פי החוק לשאלות משפטיות בלבד ולובן בבית משפט שלום.
בתיקון הנוכחי שבוצע בחוק נקבע כי נישום החולק על השומה עליו לפנות בתוך 45 ימים ממועד קבלת שומת הועדה אל ועדת הערר לענייני השבחה ופיצויים. במידה וועדת הערר סבורה כי היא צריכה סיוע של שמאי מקרקעין הרי שהיא זו הפונה אל יו"ר לשכת השמאים למינוי שמאי מייעץ. יו"ר מועצת שמאי המקרקעין ייבחר את השמאי מתוך רשימה של עשרה שמאים שמונו. ערעור על החלטת ועדת הערר יוגש לבית המשפט לעניינים מינהלים. במידה והנישום חולק רק על גובה השומה ולא על עצם קיומה הוא רשאי לפנות בתוך 45 ימים ממועד קבלת שומת הועדה ליושב ראש מועצת שמאי המקרקעין בבקשה שימנה שמאי מכריע לצורך הכרעה בעניין גובה החיוב. ערעור על הכרעת השמאי המכריע יש להגיש לועדת הערר לעניין היטל השבחה ופיצויים. כמו כן, במסגרת התיקון לחוק בוצע צמצום גם באפשרויות של הצדדים להתפשר לפני קבלת החלטה. המחוקק התיר לועדות התכנון את האפשרות לתקן את שומתן רק במקרים הבאים: טעות בפרטי המקרקעין, הנתונים הפיזיים של המקרקעין, התכניות החלות על המקרקעין או הזכויות שיש לנישום במקרקעין. השינוי שבוצע בעצם מביא לכך שבמרבית המקרים ובפרט בסוגיות "משפטיות" באופיין כדוגמת: זהות החייב בהיטל ההשבחה, אירוע המס וכיו"ב נדרש הנישום לפנות מיידית (45 ימים) במישרין אל ערכאה שיפוטית- ועדת הערר, טרם שהעניין לובן בין שמאיי המקרקעין. לאור השינוי נישומים רבים אשר מקבלים שומות היטל השבחה יזקקו כבר בשלב המקדמי לפנות ולקבל סיוע של עורכי דין, באשר, כאמור, ישנו מועד קצוב להצגת חלק מהשאלות. ברור לכל שנישומים שלא יעשו כן בעצם יוותרו על טענות ויאלצו להסתפק במקרה הטוב רק בהעלאת טענות שלא כופרות בעצם קיומה של השומה אלא רק בשווי.
נכתב על ידי משרד עורכי הדין כץ גבע איצקוביץ KGI, המתמחה במיסוי מוניציפאלי ובמקרקעין. האמור מהווה סקירה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי. www.kgilaw.com