דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


המדריך לצבעי מאכל 

מאת    [ 26/02/2010 ]

מילים במאמר: 948   [ נצפה 4435 פעמים ]

המדריך הבסיסי לצבעי מאכל

הממתקים שהילדים שלנו צורכים ושורה של מוצרי מזון נוספים כמו גבינה צהובה ונקניקים מכילים צבעי מאכל מזיקים ומסוכנים לבריאותנו. יפעת ריכזה את רשימת צבעי המאכל שרצוי מאוד שלא יכנסו לכם לגוף. וגם רשימה אופטימית של צבעי מאכל טבעיים

במזון שאנו צורכים, ובפרט בממתקים רבים, קיימים חומרים מסוכנים המכונים בתעשייה ובמשרד הבריאות צבעי מאכל. במציאות מרביתם אינם ראויים למאכל.
 
למעשה נכון יותר לכנות את הצבעים הללו "צבעי מחדל". את המחדל הזה רבים מאתנו אוכלים, וגרוע מכך - הצרכנים הכי נאמנים לצבעים מסוכנים הם הילדים שלנו.
 
בישראל מותרים לשימוש צבעים רבים אשר בארה"ב ובמדינות נוספות הוצאו אל מחוץ לחוק. בפועל משרד הבריאות שלנו, האמור להיות אמון על בריאותינו, מאפשר שימוש חוקי בחומרים המסוכנים הללו. הנחמה היחידה היא שעל פי חוק היצרנים בארץ מחויבים לציין הימצאות החומרים הללו על גבי האריזה, כך שיש לנו דרך לדעת מה אנו מכניסים לגוף.
 
רבים יגידו שרשימת צבעי המאכל על גבי האריזה היא נחמה פרוטה, אך מאידך אפשר ללמוד לזהות את "המוקשים" ולהימנע עד כמה שניתן משימוש בצבעים הסינתטיים. רשימת צבעי המאכל גדולה ורבה, גם אני לא זוכרת את כולה, אך ישנם צבעי מאכל שכיחים, שאם נגלה מודעות ואחריות כלפי בריאותנו, נלמד מהר מאוד להתרחק מהם. אצלי כבר יודעים בבית שיש ממתקים שאימא מרשה וממתקים שלא.

הנה רשימת המסוכנים, וגם רשימה אופטימית של צבעי מאכל טבעיים המופקים מסלק, אצות, כורכום ועוד.
 
המסוכנים: צבעי מאכל סינתטיים אשר אינם ראויים למאכל.

E-102 , צבע מאכל צהוב הנקרא טרטרזין -TARTRAZINE.
המפורסם והשימושי ביותר לצערי. מצוי כמעט בכל הממתקים וגם במוצרי מזון מסוימים.
 
שייך למשפחת זפת פחם, רבות דובר על היותו מסרטן, פוגע במוליכים שבין תאי העצב במוח וגורם לתופעות שונות ביניהן: היפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז, אלרגיות, אסטמה, מגרנות וכאבי ראש והרשימה עוד ארוכה ומדאיגה.
 
E-104, צבע צהוב.
עלול לגרום לדלקות עור. מסוכן בעיקר לילדים.
 
E-110 - סנט ילו (SUNSET YELLOW), צבע כתום
שייך גם הוא למשפחת זפת פחם.עלול לגרום להיפראקטיביות, הפרעות קשב וריכוז, בעיות נשימה, אלרגיות, הפרעות במערכת העיכול.

 אסור לשימוש בארה"ב ובמדינות נוספות. במדינות בהן הוא מותר לשימוש יש הגבלת כמות.
E-128, צבע אדום
שייך לקבוצת צבעי אזו וזפת פחם.
 
משמש בעיקר לצביעת נקניקים, נקניקיות והמבורגר- בחלק ממדינות העולם אסור לשימוש. ומי הצרכנים העיקריים של נקניקיות והמבורגר? ילדים כמובן.
 
E-129, אדום אלוורה
שייך למשפחת האזו.
 
מצוי בממתקים רבים, עלול לגרום לאלרגיות ולבעיות נשימה.
 
E-132, E-133, צבע כחול
אינם מומלצים לשימוש.
 
E-151,E-153- צבע שחור
ממשפחת צבעי זפת פחם.
 
עשויים להימצא בריבות, ליקריץ ומוצרים נוספים - אינם מומלצים לשימוש.
 
E-173,E-174, צבעי אלומיניום וכסף
באופן פרדוקסאלי תמצאו אותם דווקא בסוכריות לקישוט עוגות יום הולדת.
 
בישראל לא מוגבלת כמותו במזון. מומלץ להימנע, חשוד כמסרטן.
 
E-122, E-123, E-124, E-126, E-127
אסורים במדינות רבות ואינם מומלצים לשימוש. חלקם מאוד מסוכנים לילדים.
 
רוצים להעמיק וללמוד יותר על צבעי מאכל מסוכנים?

 עיינו בספר "בריאות ותוספים במזון" של ד"ר חיים סדובסקי. 

הבריאים: צבעי מאכל טבעיים.

יש צבעים לא מזיקים, אך עלותם גבוהה ולכן יצרנים רבים אינם ממהרים להשתמש בהם.

אם כי כיום,לאור המודעות העולה וגוברת ובזכות הביקוש קיימות חברות המשתמשות בהם בלבד.
 
E-100, צבע צהוב טבעי העשוי מכורכום.CURCUMIN

E-140, כלורופיל
צבע מאכל ירוק
 
E-150, צבע בגוון חום כהה
עלול לגרום לקשיי נשימה, פריחות ,כאבי בטן. במינונים נמוכים אינו בעייתי.
 
E-160, קיימים מספר סוגים:
עשויים מפפריקה, ירקות עליים, אצות, אספסת, סרפד, גזר, עגבניות.
צבע מזרעי עץ טרופי בשם אנאטו (עלול לגרום אלרגיות אצל רגישים, מצוי לעיתים בגבינות צהובות אך בדרך כלל אינו בעייתי).
 
E-162- צבע אדום
עשוי מאבקת סלק.
 
E-163, צבע סגול
עשוי מכרוב.
 
חשוב לדעת:בדרך כלל, כאשר הצבעים טבעיים,

תמצאו סימון בצבע ירוק על גבי האריזה  עם הכיתוב: "צבעים טבעיים בלבד".

חפשו את הסימון ושיהיה בתאבון.

אפשר גם ליהנות ממתוק לא צבעוני, הרי לפניכם מתכון אלתור שלי לכדורי שוקולד פחות מושחתים אך טעימים להפליא. מומלץ להכפיל או לשלש את הכמות כי אף פעם זה לא מספיק. בהצלחה.

 כדורי שוקולד

חבילת בסקוטים מקמח מלא (להשיג בכל חנות טבע נראה כמו פתי בר)
4 כפות חלב
כף ברנדי
2 כפות קקאו
1/2 כוס סוכר חום מומס במעט מים רותחים
1/4 כוס שמן קנולה

אופן הכנה:
מכניסים לשקית את הפתי בר ומפוררים היטב בעזרת כוס.

מערבבים את כל החומרים בסיר על להבה נמוכה כ-3-4 דקות. במידה והתערובת נוזלית מידי ניתן להוסיף ביסקוויטים מפוררים או לחלופין אם התערובת יבשה - להוסיף מעט חלב.

מניחים במקרר או מקפיא למשך חצי שעה ולעבודה...

מגלגלים כדורים בגודל הרצוי, מומלץ להכין קערית עם מים ולהרטיב מדי פעם את הידיים.

לקישוט: ניתן להשתמש בסוכריות שוקולד קטנטנות של עוגה או בקוקוס. אצלי מתחסל בקלות גם ללא קישוטים.

למתכון פרווה: אפשר להמיר בחלב סויה או חלב שקדים או חלב אורז לרגישים.

 

טלפון: 054-6697760  | דוא"ל: manoifat@netvision.net.il

http://lightlife.co.il 

 

יפעת מונולוביץ נטורופתיה ותזונה טבעית אימון אישי וקבוצתי יעוץ -הדרכה-סדנאות טל' 054-6697760 manoifat@netvision.net.il http://lightlife.co.il:80/>




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב