תזונה אצל ילדים
השאלות לא נגמרות. מה מותר ומה אסור? מה בריא ומה לא בריא? מתי כדאי ומתי לא?
אין סוף שאלות בים של אפשרויות ופיתויים.
אז איך אפשר לעשות סדר בבלגאן?
איך אנו אמורים להאכיל את ילדנו? איזה גבולות בנוגע לתזונה עלינו לשים?
מה יעזור להם להתפתח נכון? האם יש קשר בין תזונה בריאה לבין הפרעות קשב ומה הקשר?
ולכן:
אחת הבעיות העיקריות היום בתזונה אצל ילדים באה לידי ביטוי בכמויות הסוכרים שמוכנסים לגוף. הכוונה היא לסוכרים לא טבעיים. ממתקים, שוקולדים, עוגיות, שתייה ממותקת, שוקו, ויטמינצ'יק ועוד.
כשמדברים על סוכרים טבעיים מתייחסים לסוכרים שברוב המקרים באים מפירות.
כדאי לדעת שאחד ממקדמי הפרעות הקשב אצל ילדים נובע מצריכה לא בבוקרת של סוכרים לא טבעיים. הסיבה לכך קשורה במנגנון העיכול שלנו. סוכרים אלו, ברגע שנכנסים לגוף, מתפרקים במהירות גדולה וישר מועברים למחזור הדם. תופעה זו גורמת לילד להרגיש בהיי והוא חווה פרץ של אנרגיה וכוח שחייבים לצאת החוצה. הבעיה נעוצה בכך שפרץ זה לא מחזיק מעמד לאורך זמן ומיד אח"כ יש נפילה אנרגטית. ואז, כמובן, מחפשים את המנה הבאה. נוצר מצב שהילד נמצא כל היום בטלטלה של למעלה ולמטה. כשהלמעלה בא לידי ביטוי בחוסר שקט ותנועתיות והמטה ברפיון עייפות וחוסר שקט.
משום כך יהיה כדאי מאוד לנטר את כמויות הסוכרים הלא טבעיים שילד צורך במהלך היום עם דגש חזק על כך שסוכרים אלו לא יכנסו לגוף בבוקר ובזמן בית הספר. בזמנים אלו עדיף לאפשר לילד לצרוך פירות ומזון שזמן הפירוק שלו הוא איטי ובמקביל משחרר אנרגיה באופן אחיד לזמן ממושך.
בדרך זו אנו מאפשרים לילד חופש מהטלטלות הרגשיות ועוזרים לו לשמור על ערנות וכושר ריכוז גבוה בלימודים.
חשוב מאוד שילדים יחוו מתוק, אך יהיה עדיף שמתוק זה יגיע בצורה טבעית שמכילה גם את הויטמינים החשובים כול כך להתפתחות הסרברלית של הקטנטנים. ומה שיפה בזה הוא, שהמתיקות של הפירות נועדה לגרות את החושים שלנו לצרוך מתוק כדי שנקבל את הויטמינים האלה. אז במקום מים בטעמים או שוקו מפוצץ בסוכר או מים עם "ויטאמינצ'יק" (האשליה האולטימטיבית) יהיה עדיף מיץ תפוז סחוט בין רגע או סיידר שנעשה במכונה לסחיטת פירות. ניתן שזה יהיה קורנפלקס ללא סוכר שוחה בחלב שבתוכו המסנו דבש איכותי.
אופציה נוספת היום לעוגיות איכותיות, מוצאים בצורה של פתי-בר שעשוי משוקולד חרובים. על הבוקר, לפני ב"ס פרוסת לחם מחיטה מלאה מרוחה בטחינה שעורבבה עם מולסה – מעדן אמיתי שגם משחרר אנרגיה לאורך זמן.
כך שאפשרויות הן אין סופיות, כל מה שנותר לעשות הוא לקחת החלטה מחייבת מתוקף היותנו במשימה להורות את הדרך הבריאה ככל האפשר לאלה הקטנים שנמצאים תחת אחריותנו.
מומלץ לזכור ששינויים אלו יהיה כדאי לעשות לאט, ועדיף שנעשה אותם בעצמנו ובכך נייצר מנהיגות עצמית שתעזור לילדים ללכת אחרינו ללא התנגדות.
בהצלחה
איל קנדינוף מאמן אישי בכיר. אימון משפחתי. הפרעות קשב וריכוז. טיפוח מנהיגות הורית. אימון אישי לחיים. parentscoach.co.il בוגר המרכז הבינלאומי למאמנים Resolve 735 Resolve735.com מרצה ומנחה לסדנאות וקבוצות ברחבי הארץ בנושאי פיתוח דפוסי חשיבה, שיפור האפקטיביות והתפתחות אישית. B.Sc University of Massachusetts