מהו בכלל תהליך הקומפוסטציה?
תהליך הקומפוסטציה מוגדר כתהליך בו מתבצעת הפיכת זבל לחומר אורגני המעשיר את האדמה ומעניק לצמחייה שבה יסודות חשובים מן הטבע.
למעשה, המילה המדוייקת יותר והמובן הרחב יותר של הקומפוסט הוא רקבובית, תוצר התהליך המתקבל מהתפרקות הפסולת האורגנית שאנו מייצרים.
להערכת מומחים ולפי סטטיסטיקות שמפורסמות מעת לעת, בית אב ממוצע מייצרלמעלה מטון של זבל אורגני במשך שנה שלמה.
איזה זבל מקובל להפוך לקומפוסט?
כדי להפוך זבל לקומפוסט באמצעות קומפוסטר, נהוג להשתמש בפירות וירקות, שאריות סלט, עלים יבשים שגירפנו מהדשא, פרי שנשר מהעצים, קליפות ביצים, לחם יבש וכד'.
למעשה כל זבל שמקורו בצומח ושלא עבר עיבוד נוסף ראוי לשמש כבסיס להפיכת קומפוסט. לא נאסוף בשר או מזון מבושל / אפוי או כל שומן מהחי וכד'.
איך קומפוסטר נכנס לשירותינו בתהליך הייצור?
קומפוסטר שרכשנו הוא עשוי לרוב מפלסטיק קשיח ומקל עליו את כל תהליך הייצור של הקומפוסט הבייתי. בעבר, נפוצו שיטות רבות שבעזרתן ניתן היה להכין קומפוסט כגון חפירת בור באדמה וכיסוי. אולם, חוסר נוחות וסירבול של התהליכים, הביאו חברות רבות למסקנה כי ייצור מיכל נוח, יביא את בשורת המיחזור לבתים רבים יותר.
הקומפוסטר מכיל בדרך כלל מכסה בחלקו העליון, דרכו אנו מכניסים את הפסולת וכן מגירה או דלת קטנה בחלקו התחתון, ממנה אנו אוספים ומושכים את החומר המוכן.
את הקומפוסטר אנו ממליצים להציב בקצה מרוחק יחסית מהבית מכיוון שתהליכי הפירוק יכולים לגרום לריחות שיגיעו אליכם הבייתה עם משבי רוח מתחלפים.
את הפסולת אנו אוספים כל פעם קצת. לא מדובר בתהליך חד פעמי. כל יום או יומיים ניתן להוסיף למיכל עוד שאריות מהסלט או מירקות שחתכתם למרק וכד'. התהליך אורך מספר חודשים והתווספות של זבל חדש היא חלק ממנו.
אחת למספר שבועות נוודא שהתערובת במיכל רטובה, ואם לא, ניתן ללחלח אותה במים מצינור או משפך. מומלץ לערבב עם קילשון ולגרום בכך לאוויר לחדור פנימה. דבר זה חיוני להתפרקות. כמו כן ניתן להוסיף מידי פעם זרדים ועיתונים ישנים שמתפרקים גם הם ויוצרים מקום לאוויר.
קומפוסטר – שווה להשקיע
חשוב לציין כי ההשקעה בקומפוסטר משתלמת מכיוון שלאחר תקופה מסויימת בה נמחזר זבל, נחסוך לעצמנו קנייה והוצאה בעבור חומרי הזנה לקרקע.
הגרעין - הרשת המקצועית לגינון וחקלאות