הכנסת אישרה את הצעת החוק ביוזמת ח"כ חיים אורון, לשינוי חוק זכויות החולה כלהלן: " מטפל או מוסד רפואי לא יפלו בין מטופל למטופל מטעמי גיל ואולם אין רואים אפליה לפי סעיף זה כאשר ההבחנה נדרשת משיקולים רפואיים"
עד היום, על פי חוק זכויות החולה התשנ"ו-1996 נאסר להפלות מטופלים מטעמי דת,גזע, מין,לאום, ארץ מוצא ונטייה מינית, בעוד שסוגיית האפליה בנגישות וקבלת טיפול רפואי מטעמי גיל נשארה בחוק זה פתוחה.
את האפליה מטעמי גיל אשר הייתה נהוגה שנים במוסדות הבריאות הציבוריים חשו ועודם חשים יותר מכל הקשישים שבינינו ובני משפחתם בבואם לקבל טיפול רפואי. אם אין לקשיש/ה ה מלווה (בן משפחה או אדם אחר הרוצה בטובת החולה) התור לניתוח אלקטיבי או אישור טיפול בשיקום לא יאושר ולעיתים גם הפניה לרופא מקצועי תידחה ("בשביל מה הוא צריך את זה?"). גם בקצה השני של הסקאלה הגילאית קיימת אפליה , ישנן תרופות שלא ניתנות לצעירים מעל גיל מסוים כמו גם טיפולים רפואיים להם הם נזקקים דוגמת קבלת הורמון הגדילה.
לפני מספר חודשים חשנו שוב באפליה זו מכיוון אחר, בחודש דצמבר האחרון אשרה הממשלה את הצעתו של סגן השר יעקב ליצמן להכניס לסל השירותים טיפולי שיניים לילדים בלבד , בעוד הקשישים ,נותרו כמובן בחוץ . אנו נותרנו תמהים לגבי גורלם של הקשישים העניים שידם אינה משגת לקבל טיפול דנטאלי או לתקן תותבת שנשברה , שכן למחסור בשיניים יש גם פגיעה משמעותית גם על תזונתם ובריאותם .
החלטת הכנסת כמו גם התיקון לחוק הינם אם כן , מהלכים חשובים ומשמעותיים מאין כמוהם לאוכלוסיות שלרוב לא שומעים את קולן ולכן טוב שנקבעו שכן מוטב מאוחר מאשר לעולם לא , אך אליה וקוץ בה , והיא מופיעה בסעיפי החוק : "ואולם אין רואים הפליה לפי סעיף זה כאשר נדרשת משיקולים רפואיים". היכן עובר הגבול העמום בין שאלת הגיל לשיקול הרפואי? האם חולה ששבר את צוואר הירך בגיל 90 יקבל או לא יקבל שיקום? האם יקבל שיקום באשפוז או 12 טיפולים במרפאת הקהילה? ומה דינו אם בגיל זה יקבל אירוע מוחי - אין מנוס מלהעלות את החשש שקופות החולים תשתמשנה בעילה של אינדיקציה רפואית להפלות קשישים או ילדים בקבלת טיפול רפואי , דבר אשר יצריך בסופו של דבר התערבות משפטית לבחינת "הטיפול הסביר" או "סיכויי הצלחת הטיפול" למקרה הנדון. ברי לכל כי רצוי להימנע מהליכים משפטיים ולכן על משרד הבריאות לתת את הדעת לנושא זה ולקבע מבעוד מועד מדדים נכונים ושקופים לציבור לפתרון סוגיה זאת.
האגודה לזכויות החולה מברכת , למרות ההסתייגות זו – את חברי הכנסת חיים אורון, אילן גילאון וניצן הורוביץ שקידמו את הצעת החוק הזאת.
המאמר מוגש מטעם האגודה לזכויות החולה http://www.patients-rights.org/
האגודה לזכויות החולה מכינה פניה לבג"צ בנושא הפליה במתן טיפול רפואי על רקע גיל. חולים אשר נמנע מהם לקבל טיפול במסגרת הציבורית על רקע גילם, או שלדעתם קיימת הפליה בקבלת שירותים רפואיים בקופות החולים על רקע גילם, מתבקשים לפנות אלינו בטלפון 6022934 - 03 או באמצעות הדואר האלקטרוני title="blocked::mailto:info@patients-rights.org" href="mailto:info@patients-rights.orginfo@patients-rights.org">">info@patients-rights.org