דיבידנד ב 12% מס בלבד - האומנם?
תקנות חדשות מאפשרות לבעלי חברות לקבל דיבידנדים ולשלם רק 12% מס על רווחים שנצברו ליום 31/12/2002.
זוהי הטבה שמאחוריה עומד רעיון של גביית מס מרווחים צבורים שלא חולקו במשך שנים רבות-הטבת המס תיתן תמריץ לחלקם וכך יגבה מס שלא היה משולם אילולא תמריץ זה.
במילא , מי שמוכר חברה או מפרק חברה עם רווחים צבורים ליום 31/12/2006 אמור לשלם מס בשיעור 10% על רווחים אלה.
אליה וקוץ בה !
יש כמה נתונים שחשוב לשים אליהם לב ולשקול אותם בכובד ראש טרם ההחלטה על החלוקה וישנם גם נושאים אותם יש לתכנן מראש שאילולא יבואו בחשבון , יגרמו לכך שההטבה תבוטל ללא זכות חזרה , כלומר , אם לא יתקיימו מספר תנאים , יחויב מושך הדיבידנד בשיעור מלא ללא זכות לבטל את משיכתו תוך כדי שהוא ויאלץ להשלים את המס ל 25% .
במה הדברים אמורים ?
• ירידת ברווחים לאחר 1/1/2003 תקטין את סכום הדיבידנד הניתן על פי תקנה זו - יש לבדוק את התפתחות הרווחים לאורך השנים עד היום על מנת למצוא את הסכום אותו ניתן למשוך.
• יש לבצע חישובים מדויקים לאורך כל השנים גם לסכום הרווחים הראויים לחלוקה כאשר הם בסכום הנמוך ביותר מבין הרווח החשבונאי , הרווח לצורך מס , השחיקה ברווח לאורך השנים עד היום.
• יש לערוך חישוב ההכנסות הממוצעת של בעל המניות בשנים 2007-2008 ולדאוג לכך שההכנסה הממוצעת שלו בשנים 2009 - 2010 -2011 - 2012 לא תפחת ממנה. זוהי התחייבות מסוכנת שכן ין לדעת מה יהיה בשנים הבאות מבחינת יכולת משיכת הכנסות על ידי בעלי המניות.
לסיכום - אמנם יש הטבה וניתן לנצל אותה במקרים מתאימים , אולם כדאי להשקיע מחשבה קדימה לדוגמא , שנת 2009 טרם הסתיימה ורצוי לבדוק אם עומדים בתנאי ההכנסה בשנה זו לעומת הממוצע הנדרש.
רואה חשבון יורם שיפר