למה אנחנו צריכים ברזל
הברזל הוא המינרל המצוי בכמות הגדולה ביותר בגופנו ויש לכך סיבה טובה: הברזל נחוץ למגוון רב של תפקידים חיוניים ובין היתר הוא מסייע לנשיאת חמצן ברחבי הגוף, לחילוף חומרים ולתהליכי גדילה והתפתחות. נמצא גם שהברזל דרוש לפעילות המערכת החיסונית. הוא דרוש להתרבות התאים הקוטלים וליצירת נוגדנים.
המשמעות של מחסור בברזל
רוב הברזל נמצא על גבי כדוריות הדם האדומות, ותפקידו העיקרי שם הוא להסיע את
החמצן מהריאות אל הרקמות הגוף. אם אין אספקת ברזל ממקור חיצוני בכמות ראויה,
מתפתחת אנמיה ופוחתת אספקת החמצן לרקמות. כתוצאה מכך אנו עלולים להיות עדים לתופעות שונות הפוגעות בבריאות ובאיכות החיים:
? קוצר נשימה
? חולשה ועייפות, חיוורון
? קשיי ריכוז וזיכרון
? נשירת שיער מוגברת
? דפיקות לב חזקות (פלפיטציות)
חילוף החומרים במוח נמרץ יותר מבכל איבר אחר, ולכן דרושות לו כמויות חמצן וברזל גבוהות. יש מספר אזורים במוח המפקחים על תחושה, תנועה ושמיעה, שהם למעשה פעילים בלי הרף, ואצלם הדרישות לחמצן וברזל גבוהות במיוחד. רמות ברזל נמוכות מן הנורמה ואנמיה פוגעות, אם כן, בפעולה תקינה של המוח.
הגורמים לחסר בברזל?
תזונה לקויה שאינה מספקת לגוף את כל אבות המזון הנחוצים.
גם אורח חיים צמחוני עלול לגרום לחסר בברזל. אצל קשישים, חסר בברזל נובע בדרך?כלל מירידה בכושר הספיגה - עם העלייה בגיל, איכות ספיגת החומרים המזינים מהמזון הולכת ופוחתת, ולכן גם בגיל מבוגר עלולה להתפתח אנמיה. בנוסף, מחלות או טראומות עלולות לגרום לייצור מופחת של תאי דם אדומים, או לדימום רב.
חסר בברזל נפוץ בכל האוכלוסייה, אבל יש קבוצות שונות שנמצאות בסיכון יתר: פעוטות, נשים הרות ומניקות וקשישים. המבוגרים נמצאים בסיכון לחסר בברזל, בעיקר בשל ירידה בצריכת מוצרי בשר הקשים יחסית ללעיסה, וכן בשל ירידה ביכולת הספיגה של הברזל. לאנשים מבוגרים, כמו לכלל האוכלוסייה, מומלץ לצרוך מזון המכיל ויטמין C יחד עם הארוחה על מנת לשפר את ספיגת הברזל. למשל, שתיית מיץ תפוזים בארוחה.
לאוכלוסיית הנשים יש נטייה טבעית גדולה במיוחד, לפתח אנמיה וזאת משתי סיבות עיקריות:
? הריון ולידה: הדרישה הגופנית מוגברת בזמן הריון, כשאותה כמות ברזל צריכה להספיק לאם ולעובר (או גם לתינוק היונק).זו תקופה קריטית, שבה חוסר ברזל יכול לפגוע בהתפתחות תפישתית ומוטורית של התינוק, פגיעה בלתי הפיכה.
? מחזור חודשי: נשים רבות מאבדות דם רב בווסת החודשית ובכך מגדילות מאוד את הסיכון לאנמייה.
המקורות לצריכת ברזל?
הברזל מצוי במגוון רחב של מזונות. המקורות הנפוצים ביותר הם במזון מן החי: בעיקר בכבדים של בעלי חיים, בבשר הודו, בבשר בקר, בדגים ובביצים. לברזל גם מקורות מן הצומח ובהם: אגוזים, שקדים לא קלויים, שומשום מלא, שעועית (ירוקה או לבנה), עדשים, גרגירי חומוס, דוחן ושמרי בירה.
אף?על?פי שניתן למצוא ברזל במגוון רחב של מזונות, כמות הברזל במזונות הללו אינה גבוהה מספיק, ואחוז הספיגה של הברזל הוא נמוך. לכן האנמיה נפוצה גם בקרב אנשים הסבורים כי תזונתם נכונה ומאוזנת. הדבר נכון כפליים בעבור מי שעיקר מקור הברזל שלו הוא בתזונה צמחונית, כיוון שמזונות צמחיים עשירים בסיבים תזונתיים, הקושרים אליהם את מולקולת הברזל ומוציאים אותה החוצה בצואה. כתוצאה מכך שיעור ספיגת הברזל ממקורות אלה הוא נמוך במיוחד.
צריכים להיות מודעים לעובדה, שכשם שחוסר בברזל גורם לבעיות רציניות, גם עודף ברזל גורם לנזקים רציניים, ויש צורך להקפיד על רמת ברזל תקינה.
********************************************************************************************
להלן מספר מוצרי סאנריידר שמסייעים לגוף לשפר את מאגר הברזל בגוף. המוצרים אינם גורמים לכאבי בטן, לעצירות ולתופעות לוואי נוספות במערכת העיכול, (כפי שיש מוצרים בשוק שגורמים לכל אותן תופעות לוואי). מוצרי סאנריידר מאד מאוזנים ומכילים גם ויטמין B12 וחומצה פולית, הנחוצים לשיפור מדדי האנמיה והמסייעים במניעת מומים מולדים בעובר. כמו כן מכילים גם ויטמין C הנחוץ לשיפור ספיגת הברזל.
המוצרים המומלצים:
אברגרין - כלורופיל, ספירולינה, מטבלנס, וייטה ספריי, דנדיליון.
אורן אבנר שיווק תוספי תזונה - שיווק תוספי תזונה וקוסמטיקה איכותיים מבית סאנריידר.
054-7553328