תמ"א 38
רעידת אדמה בישראל היא עובדה מוגמרת. השאלה כבר מזמן אינה אם, אלא מתי יהיה רעש אדמה חזק בארץ. ואם כך הם פני הדברים, כדאי להתכונן לכך מראש ובמלוא המרץ. ואיך זה נעשה? באמצעות תמ"א 38, תכנית כלל ארצית, שהגתה הממשלה ב-2005 במטרה לחזק מבנים ישנים שעלולים לקרוס.
מהי תמ"א ואיך הנושא קשור אלינו, האזרחים
דבר ראשון, נסביר את ראשי התיבות. תמ"א הן ראשי תיבות של תכנית מתאר ארצית. כלומר, זוהי תכנית שמקיפה ורלוונטית לכל רחבי הארץ, ללא יוצא מן הכלל, תכנית שתשפיע על כולנו, מצפון ועד דרום. תכנית מתאר כזו יוצאת לפועל כשמדובר בנושא גדול שאינו סובל דיחוי, או במקרה שלנו- היערכות לרעידות אדמה.
והתמ"א 38, מה היא כוללת?
ב-1975 הותקנו בישראל תקנות בנוגע לסטנדרטים שבהם יש לעמוד בעת בניית מבנים, בין היתר כדי להיערך למקרה של רעידות אדמה. אבל מה לעשות שיש בארץ מבנים רבים שהוקמו הרבה לפני שהתקנות הללו יצאו אל הפועל? לכן, הוחלט להגות את תמא 38, כדי לטפל בדיוק במבנים מסוג זה.
תמא 38 באה בעצם להבטיח חיזוק של כל המבנים הללו, כדי למנוע את קריסתם בעת רעש אדמה חזק, אם זה באמצעות בניית מסגרת פלדה מיוחדת, קיר בטון או קיר הקשחה. כל אלו הן שיטות שיוסיפו לעמידות המבנה וידאגו כי יישאר יציב.
תמ"א 38 נוגעת לכל מבנה שהוא?
לא. תמ"א 38 פועלת, כפי שצויין קודם, בהתאם לתקנות מ-75'. על פי תקנות אלו, ישנם כמה סוגי מבנים הפטורים מאותם סטנדרטים של בנייה, משום שהם פחות מועדים לפגיעה:
· מבנים שלא מיועדים למגורים ולא נמצאים בהם אנשים דרך קבע, כמו מחסנים לאחסון סחורה.
· מבנים בני שתי קומות מקסימום ששטחם אינו עולה על 400 מ"ר.
· מבנים שהוצא נגדם צו הריסה.
חוק תמ"א 38 לא כולל כמובן את אותם מבנים, משום שהם אינם זקוקים להשבחה או חיזוק.
מדובר כאן בהרבה מאוד כסף...
ואת זה גם הממשלה והוגי תמא 38 יודעים. ישנם אלפי מבנים בישראל שזקוקים לחיזוק, כאלו שנבנו בתחילת המאה שעברה לדוגמא. כל חיזוק כזה עולה כסף רב ובממשלה החליטו, למזלנו, שאסור להטיל את ההוצאות על האזרח הפשוט.
לכן, מתכנני תמ"א 38 הגו פתרון יצירתי ויעיל: בכל מבנה שדייריו יהיו מעוניינים לחזקו, תיבנה יחידת דיור נוספת. היחידה הזו תהייה בבעלותו של הקבלן שמבצע את עבודות החיזוק בבניין וכך גם הוא וגם הדיירים ירוויחו: הקבלן יקבל דירה השייכת לו והדיירים יקבלו בניין מחוזק מבלי לשלם על כך דבר.
תמ"א 38 גם תורמת לעלייה בשווי הבניין
על פי ההערכות, בניין שיזכה לחיזוק ושיפוץ במסגרת תמא 38, יקבל צ'ופר בדמות עליית ערכו בכמה עשרות אחוזים. הוספת יחידת הדיור ועבודות השיפוץ עצמן יעלו את ערכו של הנכס ללא ספק והנה לכם עוד רווח עבור הדיירים. בנוסף, במסגרת תמ"א 38 היטל השבחה לא ייגבה מהדיירים, בתנאי שהכסף שנחסך ישמש לטובת השיפוצים.
אל תתמודדו עם ענייני תמ"א 38 לבדכם
אין צורך להסביר לכם עד כמה ענייני הנדל"ן סבוכים ומסובכים. תמא 38 וכל מה שסביבה, בדומה לעסקת פינוי בינוי, כוללים עבודה רבה מול קבלנים ויזמי נדל"ן, שקרוב לוודאי מבינים יותר מכם בתחום. לכן, אם הבניין שלכם כלול בפרוייקט תמ"א 38, התייעצו עם משרד עורכי דין המתמחה בנושא ותזכו לראש שקט.
אורן שץ הוא מנהל אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי קידום אתרים מקצועי.