דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


היבטי מס בהורשת נכסים בחוץ לארץ בידי זרים ליורשים תושבי ישראל 

מאת    [ 14/01/2007 ]

מילים במאמר: 390   [ נצפה 3767 פעמים ]


יהודים רבים תושבי הגולה מבקשים להוריש את נכסיהם לצאצאיהם שהינם תושבי ישראל או אף למוסדות שונים בישראל. כמו רבים אחרים, מורישים פוטנציאליים אלה, תושבי מדינות שונות כגון ארצות הברית או בריטניה, מבקשים להכין צוואה.
באופן טבעי, לצורך הכנת צוואה שוכרים המורישים הזרים הנ"ל עורכי דין מקומיים בארץ מושבם. מכיוון שאין בישראל מס עזבון, מורישים אלו ובאי כחם אינם מודעים לסכנת המיסוי הכפול שהסיטואציה מעוררת.
במה דברים אמורים: במדינות רבות קיים מס עזבון. כאשר ילך לעולמו המוריש, ישלם היורש מס עזבון על הרווח שנוצר עד ליום הפטירה; לעומת זאת, לפי הדין בישראל, יורש היורש נכס ממוריש שנפטר לאחר שנת 1981 עומד בנעלי המוריש לצרכי יום ושווי הרכישה.
דהיינו, כאשר ימכור המוריש את הנכס, הוא ישלם מס בישראל על כל הרווח שנוצר החל מיום הרכישה עובר ליום הפטירה וכלה ביום המכירה. ואולם, יורש זה ישלם במדינת מושב המוריש פעמים רבות גם מס עזבון בקשר לירושת הנכס. דהיינו, היורש הישראלי עלול לשלם על אותו הרווח מס פעמיים - מחד מס עזבון במדינת מושב המוריש ומאידך מס רווח הון בישראל.
תכנון נכון של הליך ההורשה בעוד המוריש בחיים יכול למנוע "תאונת מס" כמו זו שתוארה לעיל. במקרה כאמור ניתן להביא לכך שמכירת הנכס על ידי היורש הישראלי לא תתחייב במס ישראל.
בחלק מן המקרים ניתן לפתור את בעיית המס העתידית על ידי הקמת נאמנות ומתן ההוראות הנכונות לנאמנים. בחלק אחר מהמקרים ניתן להימנע מהטלת המס בישראל על ידי ניסוח נכון של הוראות הצוואה ומתן הוראות מדויקות למנהל העיזבון. בחלק נוסף של המקרים ניתן למנוע את תשלום המס העתידי על ידי מתן הוראות בצוואה לעניין חלוקת הנכסים בין היורשים השונים בהתאם לסיווגיהם השונים של הנכסים (מזומן, מקרקעין, מיטלטלין וכו'). כל אלו יכולים למנוע הטלת מס עתידית על אותם יורשים תושבי ישראל.
יש לציין כי נכס נדל"ן בחו"ל אינו בגדר זכות במקרקעין לצרכי חוק מיסוי מקרקעין והוראות פקודת מס הכנסה חלות על מכירתו כאילו היה נכס הוני. על כן, אין תחולה להוראות סעיף 5(ג) לחוק מיסוי מקרקעין הקובעות כי מכירת זכות במקרקעין בידי מנהל עזבון כמוה כמכירת הזכות בידי היורשים. בהתאם ניתן להחיל על מכירת נכס נדל"ן בחו"ל שהינו חלק מהעיזבון של מוריש זר את ההלכה שחלה בעבר, טרם חקיקת סעיף 5(ג) דנן לחוק מיסוי מקרקעין, על מכירת זכות במקרקעין בישראל כחלק מהליך ההורשה.
לסיכום, רצוי שתושבים זרים המבקשים להוריש נכסים לישראליים, יתנו את הדעת למיסוי הישראלי על אף שאין מס עזבון בישראל ויערכו לכך מבעוד מועד.

המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד הראל לוקר
עורך דין אריה ליבוביץ' - אודות כותב המאמר:
עוסק במיסוי בינלאומי, מיסוי נאמנויות, מיסוי מקרקעין, מע"מ, ירושת וצוואות - לרבות הלבנת הון, מיסוי יהלומנים, מיסוי ענף ההי-טק, רילוקיישן( relocation) ועוד.
מחבר הספרים: "אמנות מס - 111 טבלאות השוואה"; אנציקלופדיית אמנות מס כרך ב'; "נאמנויות ומיסוי נאמנויות" ; '"חוק מס הבולים"; סדרת ספרי מס ערך מוסף (כרכים א'-ד'); בעל מדור קבוע: לתכנוני מס בירחון "ידע למידע". ובעיתון "ליצואן" של מכון היצוא הישראלי, מחברם של עשרות פרסומים בירחונים מקצועיים; מרצה ב: לשכות עורכי הדין, רואי החשבון ומכון היצוא הישראלי. מ"מ יו"ר ועדת המיסים וסגן יו"ר ועדת הנאמנויות בלשכת עוה"ד בת"א.
ליצירת קשר - טל: 077-7051717; E- mail: Office@atax.com. מקור המאמר באתר המשרד - http://www.atax.co.il






מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב