דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


טראומה, ריפוי וחזרה לחיים 

מאת    [ 20/03/2010 ]

מילים במאמר: 781   [ נצפה 2142 פעמים ]

טראומה, ריפוי וחזרה לחיים

טראומה

ההחלטה שלי לעבור התמחות בריפוי מטראומה נעשתה לאחר שהבנתי במהלך לימודיי שהחוויה הטראומתית, הן הנפשית והן הגופנית, העשויה להיות חד-פעמית או חוזרת ונשנית, העלולה להתלוות לטראומה גופנית או להתקיים בזכות עצמה, פוגעת בעוצמה באופן מודע ולעיתים גם באופן לא מודע באיכות החיים, בהגשמת חלומות והשגת יעדים, בתפקוד, בתקשורת, בניהול מערכות יחסים, בחיים שלווים ומאושרים של הנפגע.

החוויה הטראומתית עלולה לשנות את חייו של הנפגע באופן מהותי ולמנוע ממנו חיבור למעגל החיים, כמו גם השתתפות מלאה בחייו הוא. 

ההבנה שלי שניתן בעזרת מספר טכניקות עוצמתיות ובזמן קצר לעשות שינוי מהותי בחייהם של הסובלים מטראומה, לאפשר להם לחזור במלוא כוחותיהם ומשאביהם לתפקוד מלא, לתחושת ביטחון, אושר ושקט, כאשר הם מאפשרים לעצמם להיות מכוונים קדימה אל עבר השגת חלומותיהם וייעודם, הביאה אותי להתמחות בריפוי מטראומה.  

הטראומה הנפשית נגרמת כאשר החווה אותה חש תחושת פחד עז, תחושת חוסר ישע לנוכח כוחות חזקים יותר, אובדן שליטה, סכנת הישרדות או הכחדה.  

התגובה הטראומטית מופעלת כאשר הנפגע אינו יכול להלחם, לברוח, או שאין כל תועלת בכל פעולה שיעשה כיוון שאיבד כל תחושה של שליטה, קשר או משמעות בחייו.  

טראומה יכולה להיווצר מסוגים שונים של אירועים, ביניהם: התעללות מינית/נפשית, תאונות, מלחמה, אלימות, אונס, גילוי עריות, פעולות טרור. כמו גם אובדן של אדם משמעותי, אובדן עבודה, רכוש, מחלות, הפלה, לידה קשה, תקווה ועוד. 

תופעות פוסט טראומטיות (PTSD) יכולות להופיע באופנים שונים כמו:

חרדות, דיכאון כרוני, ריקנות, כעס/ זעם בלתי נשלט, הכחשה, הפרעות שינה, קשיים בריכוז, דריכות ומתיחות. חוויה מחדש של האירוע הטראומטי באופן פיזי או נפשי, ממש כאילו הוא קורה שוב ושוב, כאשר דימויים, זיכרונות, רעשים וריחות שהיו בפועל בזמן התרחשות הטראומה שבים ותוקפים את הנפגע, תחושת חוסר ישע ותקווה, שינוי בתחושת הזמן, הימנעות או ניתוק מוחלט מרגשות, תחושת זרות וניתוק, חוסר הנאה מפעילויות והימנעות מהן. עייפות מתמשכת, קשיים ביחסים אינטימיים ובתקשורת אישית ובין אישית, בושה, אשמה, האשמה עצמית, תחושת בדידות, ועוד.

חשוב לציין בהקשר לתופעות המופיעות כאן, שלעיתים אנשים מדחיקים לחלוטין את חווית הטראומה ואינם זוכרים דבר, או אינם מגדירים/מודעים לחוויות מסוימות כחוויות טראומטיות. לכן במידה ומופיעות מספר תופעות הרשומות כאן במשך החיים ופוגעות במהלך התקין שלהם, ניתן לטפל בנושא גם ללא צורך בזיכרון ממשי.  

ריפוי מטראומה 

השלב הראשון בתהליך ריפוי הטראומה הוא הבנת הנפגע שרק הוא יכול לחולל  את הריפוי וההחלמה בתוכו, מכיוון שבהתהוות הטראומה הוא נותק ממקור העוצמה, הכוח והמשאבים. רק השבתם לחייו והעצמתם תאפשר את תהליך הריפוי.

משערת שמי שחווה טראומה השולטת ומנהלת את חייו יקשה עליו להתחבר כרגע לאמירה מסוג זה, אולם חשוב להבין שרק ממקום בו הנפגע מחזיר לידיו את השליטה המחודשת בחייו, רק אז ניתן יהיה לעשות את השינוי.

העבודה עם נפגעי טראומה בעזרת הליכי ה-NLP מאפשרת הבנה שהם עשו את הדבר הנכון והמתאים ביותר ברגע הנתון, שהפעילות, המחשבות, או הרגשות שלהם אינם ההוויה שלהם כיוון שהינם זכים וטובים ללא דופי. שאין בתוכם אויבים פנימיים ומאחורי ההתנהגות/תגובות/תחושות שלהם הייתה להם כוונה חיובית בלבד עבור עצמם באותו רגע. 

הריפוי מטראומה בעזרת הליכי ה-NLP מאפשרת שינוי ללא צורך בהצפה חוזרת ונשנית של הזיכרונות הישנים והכאב הרגשי הכרוך בהם.

בעזרת הליכי ה-NLP  מגייסים ומנתבים את אותן אנרגיות עצומות שיצרו את הסימפטומים של הטראומה להשגת למידה, ריפוי ושליטה מחודשים בחיים. 

לסיכום: דרך העבודה בעזרת טכניקות ה-NLP הייחודיות לריפוי מטראומה, ניתן לנקות את הזיכרונות הטראומטיים המודעים והלא מודעים. לגבש ולאחסן מחדש זיכרונות כך שיאוחסנו בצורה שונה מבעבר וישלפו בעתיד בצורתם החדשה באופן המתאים והמעצים ביותר, והקטנת הפער שבין המצוי לרצוי.

חשוב לציין ששינוי המפות המנטאליות בהכרח משנות גם מחשבות, רגשות והתנהגות ולכן משנות גם את מבנה החוויה.  

בסיום העבודה המשותפת מקבל הנפגע חזרה גם את השליטה לחייו, בחייו.

כמו גם חיבור מחדש למרכז הפנימי, העצמת המשאבים והיכולות, והובלה אל בריאת עתיד משמעותי תוך חיזוק והעצמת משאבי הכוח, השליטה, האופטימיות  והתקווה בחייו.  

כמטפלת ב-NLP, דמיון מודרך, תרפיית קו הזמן ומתמחה בריפוי מטראומה, אימצתי לחיי את אחד הטקסטים המשמעותיים ביותר שאמר נלסון מנדלה, ציטוט שחשוב שכולנו נתלה מעל מיטתנו כדי שנוכל להזכיר אותו לעצמנו כל בוקר כשאנחנו פותחים את היום:  

"הפחד העמוק ביותר שלנו הוא לא שמא אנחנו חלשים מדי.

הפחד העמוק ביותר שלנו הוא שאנחנו בעלי עוצמה שמעל לכל שיעור.

זה האור שבנו – לא האפלה שבתוכנו המפחידה אותנו יותר מכל.

אנו שואלים את עצמנו איזו זכות יש לי להיות מבריק, יפהפה, מוכשר ואהוב ?

למען האמת, איזו זכות יש לך לא להיות ?

אין שום דבר נאור בלהצטמק, כדי שאחרים לא ירגישו חסרי ביטחון.

ככל שניתן לברק שלנו להאיר, אנחנו מעניקים בלי מודע רשות לאחרים לעשות כמונו.

ככל שנשתחרר מהפחדים שלנו, נוכחותנו תשחרר אחרים מפחד." (נלסון מנדלה).

 

אסנת בוקופצר - מטפלת ומנחה מוסמכת מסטר ב-NLP, דמיון מודרך וריפוי מטראומה. לטיפול אישי וזוגי.  http://www.nlptherapy.co.il




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב