מאמר זה בא לנתח פסיקה חדשה מבית מדרשו של בית דין הארצי לעבודה שקבע בע"ע 664/08 מיום 21/02/2010 הלכה חדשה בנוגע לכמות השעות של משרה מלאה.
המערער אשרף עבאסי תבע את המעסיקה חברת החשמל המזרח ירושלמית בע"מ והפסיד בבית הדין האזורי, בערעור זה על פסק דינו של בית הדין האזורי נדונו שאלות בנוגע להפרשי שכר מינימום ופיצוי הלנת שכר מוגדלים.
במאמר נדון רק בנושא שעות העבודה של משרה מלאה כפי שמשתקפות מהחלטת בית הדין הארצי לעבודה.
רקע הדברים, פסק דינו של בית הדין האזורי והערעור
המערער עבד כחשמלאי בחברת החשמל המזרח ירושלמית החל מיום 6.5.2001 ועד לחודש דצמבר 2005. לאחר סיום העסקתו ובגינה, הגיש המערער לבית הדין האזורי בירושלים תביעה לתשלום זכויות סוציאליות שונות.
בפסק דינו מיום 13.11.2008, דחה בית הדין האזורי בירושלים (השופטת שרה שדיאור; עב 1581/06) את התביעה לתשלום הפרשי שכר מינימום ולפיצויי הלנה מוגדלים על פי סעיף 8 לחוק שכר מינימום, התשמ"ז-1987 (להלן: חוק שכר מינימום). זאת, תוך שקבע כי "משרה מלאה" לעניין תשלום שכר מינימום, היא משרה בת 186 שעות חודשיות
בית המשפט הארצי דן בנושא הפרשי שכר מינימום והכריע בסוגיה בין המערער שטען כי הועסק במשרה מלאה לפי הנהוג במקום עבודתו, והוא זכאי להפרשי שכר מינימום לבין המשיבה שטענה, כי שכרו של המערער שולם בהתאם לאחוזי המשרה בהם הועסק בפועל, שהם 97% משרה.
בית המשפט מנתח את החוק כדלקמן:
סעיף 2(א) לחוק שכר מינימום שכותרתו "הזכות לשכר מינימום" קובע כך:
"עובד שמלאו לו 18 שנים...המועסק במשרה מלאה, כנהוג במקום עבודתו, זכאי לקבל ממעבידו שכר עבודה שלא יפחת משכר המינימום לחודש, שכר המינימום היומי או שכר המינימום לשעה, הכל לפי העניין".
ב סעיף 3(א) לחוק שכר מינימום העוסק ב"חישוב השכר לעניין שכר המינימום", נקבע כך:
"השכר שיובא בחשבון לעניין סעיף 2 יהיה שכר העבודה שמשלם מעביד לעובדו בעד יום עבודה רגיל כנהוג במקום עבודתו".
חוק שכר מינימום קובע, כי עובד שהועסק במשרה מלאה כנהוג במקום עבודתו, זכאי לתשלום שכר המינימום.
בית המשפט נותן דוגמא של מורים שמשרה מלאה נקבעה שם על 24-30 שעות
ב סעיף 1 לחוק שכר מינימום נקבע מהו שיעורו של שכר מינימום לחודש, מהו שיעורו של שכר מינימום יומי ומהו שיעורו של שכר מינימום לשעה. לגבי שכר מינימום לשעה נקבע כי הוא "החלק ה - 186 של שכר המינימום" החודשי. המכסה של 186 שעות מהווה נתון לחישוב שכר המינימום לשעה, כשם שהמכסה של 25 ימים או של 21 ושליש מהווה נתון לחישוב שכר המינימום היומי. מכסה זו של 186 שעות אינה קובעת מהי משרה מלאה לעובד בשכר חודשי במקום עבודה פלוני או אלמוני, וזו תקבע על פי הנהוג במקום העבודה.
בית הדין האזורי קבע, כי המערער עבד בהיקף משרה של 41 שעות שבועיות. עד המשיבה אישר בעדותו לפני בית הדין האזורי כי שעות עבודה אלה תואמות את הוראות הנוהל הקיים במשיבה באשר לעבודתם של העובדים המינהליים, שהמערער נמנה עימהם.
בנוהל העבודה במשיבה, שהוגש לבית הדין האזורי, נקבע כך:
" שעות העבודה יהיו כדלהלן:
"במחלקות המינהלתיות 41 שעות עבודה שבועיות.
לאור האמור קיבל בית הדין הארצי את הערעור בעניין היקף משרתו של המערער, וקבע
כי העובד שעבד 41 שעות שבועיות הועסק במשרה מלאה " כנהוג במקום עבודתו".
כפועל יוצא, זכאי המערער להפרשי שכר מינימום בין השכר שקיבל בפועל לבין שכר המינימום נכון למועד העסקתו במשיבה
רו"ח וורסל ליאור הינו שותף במשרד רו"ח וורסל את וורסל המנהלים את פורום רואי חשבון הותיק ביותר באינטרנט (פורום רואי חשבון של נענע) , כתב מספר מאמרים בעיתון גלובס, מרצה בקורסים של מט"י , ובעל אתר אינטרנט המכיל מידע עצום לבעלי עסקים http://www.worcel.co.il
>