יחתכו או לא יחתכו?
זאת אחת השאלות המטרידות ביותר נשים בהריון לקראת הלידה המתקרבת. לא פעם אני שומעת נשים המשתתפות בקורס הכנה ללידה, או בסיורים שאני מעבירה בחדר לידה, שאומרות: "אני מפחדת מהחיתוך יותר מאשר מהכאבים של הלידה עצמה". איכשהו, על אף הכאבים, ההתכווצויות והקשיים, תהליך לידה נתפש כמשהו טבעי וסביר, בעוד שהאפשרות של חיתוך רקמה בריאה וחיה, באזור כל כך עדין ורגיש איננה נתפשת ככזאת. אני כמובן מדברת על "חיתוך החיץ" (אפיזיוטומיה), הנעשה לעיתים במהלך הלידה בין הנרתיק לפי הטבעת - איזור הפרינאום - של היולדת.
בניגוד למה שהיה מקובל בעבר, משרד הבריאות הנחה את בתי החולים, להימנע ככל האפשר מחיתוך הפרינאום, במטרה לשמור עד כמה שניתן על שרירי רצפת האגן של היולדת והדבר נעשה רק אם אין ברירה אחרת. הצורך בחיתוך נקבע בדרך כלל ממש רק ברגע האחרון, כאשר ראשו של התינוק מבצבץ החוצה והפרינאום נמתח מאד. הקריטריונים הקובעים את הצורך הזה קשורים בגודל התינוק, במבנה גופה של האשה, במספר הלידות שהיו לה בעבר והאם מתבצעת התערבות מכשירנית אחרת, כמו לידת ואקום או מלקחיים.
כיצד ניתן לנסות ולמנוע מראש את חיתוך הפרינאום?
1. תרגילי גמישות והרפיה - מומלץ מאד להשתתף בשיעורי יוגה בהריון (בד"כ החל משבוע 12 להריון ואילך) או התעמלות לנשים בהריון, לתרגל תנועות ורוטציות של האגן ממש כמו בריקודי בטן, כיווצים והרפיות של השרירים הטבעתיים והארכת שרירי הירכיים.
2. עיסוי הפרינאום - משבוע 36 להריון כדאי לעסות את הפירנאום כמעט בכל יום, בעזרת שתי אצבעות ובעזרת שמן עדין ומתאים. העיסוי נעשה בפתח הנרתיק, תוך כדי הפעלת לחץ על רצפת הנרתיק ותוך כדי תנועה מצד לצד, יחד עם לחיצה כלפי מטה. גם בן הזוג יכול לעזור. כדאי להביא את השמן לחדר הלידה, לשימוש על ידי המיילדת בזמן הלידה. אין לעסות כאשר יש פטריה, דלקת או צריבה בנרתיק.
3. אימון בעזרת מאמן לידה מכני "אפי-נו" - "בלון" מיוחד הניתן לניפוח באופן ידני ואפשר לתרגל בעזרתו את שרירי הנרתיק לגמישות לקראת הלידה. גם אימון זה נעשה החל משבוע 36 ובתרגול יומיומי. מנפחים בהדרגה את הבלון עד לקוטר מקסימאלי של 10 ס"מ, כשבנוסף האשה מתרגלת ללחוץ ולחלץ בכוחות שריריה את הבלון החוצה, כהדמיה למה שיקרה בלידה.
לסיכום - כדאי ורצוי לנסות למנוע את חיתוך החיץ ולכן עשו וגם עסו, כל מה שיש ביכולתכם לשם כך ו... יש בידכם לעשות, אך קחו בחשבון שלא הכל בשליטתכם ולפעמים אין ברירה - חייבים לחתוך. כשהדבר קורה, הוא נעשה עפ"י רוב בהרדמה מקומית, או ממילא תחת השפעת אפידורל. בכל מקרה אני מאמינה שכאשר תתבוננו ב"מתנה" שיצאה מהמקום הזה - הדבר בוודאי יקל גם על הכאבים.
שתהייה לכן לידה קלה ופחותת כאבים, עד כמה שאפשר.
מנהלת מרכז אמא אדמה - הריון לידה והורות.
רח' הבנים 14 ב', הוד השרון. 09-7408693.