צוואה היא מעשה אישי של אדם (מצווה) אשר החליט להסדיר בחייו את חלוקת הרכוש אשר צבר (עיזבון) בין הקרובים לו ביותר (לדעתו) ובדיוק כפי שהוא רוצה ועל פי שיקול דעתו בלבד.
אסור להתערב, להשפיע לרעה או לאיים על אדם שעושה צוואה גם מבחינה בינאישית אך גם ובעיקר מבחינת החוק.
קיימים ארבעה סוגי צוואות אשר חוק הירושה מתיר לאדם לעשות בחייו ולכל אחת מהן חוקיות וצורניות שונה מהשנייה.
צוואה שלא תעשה במדויק כפי שהחוק מורה תתבטל ותפסל כשתפתח ע"י הרשם לענייני ירושה לאחר לכתו של המצווה. קטין או אדם בלתי צלול בדעתו אינם רשאים לצוות.
צוואות נפסלות גם במידה ומתגלים בהן פגמים שלא ניתנים לתיקון. כמו כן יפסלו צוואות אשר מי ממוטבי הצוואה נוכח במעמד החתימה, או במידה והמצווה אינו כשיר קוגניטיבית לצוות
המצווה יכול לשנות את דעתו, לבטל את הצוואה שעשה בכל עת. הוא גם יכול לכתוב צוואה חדשה תחת זו שעשה מתי שרק יחפוץ. הצוואה האחרונה כרונולוגית היא זו שתקבע.
מוטבי הצוואה נקראים "יורשים על פי צוואה" בניגוד ל"יורשים על פי דין" שהם היורשים הטבעיים של אדם שנפטר במידה ולא עשה צוואה מכל סיבה שהיא. היורשים עפ"י דין הטבעיים של אדם הם קרובי משפחתו עפ"י היררכיה שנקבעה בחוק: בן/ת זוג, ילדים, הורים, אחים/ות, סבים/ות וכו'.
בעצם עשייתה של הצוואה מבטל המצווה למעשה את זכותם של היורשים עפ"י דין על העיזבון וקובע סדר עדיפות חדש עפ"י שיקול דעתו ורצונו בלבד: מצווה לזה יותר, מנשל את השני לחלוטין וכו'.
רבים מאד המקרים, ויעידו על כך תיקי התביעות הרבים הנערמים בבתי המשפט בהם מנסים המנושלים ("מקופחי" הצוואה) לתקוף את הצוואה ולגרום לפסילתה. הם שוכרים את שרותיו של עורך דין מומחה לתקיפת צוואות שיחפש פירצה ויתקוף את הצוואה.
כלי התקיפה המשפטיים העומדים לרשות עורך הדין רבים ומגוונים :
השפעה בלתי הוגנת, תרמית או איום על המצווה, זיוף הצוואה, אי כשרות העדים וזהותם, נוכחות מוטב/י הצוואה בחדר, זהות או זיוף חתימת המוריש ועוד. אין ספור המקרים המשפטיים בהם אין הוכחות מספיקות והשופטים מתקשים להחליט. בהרבה משפטים נאלצים השופטים להכריע על פסילת הצוואה על אף תחושתם החזקה כי הצוואה כשרה והם בוגדים ברצונו החופשי והאמיתי של המצווה.שופטים, עורכי דין וחברי כנסת קוראים לעושים במלאכה להגן על צוואות כדי שלא ניתן יהיה לתקוף אותן וכדי שניתן יהיה להוכיח, לקיים את הצוואה ולממש את רצונו האמיתי של המוריש.
הדרכים בהן ניתן להגן על צוואות : חוות דעת פסיכיאטרית על המצווה, אישורים רפואיים למצבו הבריאותי, תיעוד וידאו משפטי מקצועי (צוואה בוידאו) של מעמד החתימה או צילום הקראת הצוואה במידה וכבר נעשתה בעבר.
דברים מפי כבוד שופטת בית המשפט העליון הגב' דורית בייניש באחד מפסקי הדין:
"...יתכן כי יש להמליץ על פרקטיקה זו של הקלטה ואף על הנצחה חזותית באמצעות וידאו.
האמצעים הטכנולוגיים המתקדמים העומדים כיום לרשותנו יכולים להקל במידה רבה על
דרכי ההוכחה ולחסוך את ההתדיינויות הממושכות והסבוכות הכרוכות בהוכחת מעמד
החתימה..." ( פסק דין העליון ע"א 6198/95 )
באושר, עד מאה ועשרים.
עדות נצח מתמחים בתיעוד וידאו משפטי מקצועי בכלל ותיעוד מעמד צוואה כהגנה עליה מפני התנגדויות ופסילה בפרט.