2. תקיעות של צ'י הכבד המשפיעה על הקיבה
סיבה נוספת קשורה בתפקודו האנרגטי של הכבד. מערכת איבר זו אחראית על זרימה תקינה וחופשיה של צ'י בגוף. לכל איבר הצ'י שלו, שזורם מעלה או מטה, החוצה או פנימה. הכבד מפקח על התחבורה האנרגטית הזאת. ואולם, הכבד רגיש במיוחד לרגשות לא נעימים כמו כעס, תסכול ועצבנות. כפי שהרפואה המערבית קושרת את בחילות הבוקר לסטרס רגשי, כך גם הרפואה הסינית: הכבד נתקע, ובאמצעות המרידיאן החודר פולש למערכת איבר סמוכה, ועל פי רוב חלשה - מערכת העיכול, ובעיקר הקיבה. פלישה אנרגטית זו מבלבלת את פעולת ההורדה האנרגטית של הקיבה, והתוצאה היא היפוך, והופעתן של בחילות והקאות. במצב זה נראה תמונה של בחילות ו/או הקאות המוחמרות ביחס ישר לעליית המתח הנפשי.
אם מראש מערכת העיכול חלשה, הבחילות וההקאות יהיו לרוב מתונות יחסית.
אם מערכת העיכול אינה חלשה במיוחד, והתקיעות האנרגטית בכבד, או עליית הצ'י במרידיאן החודר, הן הדומיננטיות, הבחילות וההקאות יהיו חריפות הרבה יותר.
3. דיסהרמוניה אנרגטית של הלב
סיבה נוספת קשורה בתפקודו של הלב. למערכת איבר זו, שברפואה הסינית משמעותה העיקרית היא נוכחות שלווה של ריק צלול בתוך הגוף, יש גם כיוון אנרגטי יורד. אי שקט מכניס חום ללב, ומשבש את נטייתו האנרגטית מטה. התוצאה זהה - בחילות והקאות. הרופא הסיני הקדום סון סי מיאו מסביר זאת כך:
"כשהמחזור נפסק עקב ההריון,
נוזלי המחזור מציפים את אברי הין.
כתוצאה מכך נחסם הצ'י באיברים אלה,
הלב מאבד את שלוותו,
והצ'י מתמרד ועולה.
כך נוצרת הקאה."
אם כן, הפתולוגיה של בחילות בוקר נובעת בעיקר מדיסהרמוניה בין הדם והתמצית של המרידיאן החודר (המופנים להזנת העובר) לבין הצ'י של מרידיאן זה, המתמרד כלפי מעלה אם לא מעגנים אותו.
מכיוון שהמרידיאן החודר מקשר בין הרחם לקיבה, הפרעה זו בקרבו מחבלת בירידת צ'י הקיבה, וגורמת לבחילות ולהקאות בהריון. אם צ'י הכבד תקוע, הוא עשוי לפלוש לקיבה ולגרום לצ'י שלה לעלות. אם מערכת העיכול חלשה וקרה, עלולה להצטבר לחות שתמנע מצ'י הקיבה לרדת ושוב - באין ברירה הוא יזרום מעלה. אם הלב לא שקט הוא עשוי להתחמם, והצ'י שלו, שבדומה לצ'י הקיבה זורם מטה, יתמרד, ישנה כיוון וינסוק.
אם כן, אנו רואים שגורמים שונים ואף מנוגדים עשויים לגרום לבחילות הבוקר: חום, קור, חולשה או עודף. עבור האישה בחילה היא בחילה, אבל המטפל חייב לאבחן את הרקע האנרגטי של כל מטופלת, כדי להתאים טיפול אישי ויעיל. לכן סביר להניח שבפגישה הראשונה יפגין עניין רב בעוצמת הבחילה, בתוכן ההקאה ואפילו בטעמה...:
• הקאה מייד לאחר האוכל: חום ומלאות.
• הקאת נוזלים דלילים: מציינת קור וחוסר.
• הקאה מלווה בגיהוקים וב'הקאה יבשה': תקיעות של צ'י הכבד
• בחילה קלה בלבד: חולשה של צ'י הקיבה
• הקאת מוזלים חמוצים: תקיעות של צ'י הכבד
• הקאת נוזלים מרים: חום בקיבה ובכבד
עיקרון טיפולי בסיסי אחד מנחה את המטפל הסיני, בבואו לרפא בחילות בוקר:
פיוס המרידיאן החודר (צ'ונג),
הכנעת צ'י מורד,
השבת הרמוניה לקיבה
ועצירת הקאה.
בנוסף לגישה בסיסית זו, על המטפל להתייחס לכל סינדרום אחר שעשוי להופיע, ועקרונות הטיפול המשניים עלולים להיות:
פיוס הכבד ומניעת חסימה,
חיזוק הקיבה והטחול,
טיהור חום בקיבה,
או פתירת לחות.
מטפל ברפואה סינית ושיאצו Dip. Ac. Herbs ראש המגמה לרפואה אוריינטלית (רפואה סינית ושיאצו) במכללת Medi-Win, וינגייט ליצירת קשר 0545-336-989 orielishar@gmail.com