כל אדם יכול לכתוב צוואה. השאלה היא איפה לשמור אותה?
אפשר לשמור את הצוואה בבית או אצל עורך דינכם, אבל בשני המקרים יש חשש שעצם קיום הצוואה ידלוף ליורשים הפוטנציאליים או שלאחר מותכם או שהצוואה לא תימצא או לא תוגש כדין וזכויותיהם של יורשים עלולים להתקפח.
לכן, לדעת הח"מ, הדרך הטובה ביותר לפתור את הבעיות הללו היא פשוט להפקיד את הצוואה בלשכת הרשם לענייני ירושה, שהוקמה במיוחד על מנת לטפל בכל העניינים הכרוכים בירושות ובצוואות. שם, תישמר סודיות הצוואה, הן לגבי עצם קיומה והן לגבי תוכנה, והמצווה יוכל להיות סמוך ובטוח כי צוואתו תיחשף לאחר מותו.
לכן, אם בחרתם להפקיד צוואה בידי הרשם לענייני ירושה, להלן הפרוצדורה הלא מסובכת הנדרשת לשם כך -
עם צוואה כתובה וחתומה ניגשים למשרדי הרשם. יש לגשת באופן אישי, שכן רק המצווה יכול להפקיד צוואתו שלו, ולא שום בא כוח או עו"ד.
יש לקחת מהפקידה את שובר תשלום האגרה (כיום עומדת על 98 ש"ח) ולגשת לבנק הדואר ולשלם את האגרה.
חוזרים לפקידה ונותנים לה את הצוואה, את שובר תשלום האגרה החתום ואת תעודת הזהות.
הפקידה ממלאה פרטים, שואלת אם אכן צוואה זו נכתבה מרצונך החופשי ומאשרת את זהותכם. הפקידה אינה בודקת את תקינות הצוואה או אם נערכה כדין, אלא מטפלת בצד הטכני בלבד.
לבסוף, מכניסה הפקידה את הצוואה למעטפה וחותמת אותה במדבקה אדומה עם הטבעה. על המעטפה יצוינו פרטי זהותו ומענו של המצווה, תאריך הפקדה והיא תיחתם בידי הרשם והמפקיד/המצווה.
בשלב זה הפקידה תיתן לכם קבלה ואתם משוחררים.
הפקדת הצוואה אינה מפורסמת בשום מקום ולאיש, כולל היורשים, לא ניתן לעיין בה לפני מות המצווה, כך שלמעשה, אם לא תגלו לאף אחד - הצוואה תישמר בסוד כל עוד אתם בחיים ודבר קיומה לא ייחשף עד לאחר מותכם (חו"ח), עת יתבקש הרשם להוציא צו קיום צוואה או צו ירושה על עזבונכם.
זיכרו, שאם תרצו לשנות את הצוואה - עם המצווה לגשת שוב למשרדי הרשם, לשלם שוב את האגרה ולמשוך את הצוואה. עם משיכת הצוואה תימחק הצוואה מהמרשם הארצי, בו היא נרשמה עם הפקדתה. כמו כן זיכרו, כי אם רוצים להפקיד צוואה חדשה - הדבר כרוך בתשלום אגרה נוספת.
משרד זנדר-אליהו עוסק במשפט אזרחי-מסחרי, דיני משפחה, דיני עבודה ומקרקעין. פגישת ייעוץ ראשונה חינם. www.good-law.co.il