החומרים:(ל-10 - 12 לחמניות)
רבע כוס קמח כפרי, רבע כוס קמח מלא, רבע כוס קמח שיפון, רבע כוס קמח לבן רגיל, שתי כפות גדושות שמרים, חצי כוס שמן זית, כף סוכר חום, כף שיפון טחון, כפית מלח, מי ברז לפי הצורך (ככוס וחצי - שתיים).
אופציות: אפשר להוסיף לתערובת - כף זרעי חמניות, שומשום, קצח, תירס גרוס, זיתים, שום, צימוקים, אוכמניות וכיו"ב כיד הדימיון.
ההכנה:
1. מערבבים בקערה את כל הקמחים, השמרים והסוכר.
2. מוסיפים את השמן והשיפון
3. מוסיפים בהדרגה את המים, תוך ערבוב.
4. אם מערבבים את הבצק במקסר - מערבבים במהירות הנמוכה ביותר במשך 8 דקות, מוסיפים את המלח, ומערבבים עוד 2 דקות במהירות גבוהה מאד עד לקבלת בצק גמיש וחלק.
אם לשים את הבצק בידיים, מוסיפים את המלח לקראת סיום הלישה.
5. מניחים את הבצק בקערה מכוסה במגבת למשך כחצי שעה.
6. מערבבים את הבצק במשך 5 דקות נוספות ומניחים אותו לנפשו למשך 10 דקות נוספות.
7. בוצעים מהבצק כדורים בגודל ביצה, מגלגלים אותם ומועכים אותם (כמו פיתה) ומניחים בתבנית מחופה בנייר פרגמנט. (יש לשמור על רווחים נאים של כארבעה ס"מ בין בלחמניות בתבנית.
8. מניחים לבצק לתפוח (כעשרים דקות נוספות) עד שהוא מכפיל עצמו, ובינתיים מחממים תנור ל- 170 מעלות.
9. חורצים בכל לחמניה, בעזרת סכין חדה צורה כלשהי (קוים, ריבועים, מעויינים וכיו"ב - חתימה זו מסייעת לבצק שלא להבקע) ומכניסים לתנור לאפיה של כעשר דקות - רבע שעה, עד שהלחמניות מזהיבות.
10. מוציאים מהתנור ומניחים על הלחמניות מגבת ונותנים ללחמניות להתקרר כעשר דקות לפני הגשתן.
ניתן להקפיא את הלחמניות ולהפשירן.
בישולים עם ילדים המתכונים מתפרסמים אחת לשבוע במדור זאטוטון בעריכת דפנה לוי בעיתון העיר