בתקופה האחרונה אנו עדים לעליית המודעות לאיכות הסביבה. במיוחד, עולה המועדות לחשיבות בחסכון בצריכת האנרגיה.
חלק ניכר מהאנרגיה בה משתמשים בכדור הארץ, מקורה במבני המגורים והמשרדים. אנו משתמשים בתאורה, מחממים או מקררים את סביבת המחיה שלנו, בהתאם למזג האוויר, ובעצם מוציאים אנרגיה על הרבה מאוד גורמים. חלק ניכר מהאנרגיה אותה אנו מבזבזים, ניתן לחסוך.
אחד הפתרונות האפשריים לחסכון משמעותי באנרגיה המבוזבזת במבנים, הוא מערכות הצללה.
מבני זכוכית:
דוגמא אחת לחסכון משמעותי באנרגיה ניתן לראות במבני הזכוכית:
לאחרונה אפשר לראות כי העדפתם הגוברת של האדריכלים בארץ ובעולם הוא בנייה של מבנים שקופים, זאת כדי שה"חוץ" יכנס פנימה. במבנים אלה נעשה שימוש נרחב במשטחי זכוכית גדולים. אחד המאפיינים הבולטים של זכוכית הוא העובדה שזכוכית יכולה לשמש למעבר של חום לתוך המבנה, אבל לא ליציאה של החום החוצה. בסופו של דבר, תכונה זו גורמת לסביבת עבודה לא נוחה בתוך המבנה, שכן טמפ' החדר תהיה גבוהה מן הטמפ' הנוחה לעבודה (בסביבות ה-24 מעלות צלזיוס), ואז שוכני המבנה יתחילו להדליק גופי קירור, והדבר יגרום להוצאת מיותרת של אנרגיה.
מערכות הצללה, יכולות לתרום רבות לחסכון באנרגיה זו, ולעזור בהשגת סביבת עבודה בטווח הטמפ' הנוח.
דוגמא למערכות הצללה כאלה יכולות להיות מרקיזות, וילונות גלילה, כנפי הצללה וזכוכיות עם מקדמי הצללה. את מערכת ההצללה יש לבחור לפי מיקום השמש, עוצמת הקרינה, הטמפ' במבנה, וכמו כן, גודל המבנה ומשטח הזכוכית.
תאורת מבנים:
דוגמא נוספת לחסכון היא תאורה נכונה בתוך המבנה.
מחקרים הוכיחו כי תפוקת העבודה עולה כאשר בחדר העבודה יש אור מבחוץ. במקומות אשר להם פתחי אור קטנים, משתמשים בגופי תאורה מלאכותיים כדי לקבל את רמת התאורה הרצויה. הדבר גורם, כמובן, לבזבוז של אנרגיה.
אולם, אור חזק מדי יכול לגרום להתחממות יתר של המבנה, מה שמוביל אותנו חזרה לדוגמא הראשונה.
מערכות הצללה:
מערכות הצללה נועדו לאזן בין תאורה נכונה של מקום העבודה או המגורים במבנה, לבין שמירה על טווח טמפרטורות מתאים. בצורה זו, בעזרת מערכות ההצללה המתאימות, ניתן לעבוד ולגור במבנה בעל טמפרטורה נוחה, ותאורה מספיקה, וכל זאת בלי לבזבז אנרגיה מיותרת עם חימום/ קירור של החדר, ותאורה מלאכותית מיותרת.
לסיכום, תמיד תזכרו: מערכות הצללה נכונות = חסכון האנרגיה = הצלה של כדור הארץ.