בימים בהם דיור מוגן הופך לנפוץ כל כך, גם כל הנגזרות שלו מחייבות התייחסות מעמיקה. אחד התחומים הראשונים שהמחוקק הבין כי יש להתייחס אליהם ברצינות רבה הוא עניין הניהול של בתי הדיור המוגן. המגורים לגיל הזהב כוללים אחריות והתחייבות גדולות מאוד, מה שמחייב ניהול קפדני, על ידי גוף מנוסה ומקצועי.
על דיור מוגן משלמים כסף רב- הדיירים זכאים לתמורה הולמת
כשאדם מגיע לגיל הזהב ומחליט להיכנס לדיור מוגן, הוא משקיע את כל ממונו במעבר. לעיתים החסכונות, יחד עם כסף ממכירת ביתו הישן, מופנים כולם למימון המגורים החדשים. אחרי שהדייר השקיע כל כך הרבה במעבר, הוא ראוי לקבל יחס, טיפול ותנאים הולמים. לזה בדיוק מנסה לדאוג הצעת החוק בנושא.
באילו סוגיות נוגעת הצעת חוק ניהול דיור מוגן? נתחיל בחוזה
כניסה לבית דיור מוגן היא כמעט כמו כניסה לכל בית חדש. לכן, הדייר החדש חייב להתעקש שייחתם חוזה בין הצדדים, בו הוא יבין בדיוק מה מצפה לו ודרוש ממנו:
• כלל התשלומים עבור מחייה במקום
• השירותים והמתקנים העומדים לרשותו
• פרטי הדירה בה ישתכן הדייר
• מחלקה סיעודית על תנאיה והליך הכניסה אליה במידת הצורך
גם לרמת הצוות יש כאן חשיבות רבה
זה מתחיל בתפקיד הכי גבוה ומגיע עד למנקה במחלקה המטפלת בחולה סיעודי מורכב: חשוב מאוד שלהנהלה יש ניסיון בניהול פרויקטים רבים וכי הצוות הרפואי וכל עובדי המקום בעלי ניסיון בתפקיד שאותו הם מבצעים. זה חשוב מאוד בכל מקום, על אחת כמה וכמה כשמדובר בדיור מוגן. הצעת החוק מחייבת גם החזקת רישיון עסק לניהול מקום כזה.
דיור מוגן חייב להכיל רשימת שירותים מסודרת וברורה
דיור מוגן הופך להיות מיני בית חולים, כשמדובר בטיפול בחולים סיעודיים. מחלקה סיעודית היא מחלקה רפואית לכל דבר, כך גם המחלקה הכוללת טיפול סיעודי מורכב. לכן, על הדיירים לדעת בדיוק מה קיים במקום אליו הם נכנסים, כדי להימנע מהפתעות ולדעת שיש עבורם מענה בכל בעיה בריאותית.
גם לוועדים ו-ועדות יש מקום במרכזי דיור מוגן
בהיעדר פיקוח, לדיירים אין זכות להתארגן. הצעת החוק קובעת כי יש צורך גם בוועד בית, ממש כמו בכל בניין משותף, כדי שיהיה גוף הדואג למתגוררים במקום. כך, יהיה מי שיפנה אל ההנהלה בעיות בצורה מסודרת וגם יוכל לקדם החלטות הקשורות למגורים.
בנוסף, ההצעה מתייחסת לקיומה של ועדה מקצועית, שתפקידה בין השאר לקבוע את קודי ההתנהגות בכניסה ובשהות בבית דיור מוגן. ההצעה מדגישה כי על הועדה להיות עצמאית, כזו שלא תהייה תלויה בהנהלת המקום.
ואפשר לצרף גם שירותים נלווים
הנהלת הבית אמורה לאפשר לדיירים שירותים נוספים הקשורים לאורח החיים היום יומי, אותם יוכלו לקבל תמורת תוספת תשלום:
• ארוחות מסביב לשעון
• סיוע בעבודות משק הבית (גיהוץ, בישול וכדומה)
• הסעות למקומות מחוץ למרכז הדיור המוגן
• ליווי אל טיפולים רפואיים
קצת על פרטי הצעת החוק לניהול דיור מוגן
הצעת החוק החשובה הזו הוכנה על ידי 14 חברי כנסת מכל הסיעות. היא הוגשה אל יושב ראש הכנסת בתחילת חודש דצמבר 2009. היא כוללת לא פחות מ-36 סעיפים ובהם תתי סעיפים רבים, מה שמעיד על מורכבותה ועל הפרטים הרבים בהם היא נוגעת. כעת נותר לחכות ולראות האם הצעה כזו תאושר, לרווחת המתגוררים במרכזי דיור מוגן.
אורן שץ הוא מנהל אס.אי.או ישראל, המספקת שירותי קידום אתרים מקצועי במנועי חיפוש ושירותי שיווק באינטרנט.