כל אדם טומן בחובו עולם ומלואו. מאגר של מורכבות אינסופית הכוללת מבנים אישיותיים, תהליכים נפשיים, צורות חשיבה , מטענים רגשיים, ניסיון אישי שונה וכו'... עצם היותנו "יצורים חברתיים" החיים בקבוצות ומטבע קיומנו, אנו נזקקים לתקשורת על מנת להעביר מסרים איש לרעהו בסיטואציות שונות ומגוונות .
ברמה הבינאישית, אחת הדרכים להגיע לערוצי תקשורת בהירים היא לנסות להבין את האדם שעומד ממול , לנסות להגיע לסוף דעתו, להבין מהיכן הוא מגיע, מדוע הוא משדר בדרך זו ולא אחרת?
ההבנה של האדם העומד מולך איננה משימה פשוטה. הבנה כזו מצריכה מקולט המסר, את היכולת להשתמש בניסיונו האישי תוך מודעות וצורך להקטין את ההשלכות האישיות מעולמו הפנימי, תוך ניסיון כנה להתחבר, להבין את רגשותיו, מניעיו, רעיונותיו, עולמו של המשדר....
תקשורת המתבססת על הבנת הזולת ולאו דווקא על השלכות אישיות שאנו מבצעים בזמן שאנו כביכול מקשיבים לאנשים אחרים.
אנשים רבים יוצרים תקשורת המבוססת על העלאת תכנים אישיים שלהם והשלכתם על הזולת ללא קשב אמיתי למה שהאדם העומד ממול מנסה להעביר.
בעזרת הגרפולוגיה נפתח צוהר נוסף להבנה עמוקה יותר של מורכבות האדם ומניעיו. אך גם בתחום זה יש לקחת בחשבון את מקצועיות הבוחן, ניסיונו, והיכולת שלו לנטרל את השלכת אישיות המאבחן על הכתב הנבדק.
כתב היד הוא כלי תקשורת חשוב ביותר. לכן רצוי שכתב היד יהיה קריא. בכתיבה אנחנו מעבירים מסר לקורא ואם חשוב לנו שהקורא יבין אותנו יש להקפיד על כתיבה ברורה, על רווחים תואמים בין אותיות, מילים ושורות. על שולים ועל אותיות מוקפדות.
אנשים שפחות חשוב להם להיות מובנים, הכתיבה שלהם תהיה לעיתים קרובות מרושלת, לא ברורה ולא אחידה. ככל שחשוב לנו להיות מובנים יש להניח שנקפיד על עיצוב מדויק וברור של הכתיבה. גרפולוגיה מבוססת על הגיון כמו גם על מחקר אמפירי. הגרפולוג מתייחס לדף אותו מילא הכותב ובוחן כיצד הכותב מתייחס לחייו בכלל וקשרים האישיים שלו בפרט.
בעזרת הגרפולוגיה אנחנו יכולים לבחון את התקשרות של הכותב עם הסביבה ואפילו עם עצמו. גרפולוג יבדוק את רמת המודעות העצמית, היכולת לקבל ביקורת וכיצד הכותב יוצר ומעמיק את קשריו החברתיים.