לכמה מאיתנו ההורים, נקודות רגישות כאלה שכשילדינו לוחצים עליהן אנחנו פשוט "מאבדים את זה", "קופצים", "מאבדים שליטה"?! כל הורה והנקודות הרגישות אצלו. יש הורים אשר רגישים לעצמאות, אחריות ובגרות הילד לדוגמא: התארגנות הבוקר: השכמה לביה"ס, הלבשה, התנהלות בארוחות, שעורים ומטלות ביה"ס, התנהלות הערב: מקלחות, זמן לישון, סדר בחדר ובבית. יש הורים הרגישים למיומנויות חברתיות אצל הילד לדוגמא: התנהלות והתנהגות מול חברים: במכות, בצעקות, בפרסים, במתנות, בשטלתניות, בחוסר בטחון עצמי, האם מובל או מוביל, האם נשמעת מילתו או נבלעת, מקובלותו בחברה – האם יש לו חברים, האם בודד הוא. יש הורים הרגישים לערכים כגון: התחשבות בזולת, כבוד: האם משיבים ברכה כשמברכים אותם, האם הם חושבים על אחרים ולא רק על עצמם ועוד ועוד ועוד
רבים מאיתנו ההורים נופלים למלכודת של התמקדות וחיפוש חולשותיהם של ילדינו וחיזוקם. מכיון שזוהי נקודה רגישה אצלינו, בכל פעם שאנו רואים את ילדינו מתנהגים בצורה "הלא מקובלת עלינו" , אנו מדגישים זאת, שמים זאת תחת זכוכית מגדלת ומעירים לילד:
"אתה פשוט לא יודע להעסיק את עצמך", "אתה חסר אחריות", "את מתנהגת כמו תינוקת", "הכל צריך לעשות עבורך", תמיד אני צריכה להזכיר לך", "אף אחד לא ירצה בחברתך אם תמשיך ככה", "את תמיד נגררת", "את לא יודעת להגיד את דעתך", "את לא מסוגלת לשבת על הטוסיק", "אתה כזה מבולגן, תראה את החדר שלך", "המוסיקה בקולי קולות, אתה לא מתחשב באף אחד מלבדך", "הנעליים שלך תמיד בסלון", "אתה תמיד מאחר", "את נכשלת כי את לא לומדת", "את אף פעם לא עומדת בזמן שהסכמנו עליו", "אתה אף פעם לא עושה דברים כמו שצריך", "את אף פעם לא מסיימת עד הסוף" וכן הלאה וכן הלאה.
בצורה בלתי מודעת, מה שאנו עושים באמירות אלו זה מחזקים את תכונות האופי ה "לא רצויות". בהערות אלו אנו יוצרים שוב ושוב את המציאות אותה אנו רוצים לשנות. מכירים את המשפט: "אם אומרים לך מספיק פעמים שאתה טמבל בסופו של דבר אתה מאמין בזה" ובכן זה ממש כך. מזלנו שמשפט זה עובד גם בצורה ההפוכה!
אז איך להנחיל לילדיכם ערכים החשובים לכם, איך לחזק תכונות אופי החשובות לכם בילדיכם:
1. בחרו ערך אחד או תכונת אופי אחת אותה אתם רוצים לחזק (לדוגמא: אחריות)
2. הקדישו לערך זה פרק זמן מסויים לדוגמא: 4 שבועות (זה יכול להיות קצר או ארוך יותר)
3. במשך זמן זה עליכם לחפש בצורה אקטיבית ודקדקנית (ממש כמו בלשים) היכן כן מתגלה תכונת האופי הרצויה, היכן הם כן מכבדים ופועלים על-פי הערך החשוב לכם
4. הביעו הערכה: שבחו, הללו ופארו כל פעם שתכונת האופי מתגלה או הערך מתגלה ("ממש גילית בגרות כש...." "איזה ילד מתחשב אתה ל....").
5. עליכם לנטרל כל הדגשה, ציון, אמירה של ה "לא", של החולשה.
יכול להיות שיהיה לכם קשה בהתחלה – נכון ולגיטימי. כל שינוי הינו אתגר, אך אל תוותרו, המשיכו, גם אם "נפלתם, קומו והמשיכו" עם הזמן והתרגול זה יעשה קל יותר ויותר.
מה שתיווכחו לראות כי באורך פלא, כמעשה ניסים:
1. תחושתכם הפנימית תהיה חיובית יותר. כאשר אנו מדברים טוב על האחר, מחזקים ומשבחים את האחר, אנרגיה זו מועברת אלינו ואנו מועצמים בעקבות כך.
2. האנרגיה בבית תהיה חיובית יותר, באווירת ה "כן"
3. ילדיכם יהפכו להיות האחראים והמתחשבים ביותר, העצמאים והחברותיים ביותר, הבוגרים והמכבדים ביותר.
מנסיון, זה עובד ומומלץ בחום.
שלכם באהבה
שני
מאת שני הורביץ CPCC מאמנת ילדים, מבוגרים, קבוצות וסדנאות 054-9798308 http://www.shani-lifecoach.com