שישי שבת לא נראה אותו הדבר בלי חלה טרייה. לקראת שבת ניתן לשתף את הילדים בהכנת חלה מתוקה. זהו עיסוק חוויתי שבו הילדים יכולים לסייע ללא בעיה, וגם אם קליעת החלה לא מושלמת, בשבילם זו תמיד היצירה הכי יפה.
כמה מילים וטיפים חשובים לפני שמתחילים:
בצק החלה הינו בצק שמרים פשוט המורכב בעיקרו מקמח, מים, מלח ושמרים. השמרים הם חומר התפחה חי שאורך חייו מוגבל בהתאם לתנאים שבהם הוא נשמר. בצק שמרים אוהב מנוחה, חום ואהבה על מנת שהוא יוכל לתפוח.
את השמרים ניתן למצוא על מדפי הסופר ב- 3 אופנים:
1. שמרית : שקית מדודה ל - 50 גר' של שמרים טריים.
2. שמרים טריים: קובייה של שמרים במשקל של 50 גר'.
3. שמרים יבשים: נמצאים בדרך כלל באריזת וואקום בכמות גדולה.
את השמרים מכל הסוגים, יש לשמור אך ורק במקרר.
טיפ: רצוי לקנות את השמרים ממש סמוך למועד הכנת הבצק, כך נוכל לדעת כי הם טריים.
בהכנת בצקי שמרים מניחים בקערה גדולה את השמרים ומיד את כל כמות הקמח, כך שהשמרים יכוסו ולא יהיו במגע עם הסוכר והמלח. חשיפת השמרים לכמות גדולה של סוכר ומלח תמנע מהבצק לתפוח.
את בצק השמרים אנו לשים כ- 7-10 דקות לפחות. ניתן ללוש גם במיקסר, אך מומלץ ללוש אותו ביד. כך נוכל להרגיש את הבצק ולהבחין אם חסר מים או קמח. בנוסף המרכיב החוויתי העיקרי באפיית חלה עם הילדים הוא העובדה כי הילדים יכולים ללוש את הבצק וליהנות מהעשייה. הבצק מוכן כאשר כל החומרים מתאחדים לבצק חלק ואחיד. מניחים את הבצק במקום חמים להתפחה של כשעתיים. מי שרוצה לזרז את תהליך ההתפחה, יכול להשתמש במים חמים (לא רותחים), במקום מים מהברז. כך הבצק מקבל חמימות ותופח מהר יותר.
ועתה למתכון :
חומרים :
( עבור 2 חלות גדולות, או חלה גדולה ולחמניות קטנות)
1 ק"ג קמח לבן
כף גדושה של מלח (20 גר')
חצי כוס סוכר (100 גר')
שקית שמרית או קוביית שמרים טריים אחת (50 גר')
2 ביצים
חצי כוס שמן (100 מ"ל)
2 כוסות מים מהברז (כ- 500 מ"ל)
ביצה
שומשום
טיפ: על מנת לזהות את הנפח של הנוזל, ניתן להיעזר בבקבוקי הילדים הישנים שלנו. למלא מים / שמן או כל נוזל אחר על פי סקאלת המ"ל בצד הבקבוק.
אופן ההכנה:
- מניחים בקערה גדולה את השמרים. מוסיפים מעט מכמות הקמח, קורט סוכר ומעט מים ומערבבים לעיסה סמיכה (כמו עיסה לפנקייק). ממתינים מספר דקות. אם רואים בועות בעיסה, סימן שהשמרים טובים וטריים. פעולה זו נקראת בשפה המקצועית ראש עיסה.
- ניתן גם להניח את השמרים בתחתית הקערה ומעליה לשפוך את הקמח. כך נוודא כי המלח והסוכר לא יגעו בשמרים ונוכל להכין בצק שמרים כראוי.
- שופכים את יתרת הקמח מעל ראש העיסה ואת שאר החומרים היבשים והרטובים מעל הקמח.
- נותנים לילדים ללוש את הבצק כ- 7-10 דקות, עד שמתקבל מרקם אחיד. אם מרגישים שהבצק קשה מיד, מוסיפים מים. אם מרגישים שהבצק דביק מדי מוסיפים עוד קצת קמח.
- נותנים לבצק לנוח במקום חמים ונעים לכשעתיים עד שהבצק מכפיל את עצמו.
- לשים שוב את הבצק (לצורך הוצאת האוויר שנמצא בבצק).
- נותנים לילדים ליצור כדורים שווים בגודלם על מגש מקומח. מכדורים אלו יוצרים רצועות לצורך הכנת החלות והלחמניות.
- קולעים צמה מרצועות הבצק או לחילופין יוצרים עם הילדים צורה אחרת על פי הרצון.
- מניחים את החלה/ הלחמניות בתבנית אפייה ונותנים לילדים למשוח בביצה טרופה ולבזוק שומשום. מניחים במקום נעים וחמים להתפחה נוספת של כחצי שעה.
- לאחר שהחלה / הלחמניות הכפילו את נפחם על תבנית האפייה, מכניסים את החלות לתנור. את התבנית ממקמים בשליש התחתון של התנור (לא באפיית טורבו) למשך כ- 30 דקות בחום של 180 מעלות.
אם עדיין לא התעייפתם אפשר לתת לילדים להכין ממרח (לא בטוח שהם יאכלו אבל בטוח ייהנו):
ממרח שום שמיר - מתאים למריחה על כל לחם וטעים במיוחד על חלה טרייה וחמה:
חומרים:
ממרח חמאה רכה (רצוי החמאה הנמכרת בקופסאות שנוחה יותר למריחה)
שום כתוש קפוא בקוביות
שמיר קצוץ קפוא בקוביות
אופן ההכנה:
מניחים בקערה את החמאה. מניחים מעל החמאה 2 קוביות של שום כתוש ו- 2 קוביות של שמיר קצוץ.
מחכים מספר דקות להפשרת השום והשמיר. נותנים לילדים לערבב היטב והרי לכם ממרח קל וטעים של חמאת שום-שמיר.
לירז פינבליט - סודות מתוקים.עוגות מעוצבות בצק סוכר לימי הולדת ואירועים, תמונות אכילות, הפעלות בצק סוכר לילדים וסדנאות בצק סוכר למבוגרים באזורי המרכז, חיפה והצפון