כל בית הוא פרויקט בפני עצמו עם העיצוב האופייני רק לו, הבעיות הייחודיות שלו והפתרונות הנכונות לו. אולם, יש גם דברים משותפים בתהליך שאותם כל מי שנכנס לפרויקט של בניית בית צריך לעבור, אומר יורם קראוס, מנכ"ל חברת SMS לניהול פרויקטים ופיקוח הנדסי. במאמר הזה נתייחס לבניית בית פרטי על אדמה נקייה מבעיות שלא זקוקה לאישורים מיוחדים והליך בירוקראטי חריג.
תחילתו של התהליך בקניית המגרש עליו רוצים לבנות את הבית. לאחר שהמגרש בידנו, השלב הבא, מסביר יורם קראוס, הוא התקשרות עם שני אנשי המקצוע שילוו אתכם בכל התהליך ויהיו היועצים שלכם לכל דבר ועניין בתהליך הבנייה. מדובר על האדריכל שיתכנן את הבית ויתרגם את שאיפתכם לבית החלומות לשרטוטים ותוכניות בנייה. איש המקצוע השני הוא מנהל הפרויקט – האדם שיעמוד לצדכם לכל אורך התהליך, יפקח ויבטיח שהדברים אכן מתנהלים על פי התוכניות, משלב התכנון ועד מסירת המפתח.
לאחר שמצאנו את אנשי המקצוע הללו, בתהליך של בדיקה אישית, סקירת פרויקטים שהם ביצעו בעבר והמלצות של אנשים שעבדו איתם, מתחילים בעבודה הממשית. הדבר הראשון בתהליך, מסביר יורם קראוס, הוא הבאת מודד שיערוך למגרש מיפוי טופוגרפי. עם המדידות ותוכניות שמכין האדריכל מכינים את ה"גרמושקה". במקור מדובר במילה רוסית, המציינת את שמו של כלי נגינה המוכר לנו כאקורדיון. בהקשר שלנו, הגרמושקה היא תוכנית הגשה להיתר בנייה והיא כוללת את התוכנית, המיקום על הקרקע וחתכים מכל הכיוונים של הבית המתוכנן. היא נקראת גרמושקה משום שהיא מקופלת באופן המזכיר אקורדיון.
את הגרמושקה מגישים לוועדה המקומית לתכנון ובנייה, מסביר יורם קראוס.
במקביל, יש להשיג את האישורים על זכויות הבנייה ממנהל מקרקעי ישראל, את האישורים על הממ"ד מפקוד העורף ויתכנו גם עוד כמה אישורים מקומיים. התהליך הנ"ל, מזכיר יורם קראוס, כרוך בתשלומים שונים, כמו אגרת בנייה, היטל ביוב והיטלים נוספים. מחירם של אלו משתנה ותלוי בכמה גורמים, כמו התאמה לתוכנית המתאר הארצית – תמ"א 35 והבדלים הקיימים בין ישוב לישוב.
יש לזכור שתכנון טוב, נכון ומושקע בשלב הזה, המתייחס ולוקח בחשבון את כל ההיבטים העתידיים של הפרויקט, יכול לחסוך הרבה כסף בשלבים הבאים, אומר יורם קראוס. ומכאן, לאחר שהושגו כל האישורים ניתן לעבור לשלב הבא, שהוא שלב הבנייה.