מקלטים הינם מבנים תת קרקעיים או על קרקעיים שמטרתם להגן על אזרחים מפני תקיפות אוויריות, פגזים, טילים וכדומה (נשק קונבנציונלי). קיימים גם מקלטים בהם ישנה תשתית להגנה מפני נשק בלתי קונבנציונלי (אב"כ). המקלטים בנוים מבטון מזוין שנחשב לאחד החומרים החזקים ביותר. ביומיום עשוי המקלט לשמש גם כמועדונית, כמחסן, בית קולנוע, מכון כושר ועוד. למרבה הצער, רוב המקלטים אינם זוכים לטיפול הראוי ולכן האפקטיביות שלהם עלולה להיפגע.
אחד המחדלים החשובים ביותר שצריך לקחת בחשבון בכל הנוגע למקלטים הוא הלחות. הרבה פעמים רצפת המקלט וקירותיו עשויים מבטון ישן שאינו זוכה לטיפול ראוי כנגד חדירת מים ולחות על ידי מערכת איטום חיצונית ופנימית. כאשר המקלט ממוקם בקומת קרקע או בקומת מרתף, הוא חשוב כל הזמן לנזקי רטיבות ולחות מהקרקע ומהקירות התת קרקעיים. איטום טוב ימנע היווצרות של עובש ופטריות שגם לא נעימים לעין וגם יוצרים סביבה מסוכנת לשהיית בני אדם. הבקטריות והעובש עלולים לגרום לאלרגיות, קוצר נשימה ומחלות נשימתיות אחרות שמסוכנות במיוחד לתינוקות ולאנשים מבוגרים. הבטון צריך להיות אטום מבחוץ לחדירת מים ולחות על מנת שיבצע את תפקידו נאמנה בשעת חירום.
חשוב גם לנקות את המקלט מפעם לפעם כדי לשמור על היגיינה מינימלית. אם המקלט יהיה מטונף ומלא באבק, סביר להניח שאנשים מבוגרים ותינוקות יתקשו לשהות בו. מומלץ לא להפוך את המקלט שלכם למחסן או למקום שעמוס ברהיטים מכיוון שבשעת חירום לא יהיה מספיק מקום לאכלס את כל האנשים בו. חשוב מאוד לבדוק שבמקלט קיימת ערכת עזרה ראשונה. בשעת הקמת מקלטים חדשים חשוב לבדוק את התקנות הנדרשות ולפעול על פיהן. כדאי לבחור בחומרים הטובים ביותר (חומרי בנייה, סורגים ועוד) ולהבטיח לעצמכם את ההגנה המקסימלית בשעת הצורך.
מחבר המאמר הינו מומחה לשיפוצים, בנייה ומיגון ומתמחה בכל הנוגע לאמצעי מיגון והקמת מקלטים.