מיקרוסופט ואמזון הודיעו אתמול (23 בפברואר, 2010) כי הגיעו להסכם מתן רישיונות צולבים (cross licensing) המתייחס לפטנטים השונים שבבעלות שתי החברות. כנהוג בעניינים שכאלו, פרטי ההסכם חסויים. עם זאת, החברות פרסמו שבמסגרת ההסכם שילמה אמזון למיקרוסופט תשלום. סכום הכסף ששולם לא ננקב בהודעת החברות לעיתונות.
אתר החדשות הכלכליות כלכליסט מדווח שהחשד הוא שההסכם נועד לסגור תביעה פוטנציאלית של מיקרוסופט נגד אמזון. לפי הטענה, אמזון משתמשת במערכת ההפעלה בקוד פיתוח לינוקס, אשר חלקים מסוימים ממנה מפרים פטנטים של מיקרוסופט. חשד זה מתבסס על התביעה שהגישה מיקרוסופט בשנה שעברה נגד TomTom, תביעה שהוסרה בעקבות הסכם פשרה מהיר. בתביעה ההיא טענה מיקרוסופט כי TomTom השתמשה במערכת הקבצים של לינוקס ובמימוש Samba לפרוטוקול התקשורת. חלקים אלו במערכת ההפעלה לינוקס, נטען, מפרים פטנטים רשומים ותקפים של מיקרוסופט.
הסכמי רישיונות צולבים מאפשרים לגופים שונים להשתמש בטכנולוגיות מוגנות הפטנט אחד של השני תוך עלויות נמוכות יחסית. בתמורה למתן הרישיון על ידי החברה הראשונה, מעניקה החברה השנייה רישיון בפטנטים אחרים לחברה הראשונה. לעיתים, כמו במקרה הזה, תשלומי איזון משולמים לצד שמחזיק מספר קטן יותר של פטנטים או ששווי פורטפוליו הפטנטים שלו מוערך כנמוך מבין השניים. הסכמי רישיונות צולבים מהווים דרך נוספת להפיק ערך מהחרב ששמה פטנט, מבלי צורך להגיע לבית משפט. משום כך, חברות גדולות דוגמת IBM, אינטל ומיקרוסופט נוהגות להשתמש בכלי זה. יתרה מכך, הסכמים שכאלו מייתרים את הצורך בדיונים משפטיים יקרים בין גופים גדולים.
מאמר זה מתבסס על פוסט שהתפרסם בבלוג הפטנטים של זיו - פיטפוטנטים: מפטנטים על פטנטים, זכויות יוצרים, סימני מסחר ושאר קניין רוחני.
הכותב הינו שותף במשרד גלסברג, אפלבאום ושות', עורכי דין ופטנטים.
האמור אינו מהווה עצה משפטית. אין להסתמך על האמור לשום צורך שהוא. אין לייחס את האמור לעיל למשרד גלסברג אפלבאום ושות' או ללקוחותיו. האמור הינו דעתו האישית של הכותב בעת כתיבת דברים אלו.