אם פיטרו אתכם, אתם זכאים לפיצויי פיטורין?
לא תמיד. עובד שפוטר זכאי לקבל פיצויי פיטורין ממקום עבודתו אם עבד שם שנה אחת רצופה או יותר. שנת עבודה רציפה נחשבת ככזו גם אם הופסקה בשל שירות מילואים, אבל, ימי מחלה וכד'.
פיצויי פיטורין מגיעים לעובד שפוטר בהתאם למפתח הבא: השכר החודשי ברוטו שהעובד קיבל במקום עבודתו במכפלת מספר שנות העבודה. לפיכך, אם עבדתם במקום מסוים 6 שנים רצופות ופוטרתם, פיצויי הפיטורין יחושבו לפי השכר שקיבלתם כפול 6.
יש לקחת בחשבון, כי שיעור פיצוי הפיטורין עשוי להשתנות בהתאם לצורת ההעסקה (עובד בשכר בסיס+ עמלות, עובד קבלני וכו').
המטרה של פיצויי פיטורין היא לשמש פיצוי על אובדן מקור הפרנסה של העובד.
לא השלים שנה ועדיין יקבל פיצויי פיטורין
ייתכנו מקרים, שבהם העובד לא השלים שנת עבודה רצופה במקום עבודתו, אך הוא יהיה זכאי לקבל פיצויי פיטורין. מדובר במקרים שבהם, למשל, העובד עבד 11 חודשים, ופוטר ע"י מעסיקו. במקרים כאלו, כאשר ביהמ"ש אשר דן בתביעת העובד לקבל פיצוי פיטורין, מחליט כי מטרת המעסיק הייתה להתחמק מחובת הפיצוי, הוא מחייב אותו לשלם לעובד שפוטר פיצוי פיטורין.
במידה שהמעסיק יוכיח שהסיבה לפיטורין לא הייתה קשורה לניסיון התחמקות מתשלום פיצויי פיטורין, הוא לא יצטרך לשלמם.
התפטר וזכאי לקבל פיצויי פיטורין
ישנם מצבים, שבהם העובד הוא זה שמתפטר, ולא מפוטר, אך עדיין הוא יהיה זכאי לפיצויי פיטורין. כך למשל, כשמדובר בהתפטרות בשל מצב בריאותי, התפטרות בשל כהונה במשרה ציבורית, התפטרות בשל העתקת מקום מגורים (לרגל נישואין, בהתאם לתנאים שבחוק פיצויי פיטורין) או בהתפטרות של עובדת שילדה תוך תשעה חודשים מיום הלידה כדי לטפל בילד.
כמו-כן, התפטרות בשל הרעה מוחשית בתנאי עבודה יכולה לזכות בתשלום פיצויי פיטורין. יש להדגיש, כי לא בכל מקרה שהעובד יטען, כי המעסיק הרע את תנאיו ובשל כך התפטר יוכל לקבל פיצוי פיטורין. בית הדין לעבודה בוחן בעניין זה כל מקרה לגופו.
במקרים מסוימים, ישללו פיצויי פיטורין מעובד, וזאת על אף שפוטר ועבד למעלה משנה רצופה באותו מקום. שלילה כזו תתבצע במקרים של מעילה, גניבה מהמעביד וכד'. במקרים שבהם העובד פגע ביחסי האמון המיוחדים שבינו לבין המעסיק.
גיא אופיר משרד עורכי דין: דיני עבודה, משפט מסחרי, דיני אינטרנט ולשון הרע.
אין באמור בסקירה זו כדי להוות חוות דעת משפטית או ייעוץ משפטי.
תודה לעו"ד אורנית אבני-גורטלר ששקדה על הכנת סקירה זו.
סגן ועדת ההייטק של לשכת עוה"ד; חבר איגוד האינטרנט הישראלי; חבר סיעת קידום עורכות הדין בישראל; מתנדב בתוכנית שכר מצווה של לשכת עוה"ד סיוע משפטי חינם למעוטי יכולת). http://www.ophirlaw.com - עורך דין