הרצאות על חג שבועות – אבל קודם – מהו חג השבועות?
חג השבועות הוא חג מקראי, החג השני מבין שלוש הרגלים –חג אהוב במיוחד על הילדים מכיון שלובשים בו לבן, אוכלים לזנייה ועוגות גבינה ובעיקר משפריצים מים אחד על השני (ובחלק מהמקומות גם זורקים ביצים). הוא חל בסיום ספירת העומר בת שבעת השבועות ואין לו תאריך קבוע, אבל מקובל לחגוג אותו אחרי הפסח, כאשר בזמן התנ"ך היו מעלים בו לבית המקדש ביכורים ומקריבים קורבנות מיוחדים. חז"ל זיהו את חג שבועות כיום מתן תורה – והמטלה היחידה שמותר לעשות שנחשבת מלאכה היא הכנת אוכל, כל השאר אסור בשבועות. לפי הלוח העברי הקיים היום לעולם יחול חג השבועות בארץ ישראל באחד מהימים ראשון, שני, רביעי או שישי, ואילו בחוץ לארץ, יום זה יהיה היום הראשון לחג, ולאחריו יחול יום טוב שני של גלויות.
קצת על מנהגים תורניים של חג שבועות
בליל החג נוהגים להשאר ערים וללמוד תורה במה שקרוי תיקון ליל שבועות. על פי המסורת, בני ישראל האריכו בשינה ומשה העניש אותם בצורך ללמוד תורה בלילה יותר ממה שהיה מקובל. האשכנזים קוראים הקדמות לתפילת שחרית, הספרדים קוראים את "הכתובה", פיוט מיוחד שחובר על ידי הרב נגארה. . פיוט זה מתאר את ההסכם, בין הקב"ה (החתן) לבין עם ישראל (הכלה). קריאת התורה היא בפרשת יתרו, שבה מתואר מעמד הר סיני. המפטיר הוא בפרשת פנחס, והוא עוסק בחג הביכורים ובקורבנותיו. ההפטרה היא בתחילת ספר יחזקאל). במסגרת התפילה הזאת עושים גם אשכבה (יזכור) לחללים – כמו צה"ל, איבה, שואה ועוד ועוד.
הרצאות על חג שבועות וחגי ישראל של מרצי מרכז המרצים לישראל
חג שבועות אינו מסמל רק מאכלי חלב, מגיע לכם גם מאכלים לנשמה. לקראת חג השבועות, מרכז מרצים לישראל מציע מגוון רב של הרצאות בנושאים שונים:
1. חגי ישראל – שבועות הוא החג המהנה ביותר בארץ לפי סקרים רבים וישראלים רבים מחכים לו
2. ידיעת הארץ – קצת על הזמן העתיק, על ישראל של פעם והיום
3. טיולים מודרכים בארץ ובעולם – מותאמים לשבועות עם מאכלי חלב או סיפורים הקשורים לחג
4. הרגלי אכילה – האם מוצרי חלב זה טוב לנו?
5. צמחי מרפא ותבלין
6. צמחי רפואה בחברות שבטיות
7. מספרי סיפורים
8. מורשת קרב וסיפורי מרגלים
9. סיפורי אהבה מהסרטים
10. פאנג שוואי
11. מקורות מים בישראל – האם לשפוך מים בחג זה טוב לנו?
12. צחוק והומור