פסיכולוגיה הינה אחת מתחומי המושג הכולל "מדעי החברה". היא עוסקת בחקר הנפש, התפיסה וההתנהגות תוך התבססות על בני אדם ובעלי חיים.
אחת המטרות החשובות של תחום הפסיכולוגיה היא למצוא דפוסי התנהגות החוזרים על עצמם בהתנהגות האנושית. ההנחה היא שמאחורי כל התנהגות עומד משהו והיא אינה מתרחשת באופן רנדומלי. בעזרת הבנת המשהו הזה, ניתן גם לנבא התנהגויות עתידיות של בני אדם ובעלי חיים.
כשמדברים על פסיכולוגיה ניתן לחלק אותה למספר אספקטים: פסיכולוגיה התפתחותית המתמקדת בחקר השינויים ההתנהגותיים והנפשיים במהלך השנים ובמעבר מילדות לבגרות. תפקידו של פסיכולוג העוסק בתחום זה הוא לטפל בבעיות התנהגותיות, חברתיות ונפשיות אצל ילדים ולספק גם תמיכה והסבר להוריהם; פסיכולוגיה חברתית המתמקדת באינטרקציה שבין הפרט לסביבתו; פסיכולוגיה של האישיות שחוקרת את אישיות האדם, דרכי התנהגותו, הבדלים בין בני אדם והתפקיד שמשחקת הסביבה בעיצוב תכונותיו; פסיכולוגיה קוגניטיבית החוקרת תהליכים מנטליים כמו תודעה, תפיסה, קשב, זיכרון, קבלת החלטות, למידה ועוד; פסיכולוגיה רפואית המתייחסת ליחסי הגומלין בין גוף לנפש (הקשר בין המצב הנפשי והחברתי להתפרצות מחלות גופניות); נוירופסיכולוגיה העוסקת בקשר שבין פגיעות במוח לבין תהליכים מנטליים שונים והתפקוד האנושי; פסיכופיזיקה החוקרת את הקשר בין גירויים פיזיים אליהם אנחנו נחשפים לבין התחושות שגירויים אלו יוצרים בנו.
את תחילת הפסיכולוגיה ניתן לראות כבר בתקופת יוון העתיקה אצל פילוסופים מוכרים כמו סוקרטס, אריסטו ואפלטון שהרבו לשאול שאלות על מהותו של האדם, על נפשו, על דרכי התנהגותו ועל מודעותו. התחום התחיל להפוך לפופולרי בסוף המאה ה-17, בספרו של תומאס ויליס שהתייחס לפסיכולוגיה במונחים של פעולת מוח. עד אותה עת נהגו לייחס התנהגויות לאיברים אחרים כמו לב וכליות. מאז תחילת המאה ה-20 עוסקת הפסיכולוגיה בעיקר בהתנהגות, בנפש ובשילוב ביניהם.
כותב המאמר הינו פסיכולוג מוביל המתמחה בבריאות הנפש ובשיטות טיפול שונות מתחום הפסיכולוגיה.