רוב המחלות הן נגיפיות, אך ישנה עליה גם במחלות חיידקיות. (בעיקר כתוצאה מסיבוכים של המחלות הנגיפיות) מהמחלות נפגעים אנשים בכל קבוצות הגיל, אך קיימת רגישות גבוהה אצל
קשישים ותינוקות.
ישנו אמצעי נפוץ להימנעות ממחלת השפעת, ושמירה על בריאות:
חיסון נגד שפעת - החיסון מיוצר על בסיס תחזית (של ארגון הבריאות העולמי) בה נקבע אילו זנים צפויים 'לתקוף' באותה שנה. רוב הפעמים התחזית מתאמתת, ומי שמקבל את החיסון מקבל הגנה מירבית מפני החיידקים שגורמים למחלת השפעת.
חיסון השפעת מכיל נגיפים מומתים והוא פועל בכך שהמערכת החיסונית בגוף האדם מזהה את אותם החיידקים ומייצרת נוגדנים עבורם כדי לחסל אותם. המערכת החיסונית מייצרת בנוסף לנוגדנים גם תאי זיכרון ש'יקטלגו' את החיידק כמזיק וידעו שצריך לתקוף אותו אם יגיע שוב.
בכך מסייע החיסון את למתחסנים ושומר על בריאותם. הגוף אינו מקבל את המחלה במלוא חומרתה, ומופיעים רק סימפטומים מוחלשים של המחלה, אם בכלל.
אם זו הפעם הראשונה שאתם מתחסנים, ייתכנו תופעות לוואי קלות כמו חום, כאבי שרירים או תופעות כלליות אחרות. תופעות לוואי אלו מופיעות מספר שעות לאחר קבלת החיסון ונמשכות יום או יומיים.
חיסון נגד שפעת מומלץ מאוד לחולים במחלות כרוניות, נשים ב הריון, ילדים קטנים (במיוחד תינוקות) ואנשים מבוגרים, היות והמערכת החיסונית שלהם חלשה יותר. במצב שבו המערכת החיסונית חלשה, יש יותר סיכוי להידבק במחלות.
חשוב לזכור לא להתחסן אם הגבתם בצורה חמורה לחיסון זה בעבר, אם הינכם חולים כרגע
בשפעת וסובלים מחום גבוה, או אם הנכם אלרגיים לפניצילין (תרופה אנטיביוטית) או לחלבוני ביצים.