האסון המחריד בהאיטי מחייב את אומות העולם בהגשת סיוע ושיקום שתארך מספר שנים, אך בד בבד יש להקים בהאיטי משטר שלטוני ודמוקרטי מהיסוד, שישא בעתיד את עצמו ללא סיוע מבחוץ, וכן יש להתארגן בין לאומית למשימות הצלה שיגיעו מוקדם יותר לאזור אסון בכל מקום בעולם.
המצב כפי שהוא
הידיעות על רעידת האדמה בהאיטי עשרות דיווחים ונתונים מספריים על האסון המחריד, שמאחוריהם מסתתרים סיפורים אישיים קורעי לב.הערכה שיש כ-200 אלף הרוגים.
כ-90.000 הרוגים כבר נקברו בקברי אחים.
כיום יש אנרכיה ברחובות, שוד וביזה על ידי כנופיות חמושות ורעב כבד שורר במקום, אין שלטון,ללא צבא ומשטרה ואיש הישר בעיניו יעשה.
ערמות של גופות חוסמות כמה מהכבישים המרכזיים של עיר הבירה-זו דרכם של חלק מהתושבים המיואשים של פורט -או-פרנס למחות על הסיוע שממאן להגיע. , ברור שלניצולים מרעידת האדמה לא היה אפילו לאן לברוח.
ללא ספק זוהי תוצאה של 300 שנים של משטרים עריצים (חיצוניים ופנימיים),שנים של בידול מהעולם ,הכובשים הספרדים והצרפתים שדדו את אוצרות הטבע שלה,הרודנים המקומיים ששלטו בה ניצלו והתעללו בתושביה. שנים של סנקציות מסחריות מצד העולם.הוצאות להורג - אונס נשים - חיים שלמים ברעב, דלות , מחלות - תמותה בגיל צעיר ומגורים בתת תנאים,
ואם לא דיי באסונות האנושיים שפקדו את המדינה, אירעו בהאיטי במהלך השנים שורה אין סופית של אסונות טבע,למשל, רק בעשור האחרון פקדו את המדינה 15 אסונות כאלה:רצף של הוריקנים, סופות טרופיות קטלניות ושיטפונות שגרמו לאלפי הרוגים והפכו מיליונים לחסרי קורת גג.
המצב הכלכלי בכי רע, כ- 60% אבטלה, אינפלציה של 20%. פער דרסטי בין שכבה מצומצמת של עשירים לרוב העני, 1% אחד של האוכלוסייה מחזיק ב 60% של האדמות ואחראי ל44% מהתל"ג. ומה הפלא שהגיעו למצב חסר תקווה זה
מלאכת השיקום והמלצות לעתיד
מומחים עולמיים בעלי שם סבורים שמלאכת השיקום תארך לפחות כ 5 שנים והיא תדרוש סכום עתק שארה"ב לבדה לא תוכל לשאת בכך. לכן דרושה כתובת מנהלת אחת שתלווה את כל השיקום והמועמדים הטבעיים לכך הם ארצות הברית או סין בסיוע האו"מ ואומות העולם כמובן.
אך גם אם מלאכת השיקום תסתיים במהלך השנים הקרובות, אין בהם די.
יש לבנות את השלטון במדינה מחדש כמדינה דמוקרטית עצמאית המתנהלת בכוחות עצמה אחרי שנים רבות של כאוס.
כמו"כ יש להקים מחדש את מוסדות השלטון שיבחרו בבחירות דמוקרטיות אמיתיות על ידי העם בהאיטי תוך בניית חוקה המתאימה לעם.להקים את המוסדות כמו:הבריאות ,תעסוקה הרווחה,החינוך, הכלכלה והאוצר,ביטחון פנים ועוד.
רצוי להגיע מה שיותר מהר למצב שהמדינה תכלכל את עצמה, על ידי ניצול הקרקע לגידולי שדה ,פירות וירקות שיספקו את המזון לאוכלוסייה הרעבה ,ובעתיד פיתוח התעשייה הקלה והכבדה שתהווה את התשתית הכלכלית המוצקה ללא תלות בסיוע מבחוץ.
הצלה וחילוץ בזמן-מצילה חיים
מטרת ההצלה והחילוץ באזור מוכה אסון, הינה להציל חיים וכמה שיותר ונראה שגם הפעם הגיעו הכוחות באיחור לשטח,בעיקר האמריקאים הקרובים שגררו רגליים.
כחלק עיקרי ממסקנות רעידת האדמה בטאיטי, אפשר כבר לסכם את העובדה, שכאשר כוחות החילוץ וההצלה מגיעים למקום האסון רק אחרי מספר ימים ספורים, הסיכויים למצוא ניצולים בחיים הוא נמוך ביותר, מאחר ומעטים המקרים אם בכלל בהם לכודים תחת ההריסות ונותרו בחיים החזיקו מעמד יותר מ 6 ימים.
לכן, הזנקת כוחות ההצלה והחילוץ והגעתם תוך 24 שעות לאזור המוכה,יש לה חשיבות עליונה מאחר והיא מאפשרת:
-להתחיל בפעולות החילוץ והצלת חיים מוקדם ככל האפשר.
-להסתייע גם בלכודים עצמם שעדיין בחיים בחילוץ על ידי איתור קריאה וסיוע מצידם בחילוצם.
לצורך כך,מאחר וסביר להניח שאסונות הטבע בעולם ימשכו ,רצוי שהאו"מ יארגן תורנות בין לאומית במדינות שניתן בהם, אחת בכל יבשת כדי לקצר טווחים ,שיחזיקו על פי תור ותקן מוסכם של כוחות חילוץ והצלה בכוננות הזנקה,(כן,ממש ישנים עם בגדים ונעלים) , שיטוסו מיידית למקום האסון ויחלו בפעולות הצלת חיים, השאר יתארגנו יגיעו מיד אחר כן.
יהיה זה לכבוד מדינת ישראל,שעמדה יפה במשימה, אם היא תציע זאת.
והיה ותרעד האדמה אצלנו-האם אנו מוכנים?
גרשון אקשטיין,סא"ל(בדימוס).רעננה
לשעבר ראש זירת העורף במטכ"ל
גרשון אקשטיין , ( 66 )סא"ל (בדימוס)שרות בצה"ל בסדיר בצנחנים ,בשרות קבע ,בתפקידי פיקוד,מטה והדרכה.
ביו היתר הקים ויסד את תפקיד ראש זירת העורף במטכ"ל אג"מ מבצעים.
.עם שחרורו מצה"ל, הקים את חברת "הכוון" שעסקה בייזום והקמת עסקים ,ובין היתר כתב מספר ספרים שהם מדריכים עסקיים.וכן את הספרים: סיעוד הורים בישראל" ו"קמתי ונפלתי וקמתי שוב"
בתפקידיו הציבוריים בארגון גמלאי צה"ל-"צוות" ,שימש במשך 17 שנה ,,כחבר הנהלה,יו"ר ועדת הסברה ומערכת,יו"ר ועדת ארגון ותקנון ויו"ר ועדת ביקורת ארצית וזכה לאות "יקיר צוות"
בעקבות אירוע מוחי שממנו השתקם,יצא לגימלאות בשנת 2005 ,כיום הינו סופר ופובליציסט.
אתר הספר : http://www.gershone.ios.st
אי-מייל: grshone@zahav.net.il