הצורך במגע טבוע באדם מרגע לידתו ועד יום מותו, בדומה לצורך שלו באוויר או במזון. אנו חווים במגע עם הזולת את קיום גופנו שלנו, את כמיהתנו לאינטימיות, לקשר ולתחושת השתייכות. תינוק נהנה כשמלטפים אותו, ילדים אוהבים חיבוקים, בני נוער מחפשים את זהותם העצמית במגע פיזי זה עם זה, זוגות צעירים מרבים להתגפף ולגעת וגם מבוגרים זקוקים לקרבה ולחום, שהרי חיבוק טוב מעניק תחושת אושר ורווחה, יותר מאלף מילים ומעשים אחרים.
לעיסוי תינוקות מגיל צעיר כמה מטרות חשובות: יצירת וחיזוק קשר הורה-ילד משולב בהנאה, הגדרת גבולות גוף התינוק, חיזוק המערכת החיסונית, הפגת כאבי בטן בשל גזים, עצירויות ושלשולים, חיזוק טונוס השרירים, הרגעה לקראת שינה או לחילופין המרצה לקראת פעילות, חיזוק המודעות והבטחון העצמי, השפעה חיובית על התפתחותו המילולית והשכלית של התינוק.
מומלץ להשתתף בסדנאות לעיסוי תינוקות לא לפני גיל 6 שבועות (כשהתינוק כבר יותר ערני ומשתף פעולה) ולא לאחר גיל זחילה, שכן כאשר הם כבר זוחלים, הם עושים מה שהם רוצים ולא כל כך מה שאנחנו היינו רוצים שהם יעשו...
להלן כמה עקרונות בסיסיים לעיסוי יעיל וטוב:
- כדאי לבחור עיתוי מתאים, כשהמעסה פנוי ורגוע (למשל כשהטלפון הנייד סגור ושום דבר לא מתבשל על הגז...) ונמצא בתנוחה נוחה עם גו זקוף.
- בזמן העיסוי כדאי ליצור קשר עין עם התינוק ולהתייחס לתגובותיו מהן ניתן ללמוד על העדפותיו, אילו אזורים בגופו רגישים יותר או פחות.
- כדאי לשיר או לדבר איתו תוך כדי העיסוי, או לשים מוסיקת רקע נעימה.
- מומלץ להשכיבו על מצע קשה, כמו שטיח או משטח החתלה, כשטמפרטורת החדר כ-24 מעלות.
- מומלץ לעסות עם שמן עדין כמו שמן זרעי ענבים או שמן שקדים, או תערובת שמנים המתאימה למטרה זו כמו "שמן בייבילי".
ומה לא עושים: לא מעסים כשלא רוצים, לא לאחר האוכל, לא לוחצים על הקרקפת ולא מעסים את עמוד השדרה ואת פיקות הברכיים. מתחילים את העיסוי בבקשת רשות מהתינוק ומסיימים אותו באמירת "תודה", שהרי הגוף הוא שלו וללא הסכמתו לא נעסה אותו כלל.
והנה מעט דוגמאות להמחשת תרגולי עיסוי מומלצים לתינוקות:
להקלת כאבי בטן (בעיקר בכאבי גזים): עסו את בטן התינוק בשתי כפות הידיים בתנועות סיבוביות בכיוון השעון, סביב הטבור. השתעשעו עימו ע"י הפעלת רגליו בתנועות אופניים כלפי בטנו, הדבר ממריץ את פעולת המעיים ומקל על תהליכי העיכול.
להרפיית מתח השרירים: עסו את הרגליים בתנועת חליבה מלמעלה למטה ואח"כ בתנועות סיבוביות, כאשר יד אחת אוחזת בפרק כף יד התינוק ויד שנייה מעסה. לושו את ידיו ורגליו כאילו היו נחשי בצק.
להמרצת זרם הדם ותחושת ערות: תופפו קלות בקצות האצבעות על גב התינוק, משני צידי עמוד השדרה שלו ועסו בתנועות נמרצות מכיוון הגב התחתון אל הגב העליון.
לסיכום - המגע נוסך תחושת הנאה, מפיג בדידות ופחדים, פותח דלתות לתחושות ורגשות, בונה הערכה עצמית, מרפה מתחים ומעניק תחושת בטחון. אני ממליצה לשני בני הזוג ללמוד את יסודות העיסוי, לתרגל אותו ולהשקיע בכך מספר דקות מדי יום, ההנאה ההדדית מובטחת. תעסו ותהנו.BA בסיעוד ובוגרת קורסים רבים גם מהרפואה הטבעית-המשלימה.
מטפלת באופן פרטני ב"תיקון חוויה" לאחר לידה טראומטית.
מנהלת אמא אדמה - המרכז להריון, לידה והורות.
רח' הבנים 14 ב', הוד השרון. 09-7408693.
http://www.emadama.co.il