שימוע פלילי לקטינים ובני נוער
כאשר מסתיימת חקירה משטרתית של קטין בעבירה פלילית מסוג פשע, תיק החקירה עובר בדרך כלל - ליחידת התביעות או לפרקליטות ומחייב משלוח הודעה שכותרתה:
הודעה לפי סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982
ההודעה נשלחת לקטין ועל שמו, שכן, החשוד בעבירה הפלילית, הוא בעל הזכות לשימוע.
מהותה של זכות השימוע הינה, למעשה, ניסיון לשכנע את הרשות התובעת מדוע להימנע מהגשת כתב אישום נגד הקטין שנחשד בעבירה פלילית וזאת – תוך 30 יום מקבלת ההודעה.
הטיפול המשפטי בקטינים ובני נוער אשר חשודים בעבירת פשע מצריך טיפול מיוחד, שכן השפעתו של ההליך הפלילי חולשת על מהלך חייהם היומיומי: לימודים תובעניים ורצון להצליח (לעיתים קרובות גם קשיי קשב וריכוז), חיי חברה ולחצים חברתיים, קשרים משפחתיים וברקע - גיל התבגרות מורכב.
בנוסף, ההליך הפלילי ותוצאתו ישפיע גם על עתידם של הצעירים ועל כן יש להתייחס במלוא הרצינות להודעת השימוע ולפעול באופן שקול ומושכל.
חשוב להבין שכל פרט אשר יועבר לרשות התובעת, בכתב, בעל פה או בדרך אחרת, עשוי לשמש נגד ולחובת הקטין ולמעשה להעמיק את הסתבכותו הפלילית.
על כן יש להיזהר להתייחס לאירוע עצמו או לראיות השונות מבלי לקבל מהרשות התובעות את תיק החקירה או לפחות את עיקרו.
מאידך - הצלחת הקטין בתחום הלימודי, בתחום החברתי, השתתפות פעילה בתנועת נוער או בחוגים וכיו"ב – מהוות, בדרך כלל, נסיבות אישיות טובות שיעמדו לזכותו.
בנוסף, חשוב לזכור כי עבירה בה נחשד קטין מתיישנת לאחר שנה ועל כן יש לבדוק את סמיכות הזמנים בין קבלת הודעתה שימוע ליום האירוע.
באמצעות שימוש נכון בזכות השימוע ניתן למשל, להביא לסגירת התיק הפלילי, לתחילת הליך טיפולי (במקום משפטי-עונשי) ולהקלה משמעותית בתחומים שונים הקשורים להליך הפלילי.
הורים לבני נוער וקטינים אשר מקבלים לידם את הודעת שימוע חשים פחד, ובלבול לצד כעס ודאגה וכל כן, הדרך הנכונה ביותר להתמודד עם המצב המלחיץ והלא נודע הינה פנייה לעורך דין המתמחה בתחום הנוער לשם קבלת ייעוץ וליווי משפטי מקצועי.
עורכת דין פלילית שולמית קהלת-אורן מנחם בגין 48, מגדלי אביב, תל אביב טל. 03-5373410, פקס. 03-5373412, נייד: 052-4604346 http://www.plili.org.il