תאונת עבודה הא תאונה שאירעה תוך כדי או עקב עבודה, או בדרך אל העבודה או חזרה ממנה. כדי להגיש תביעה תצטרכו להמציא אישורים, לחתום על טפסים ולהתעסק עם ניירת. זה אולי נשמע מסובך ומתיש, אבל אל תילחצו. הנה כמה דברים שצריך לדעת במידה שבכוונתכם להגיש תביעה:
1. רישמו את פרטי המקרה
אם תעלו על הכתב את פרטי האירוע סמוך ככל האפשר למועד התרחשותו, תמנעו אי בהירויות במידה והתביעה תוגש לאחר זמן. כך לא תשכחו פרטים חשובים הרלוונטיים לתביעתכם.
אם תאונת העבודה היא גם תאונת דרכים - ודאו שרשמתם את מספר הרכב הפוגע ואת פרטי הנוהג בו (כתובת ומספר ת.ז.).
2. רישמו את פרטי העדים
כדי לחזק את אמינות התביעה ולהוכיח את קיומה של תאונת העבודה, יש לרשום את פרטי העדים למקרה. יחד עם זאת, יש לציין כי היעדר עדים לא יפסול את התביעה או את אמיתותה.
3. דאגו לקבל טיפול רפואי בסמוך ככל האפשר למועד התאונה
הטיפול הרפואי חשוב מהבחינה הפיזית,כמובן, אך נודעת לו חשיבות גם מבחינה משפטית. כשנפגע מקבל טיפול רפואי בסמוך לתאונה הרי שהדבר מעיד על אמיתות הפגיעות כתוצאה ממנה. כמובן, יש לדווח לרופא כי הפניה לקבלת הטיפול היתה עקב תאונת עבודה. הדיווח חשוב כדי למנוע מהמוסד לביטוח לאומי לטעון כי לא מדובר בתאונת עבודה אלא בפגיעה מסוג אחר. למרות שהתיעוד הרפואי לא יוכל כמובן להוכיח שמדובר בתאונת עבודה, הוא ישמש ראיה נוספת לטובת הנפגע.
4. החתימו את המעסיק על טופס בל/250 (במקרה של עצמאי - בל / 283)
מדובר בטופס שבו תיאור בסיסי של פרטי הנפגע ופרטי התאונה. בחתימתו על טופס זה מאשר המעסיק אישור ראשוני כי המדובר בתאונת עבודה.
במקרה של עצמאי, עליו לחתום בעצמו על טופס 283 שהינו זהה עקרונית לטופס 250.
5. קבלו מהרופא שלכם תעודות לנפגע בעבודה (אישורי מחלה)
עם טופס 250 יש לגשת לרופא כדי לקבל תעודות רפואיות לנפגע בעבודה, שישמשו כאישורי מחלה לעניין תאונת עבודה.
אם קיבלתם את אישורי המחלה לפני שהיה בידכם הטופס, טופס 250, עליכם לגשת לרופא מיד כשיהיה הטופס בידכם ולהמיר את אישורי המחלה בתעודות נפגע בעבודה.
6. אישורים נוספים
אם תאונת עבודה שהיא גם תאונת דרכים – עליכם להצטייד באישור ממשטרת התנועה אודות תאונת דרכים. כדי לקבל אישור זה גשו לתחנת המשטרה עם תעודת זהות, תעודת חדר מיון ומסמכים רפואיים נוספים אם קיימים בידכם, רישיון נהיגה, רישיון רכב.
7. הקפידו על המשך טיפולים רפואיים ודווחו לרופא על כל בעיה קיימת
חשיבות הטיפול הראשוני לאחר התאונה כבר הוסברה כאן, אך קבלת טיפול רפואי שוטף חשובה לא פחות, עד להתייצבות או התבהרות המצב הרפואי. יש לעדכן את הרופא לגבי כל כאב או בעיה ובמידת הצורך לקבל הפניה לרופא מומחה.
חשוב לציין בפני הרופא כי מדובר בכאבים/בעיה עקב תאונת עבודה. התיעוד הרפואי יתמוך בהמשך בטענת הנפגע כי מדובר בנזק שנגרם עקב תאונת עבודה
8. הגישו תביעה למוסד לביטוח לאומי
יש לפנות למוסד לביטוח לאומי תוך 12 חודשים ממועד התאונה ולהגיש תביעה להכרה בתאונת עבודה. הטופס הרלוונטי נקרא "הודעה על פגיעה בעבודה" ואליו יש לצרףמסמכים רפואיים, תעודות לנפגע בעבודה, אישור משטרה (אם מדובר בתאונת דרכים) ותלושי שכר (אם הנפגע עבד במספר עבודות).
שימו לב שחתמתם במקומות הרלוונטיים בטופס התביעה ושחתימת המעסיק מופיעה במקומות הדרושים. מאוד ממלץ להשאיר בידיכם עותק נוסף, ובשעת הגשת המסמכים לקבל אישור מהמוסד לביטוח לאומי על קבלתם.
9. התייעצו עם עורך דין לפני הגשת תביעה או שיחה עם חוקרי המוסד לביטוח לאומי
יתכן כי המוסד לביטוח לאומי ישלח אליכם חוקרים מטעמו, או שתוזמנו לחקירה. כדאי להיעזר בשירותי עו"ד לפני שתגישו את טופס התביעה למוסד לביטוח לאומי או לפני שתיפגשו עם חוקר., בעיקר אם יש צורך לערער על החלטות המוסד לביטוח לאומי והוועדות הרפואיות.
כתב:
ליאור לויט