הברכיים כמו הצוואר, קשורות לגמישות אולם הם מביעות גם התכופפות וגאווה, יהירות ועקשנות. לעיתים קרובות כאשר אנו נעים לפנים, אנו חוששים להתכופף, והופכים לבלתי גמישים. תהליך זה גורם להתקשות המפרקים. אנו רוצים לנוע לפנים, אך איננו רוצים לשנות את דרכנו.לכן נדרש לברכיים זמן רב כל כך כדי להירפא- האגו שלנו מעורב בתהליך. גם הקרסול הוא מפרק, אך כאשר הוא נפגע הו מסוגל להתרפא במהירות גדולה. לברך נדרש זמן רב, מכיוון שאנו מערבים בתהליך את גאוותנו ואת צדקתנו.
מפרק הברך הוא המפרק הגדול ובין המסובכים ביותר בגוף. הוא נפגע לעיתים קרובות מתאונות, פציעות או משימוש יתר. מכיוון שיחסית למפרקים אחרים הברך אינה מוגנת על ידי שרירים היא נפגעת לעיתים קרובות ע"י מכות, עצירות פתאומיות או סיבובים חדים. אתלטים לדוגמה לעיתים קרובות מותחים רצועה בברך או קורעים את אחד המיניסקוסים.
בעבודה זו אתאר את שיטות ודרכי הטיפול בבעיות ברכיים על פי הרפואה הסינית עם התייחסות לגישה הרפואית המערבית. בעוד שהרפואה המערבית מתייחסת בד"כ לבעיות ברכיים בצורה סמפטומטית, זאת אומרת טיפול במפרק עצמו באמצעות משככי כאבים ונוגדי דלקת או באמצעות ניתוח, הרי הרפואה הסינית רואה גם קשר הדוק בין בעיות בברכיים לבין אנרגיית הכליות.
ההיבט המערבי
הופעת מחלות הברכיים קשורות באופן ברור לגיל. יותר מ60% מהאוכלוסיה מעל גיל 60 סובלת מצורה זו או אחרת של מחלה בסחוסים. השינוי הנפוץ ביותר במפרקים בכלל ובברך במיוחד הוא מצב ניווני שנקרא אוסטאוארטריטיס (OA). השינוי מתחיל בשחיקה והיצרות של הסחוסים בברכיים עד לידי חשיפה מוחלטת של העצם. באופן הדרגתי הסחוסים שנשחקו מוחלפים בעצם חדשה שנוצרת במרווח שהתפנה על ידי השחיקה. כתוצאה נוצרת הגבלה בתנועת הברך שיכולה להתפתח עד כדי נכות חמורה שתוביל בסופו של דבר לניתוח החלפת ברך בריאות לא תקינה. הופעת מחלה זו בברך קשורה הרבה פעמים גם לעודף משקל.
דוד ארק-מקדם אתרים